Main Content

Ako tvrdo trénujú hráči NHL?

utorok, 2. február 2016 10:15 | Autor: Viktor Štefaňák

Ako tvrdo trénujú hráči NHL?
Ako tvrdo trénujú hráči NHL? | zdroj: © TASR

Najrýchlejší kolektívny šport na svete, hokej. Najlepšia liga sveta, NHL. V hokejistoch má mnoho ľudí ideál skĺbenia rýchlosti, výbušnosti či sily. Tu sa dá veľmi polemizovať s gymnastami, crossfitermi, špirintérmi či kanoistami. Ale cieľom článku nie je vyriešiť tento spor. Ale ukázať si, ako trénujú najlepší z najlepších v hokeji.

Steven Stamkos

„Stammer“ bol v roku 2008 draftová jednotka ligy. Sezónu mal ale katastrofálnu. 79 zápasov a 46 bodov. Zavrel sa do „činkárne“, trávil množstvo času na dráhe a zrazu to prišlo. Ďalšia sezóna, 51 gólov (dokonca viac ako bodov v tej predošlej!) a 95 bodov celkovo z neho urobili hviezdu ligy. Stamkos je kapitán Tampy už od roku 2013 a teraz sa čoraz viac špekuluje, čo s ním bude po sezóne. No jedno je isté, v NHL ťažko nájdete hokejistu, ktorý trénuje tvrdšie a viac ako Stamkos.

Sidney Crosby

Sid the Kid je ešte stále hviezda NHL, pravidelne je v štatistikách na čelných miestach. Má neskutočný talent, no nesmieme zabudnúť na jeho pracovnú morálku. Po viacerých zraneniach hlavy sa vždy dostával pomaly do kolotoča NHL. No jeho hodiny a hodiny tréningu dokazujú, že keď chce človek niekde byť a udržať sa tam, talent a spoliehanie sa na kúzlo minulosti nestačia.

Tyler Seguin

V Bostone sa nie a nie presadiť do elitnej lajny. Áno, kouč Julien je známy svojimi striktnými „ice time“ pre hráčov a Seguin tak nemohol ukázať talent naplno. No v Texase mu verili a teraz je najväčšia hviezda Dallas Stars. Kedysi chudý chlapec je teraz na plagáte mnohých dievčat v ich detských izbách. Seguin má totiž bez preháňania najlepšiu postavu medzi hokejistami v NHL.

Zdeno Chára

Áno, aj finalista Norris trofeje pre najlepšieho obrancu prišiel do NHL iba pre svoju výšku a váhu. No jeho tréningy sú takmer najťažšie v celej lige. Zdeno o tom neustále hovorí, že keby takto na sebe nepracoval, tak nemá šancu dvíhať Stanley cup ako kapitán Boston Bruins. Jeho tréning je veľmi pestrý, od obľúbeného bicykla, cez zápasenie, činky až po vysoko horské túry.

P.K. Subban

Športovci tmavej pleti v Amerike vynikajú v ligách ako NFL, NBA či na atletickej dráhe. Ale genetické dispozície neoklame nikto. Preto keď sa to malý P.K. naučil s hokejkou, mal veľkú šancu dotiahnuť to ďaleko. A je tam nie len kvôli talentu, ale aj drine v posilňovni. Pracuje tam najmä na svojej sile. Ako elitný obranca potrebuje pre tempo korčuľovania a tvrdosť v obrane či pri streľbe, ladne spojiť výbušnosť, rýchlosť a silu. Malá ukážka, ako to robí

Jaromír Jágr

Ani jeden zoznam najväčších makačov v športe sa nemôže zaobísť bez českých ručičiek a legendy, Jaromíra Jágra. Ak mal v minulosti neprajníkov, dnes už ho musí milovať každý. Jeho mladický úsmev, pohyb na ľade, neustále vtípky s novinármi. A za všetko vďačí tomu, čo robí navyše. Ako sám povedal, keď bol junior, robil aj viac ako 1000 drepov každý deň. Všetko si poctivo značil do diára. A teraz má kľúče od šatne a trénuje, keď ostatní spia. Nemá deti, rodinu a jediná jeho láska je hokej. A keď sa vám zrovna nechce ísť športovať, povzbuďte sa vetou od Jardu. „Nie je dôležité čo sa robí. Ale že sa vôbec niečo robí.“

Martin St. Louis

Nedá sa do tohto zoznamu zaradiť aj nedávno skončeného „malého“ muža NHL. St. Louis vyhral takmer všetko. MVP ligy, Olympiádu, Svetový pohár, bodovanie ligy, Stanley cup. Pri jeho výške 173 cm bol vždy odsúdený na posmešky či neveriace pohľady skautov a trénerov v hokeji. Práve o to viac makal za dverami, po vypnutí reflektorov. A jeho talent rozvinul tvrdým tréningom, ktorý zúročoval noc čo noc na ľade.