Main Content

Chicago musí podpísať Panarina. Obetuje kvôli tomu Hossu?

štvrtok, 4. február 2016 16:20 | Autor: Dávid Lech

Chicago musí podpísať Panarina. Obetuje kvôli tomu Hossu?
Chicago musí podpísať Panarina. Obetuje kvôli tomu Hossu? | zdroj: © TASR

Len nedávno Stan Bowman, „architekt“ úspechu Chicaga Blackhawks, predĺžil zmluvu s tímom z veterného mesta o ďalšie tri roky. Hneď po tom si vytýčil nové ciele svojho fungovania na stoličke generálneho manažéra „jastrabov.“ Hlavu mu najviac motá nováčik Artemi Panarin.

24-ročný ruský krídelník mal pri odchode do zámoria na výber. Pred rokom totiž obdržal množstvo ponúk a vyberať si mohol skutočne zo širokého spektra predložených zmlúv. Rodák z Korkina sa napokon upísal Chicagu Blackhawks, no rozhodne mu nešlo o peniaze.

Časom totiž vysvitlo, že Panarin dostal z veterného mesta finančne najnevýhodnejšiu ponuku. Dvojročný kontrakt s ročným príjmom vo výške 812 500 USD napriek tomu prijal. V decembri 2014 pritom ruský hráč dostal ponuku z Toronta Maple Leafs. Neskôr sa hlásili aj Montreal Canadiens či Calgary Flames. Všetky kluby ponúkali nováčikovské kontrakty s vyšším ročným príjmom vo výške 925 000 amerických dolárov.

Stan Bowman dokázal to, čo máloktorý generálny manažér - presvedčiť hráča na podpis menej výhodnej zmluvy. V rámci nováčikovskeho kontraktu ale šlo len o zhruba 100 000 USD. Platový strop Chicaga Blackhawks sa riskantne približuje maximu a v lete 2017 sa Panarin stane voľným hráčom. Hlavným cieľom 42-ročného manažéra „jastrabov“ pre leto 2016 je predčasné predlženie kontraktu so spomínaným Rusom.

To však vôbec nebude také ľahké. Chicago to má v platovom strope poriadne naplnené. Panarin je najhorúcejším kandidátom na zisk Calder Trophy pre najlepšieho nováčika sezóny 2015/2016 a je jedným z najdôležitejších hráčov Blackhawks aj do budúcnosti. Len nedávno so Chicagom podpísali dlhodobé zmluvy s ročným príjmom vo výške 10,5 miliónov USD najväčšie hviezdy tímu Patrick Kane a Jonathan Toews. Ak Panarin bude pokračovať v podobných výkonoch, žiadať by mohol od novej zmluvy minimálne 8-9-miliónový plat. Chicago tak bude mať čo robiť, aby si vychádzajúcu hviezdu NHL udržalo.

Patrick Kane by bol pekne nahnevaný, ak by sa nám to nepodarilo,“ cituje stránka secondcityhockey.com Bowmanove slová adresované novinárom. Generálny manažér Chicaga narážal na fakt, že útočný tandem Kane – Panarin sa radí medzi to najlepšie, čo NHL v posledných rokoch fanúšikom ponúkla. Obaja hráči si navyše veľmi dobre rozumejú aj mimo ľadu a od úvodu sezóny tvoria nerozlučiteľnú dvojicu.

Tak či onak. Chicago to má s platovým stropom nahnuté. Možno tak očakávať, že v najbližších rokoch sa bude zostava Blackhawks opäť otriasať v základoch ako tomu bolo už trikrát po zisku Stanley Cupu. Pre „jastrabov“ je priam kľúčové udržať si Panarina a podpis zmluvy s ruským hráčom si zrejme vyžiada daň v podobe odchodu niektorých hviezdných hráčov. 

Vzhľadom k tomu, že hráči ako Toews, Kane, Teräväinen, Seabrook, Keith, Hjalmarsson či brankár Crawford sú pre Chicago kľúčovými hráčmi pre najbližších 5-10 rokov, možnosťou je, že tím Hawks opustí aj slovenský krídelník Marián Hossa, ktorý ročne z platového stropu svojho zamestnávateľa ukrajuje vyše 5 miliónov amerických dolárov. Napriek pokročilému veku by pritom o 37-ročného trenčianskeho odchovanca mal byť medzi klubmi NHL dostatočný záujem a "jastraby" by zaň mohli zinkasovať veľmi slušnú protihodnotu v podobe výhodných draftových výberov. 

Ako bude podľa vás Chicago postupovať a koho obetuje, aby si udržalo Panarina v mužstve? Môže byť obetným baránkom klubu aj už pomaly tímová legeda Marián Hossa? Napíšte váš názor do diskusie!