Main Content

Európska Superliga? Krátkozrakosť bohatých

štvrtok, 28. január 2016 18:56 | Autor: Jakub Mihálik

trofej Ligy majstrov, ilustračný
trofej Ligy majstrov, ilustračný | zdroj: © TASR

Európske veľkokluby chcú UEFA presvedčiť, aby od roku 2018 vytvorila Superligu, ktorú by hrali tí najlepší z najlepších. Avšak aj tento projekt má svoje pre i proti.

Komentár Jakuba Mihálika

Možno aj vás nadchla tá myšlienka. Najväčšie európske kluby by vytvorili jednu Superligu, v ktorej by pravidelne medzi sebou hrávali len tí najlepší hráči. Niečo ako Liga majstrov, ktorá by obyčajne až februárovú kvalitu (vtedy prebieha vyraďovacia fáza) predvádzala počas celej sezóny.

Barcelona proti PSG, Real proti Bayernu. Juventus proti Arsenalu. Celý rok. Srdce fanúšika na prvé počutie zaplesá. Veď koho už len zaujíma sledovať súboj Dinamo Záhreb – Maccabi Haifa?

Avšak predstavte si to ešte raz. Tie isté bohaté kluby neustále proti sebe. Žiadna zmena. Žiadne striedanie stráží. Moderný futbalový monopol.
Priznám sa, nečudujem sa bohatým klubom, z ktorých táto iniciatíva na zmenu formátu najprestížnejšej európskej súťaže vychádza. Ak by došlo k vzniku tejto ligy, ich príjmy by išli raketovo hore. Oproti tomu sa zbohatnutie anglických klubov kvôli novej zmluve na televízne práva rovná zvýšeniu platu učiteľov za minulý rok. 

Do úvahy však treba brať aj druhý aspekt. A to pohľad tých „menších“ klubov, ktoré by Superliga odstavila na druhú koľaj. 

Ak by Superliga združovala len dopredu určený úzky okruh veľkoklubov, devalvovalo by to kvalitu domácich súťaží. Všetky tie Sevilly, Leicestere, Monchengladbachy jednotlivých sezón by sa snažili zbytočne. Titul alebo nič. Na túto úroveň by sa obmedzilo domáce zápolenie. A že Chelsea skončí na 14. mieste v Premier League? Nie je problém, milionársku Superligu si zahrá aj tak.

Sčasti sa predsa len čudujem aj tým klubom, ktoré by do toho išli. Ak by odstavili „menšie“ kluby, prišli by o kontakt s nimi. Ako by vedeli, že každé to Dinamo Záhreb, Bazilej, Partizan, či Anderlecht vychovalo ďalšieho Modriča, Tielemansa, či Elnenyho? 

A kde by vlastne na ich výchovu vzalo peniaze? Pre mnohé kluby druhého sledu je účasť v Lige majstrov dôležitým zdrojom príjmov. Bez nich by zrejme nemohli udržiavať svoje nákladné akadémie, ktoré zásobujú veľké kluby. Že si majú vytvoriť vlastnú súťaž? Už ste počuli o niekom, že by nejak výrazne zbohatol v Európskej lige?

Každá minca má dve strany. Projekt európskej superligy, v ktorej by hrali len top tímy top 5 európskych líg je lákavý. Zároveň však aj ohromne krátkozraký. Príjmy, ktoré by sa zvýšili úzkemu okruhu už aj tak bohatých klubov, by niekomu zase ubudli. 

Nemeňme, čo je dobré. A zrejme len málokto so mnou nebude súhlasiť, ak poviem, že Liga majstrov dobrá je. A poriadne.