Main Content

Koľko bodov potrebuje Slovan na postupovú definitívu?

štvrtok, 4. február 2016 14:25 | Autor: Martin Gregor

Koľko bodov potrebuje Slovan na postupovú definitívu?
Koľko bodov potrebuje Slovan na postupovú definitívu? | zdroj: © TASR

Slovan Bratislava dnes poobede vyhral po nájazdoch na ľade Chabarovsku a opäť sa priblížil postupu do play-off KHL. Stále ho však nemá isté. Čo ešte potrebuje na definitívu?

Slovan Bratislava je po dnešnom zápase na ľade Chabarovsku na ôsmom mieste Západnej konferencie s 87 bodmi. Deviate Dinamo Minsk stráca na Slovan už 9 bodov, no má jeden zápas k dobru. Medveščak Záhreb je z hry už von.

Slovanu zostáva odohrať do konca základnej časti 3 zápasy – budúci pondelok doma hostí Dynamo Riga, 16.februára hrá na ľade Soči a 18. februára ukončí základnú časť v Jaroslavli.

Dinamo Minsk má na programe ešte štyri zápasy – zajtra nastúpi na ľade Nižekamsku a potom odohrá postupne tri domáce duely s Jokeritom (7.2.), Spartakom Moskva (16.2.) a Novogrodom (18.2.).

Suma summarum Slovan hrá ešte o 9 bodov, Dinamo Minsk o 12.

Postupová matematika hovorí o tom, že belasým stačí na potvrdenie postupu získať ešte 4 body a to tiež za predpokladu, že Dianmo Minsk vyhrá všetky ostatné zápasy v riadnom hracom čase.  V tom prípade by mal Slovan na konte 91 bodov a Minsk 90.

Prečo nestačia 3 body?

Hoci má Slovan v tejto sezóne s bieloruským konkurentom lepšiu bilanciu vzájomných zápasov a tiež lepšie skóre, pravidlá KHL píšu o tom, že rozhodujúcim atribútom pri rovnakom počte bodov na konci základnej časti je najprv počet víťazstiev v riadnom hracom čase a potom počet víťazstiev v predĺžení, v nájazdoch, skóre, počet gólov a nakoniec žreb.

Aktuálne má Slovan na konte 21 víťazstiev v riadnej hracej dobe a Dinamo 20. Čiže pozor - ak by napríklad Dianmo vyhralo 3 zápasy v riadnej hracej dobe a Slovan by všetky 3 zvyšné zápasy prehral, do play-off by išlo Dinamo. Oba tímy by mali rovnaký počet bodov, ale Minsk viac víťazstiev v riadnom hracom čase.  To platí aj keby Slovan jeden zápas vyhral v riadnom hracom čase a Dinamo Minsk by vyhralo všetky štyri zostávajúce zápasy.

Slovanu teda stačí na potvrdenie play-off účasti jedno víťazstvo a jedna prehra po predĺžení. Alebo dve víťazstvá po predĺžení. Jednoducho zisk štyroch bodov. Alebo sa spoľahnúť na to, že Minsk zakopne a stratí nejaké body - tie, o ktoré príde, už Slovanu nebudú chýbať, čiže ich nemusí získať.

Fanúšikovia bratislavského celku by nepochybne najradšej oslávili postup belasých na domácom ľade – v tom prípade treba dúfať, že zajtra na ľade Nižekamsku Minsk nezíska viac než bod a Slovan následne zvíťazi v riadnom hracom čase nad Rigou (alebo prehrá a Slovan vyhrá nad Rigou po predĺžení).