Main Content

Kamarát na celý život. Jediný futbalista, ktorý sa dostal Zlatanovi pod kožu

sobota, 6. august 2016 16:35 | Autor: Jakub Mihálik

Kamarát na celý život. Jediný futbalista, ktorý sa dostal Zlatanovi pod kožu
Kamarát na celý život. Jediný futbalista, ktorý sa dostal Zlatanovi pod kožu | zdroj: © TASR

Švédsky búrlivák Zlatan Ibrahimović vo svete futbalu nemá veľa kamarátov. Jeden ho však sprevádza už takmer pätnásť rokov. Maxwell a Ibra sú nerozlučnou futbalovou dvojicou.

„Zlatan mi je ako brat. Sme si skutočne blízki.“ Zrejme nie veľa ľudí, tobôž futbalistov by na adresu švédskeho dlháňa vyslovilo podobné slová. Excentrický Ibra je známy svojim vysokým egom, miestami až samotárstvom, ale aj tým, že neraz svojich spoluhráčov počastoval kopmi, ktoré sa v mladom veku naučil pri trénovaní taekwonda.

Spoluhráči budú ospevovať Zlatanovo futbalové umenie, no len máloktorý vyzdvihne jeho ľudské kvality, či označí ho za priateľa. Brazílsky futbalista Maxwell však na Ibru nedá dopustiť. Ich pätnásť rokov trvajúce priateľstvo je dôkazom toho, že ak sa dostanete Zlatanovi pod kožu, aj navonok tvrdý chlapík vie odkryť svoju ľudskú tvár.

Pomohol mu, keď  nemal čo jesť

„Pamätám si to veľmi dobre. Let, pristátie na schipholskom letisku, tú ženu, ktorá ma prišla vyzdvihnúť,“ opisuje Zlatan vo svojej autobiografii prvý deň po príchode do Amsterdamu, kde mal obliecť dres Ajaxu. „Volala sa Priscilla Janssens a bola tímová manažérka Ajaxu. V tej deň som však spoznal ešte jednu osobu, ktorá s ňou prišla. Bol to chlapec asi v mojom veku. Hanblivý, no rozprával celkom dobre po anglicky. Bol z Brazílie a v Ajaxe bol nový rovnako, ako ja. Mal strašne dlhé meno, ktorému som ani nerozumel, no povedal mi, že ho môžem volať Maxwell.“

Napriek tomu, že Ibrahimović vyrastal v tvrdom prostredí v Malmo, v novom meste bol zrazu stratený a sám. Privítal preto, keď mu Maxwell ponúkol svoje telefónne číslo a pomoc, v prípade, že ju bude potrebovať.

„Klub mi prenajal byt niekde mimo mesta. Bola tam jedna posteľ, 60-palcový televízor a ja,“ spomína na smutné začiatky v knihe Ja, Zlatan. 

Ešte pred tým, ako mu prišla z klubu prvá výplata, ostal švédsky útočník bez peňazí. „Nemal som ani na jedlo. Tak som zavolal Maxwellovi. Povedal som mu, že mám problémy, že nemám nič na jedenie a požiadal som ho o pomoc. Povedal mi, OK, príď ku mne. Dal mi matrac a nechal ma tam prespať dva týždne, až kým neprišla výplata. Vozil ma na tréning, uňho sme varili, jedli, rozprávali sa..Max je najlepší človek na svete. Ak si predstavíte plyšového macíka, tak určite vyzerá ako on,“ priznáva Ibrahimović. 

Všade spolu

Zlatan medzi spoluhráčmi nemal dobré meno. Hneď, ako sa postavil na nohy, opäť prejavoval svoj individualizmus, tvrdil, že bez Zlatana by bol Ajax slabý. Šírila sa dokonca fáma, že keď klub oznámil predaj Švéda do Talianska, hráči usporiadali oslavnú párty. Maxwell však naďalej stál pri ňom.

Zlatan síce strávil dva roky v Juventuse, v čase, keď Maxwell ešte stále pôsobil v Amsterdame, no po prevalení kauzy Calciopoli sa Švéd sťahoval do Interu Miláno. Už vtedy hviezda Serie A odporučila klubu ľavého obrancu, ktorého pozná z holandskej Eredivisie. V Interi tak spolu strávili ďalšie tri roky, až kým sa neozvala Barcelona. 

Najprv sa do katalánskej metropoly sťahoval Maxwell. Barcelona chcela posilniť post ľavého obrancu, keďže Abidal hrával viac v strede obrany a Sylvinho bol prakticky na odchode z klubu. Už o týždeň neskôr sa na prestupe dohodol aj Ibrahimović, ktorý do Barcelony putoval výmenou za Eto´a.

Príbeh nevydareného pôsobenia Ibrakadabru pod Pepom Guardiolom zrejme poznáte. Už po roku sa Zlatan sťahoval naspäť do Talianska, keď posilnil AC Miláno. Netrvalo dlho a požiadal klub, aby priviedol do mesta módy aj svojho nerozlučného kamaráta. Barcelona však neprijala ponuku Rossoneri, a tak sa na krátky čas ich cesty rozišli.

Futbalom to neskončí

Je pomerne zvláštne, že dve úplne odlišné povahy spojilo dlhoročné kamarátstvo až do takej miery ako v prípade týchto dvoch futbalistov.Maxwell je (slovami Ibru) „neuveriteľne citlivý, rodinne založený chlapík, ktorý domov volá prakticky neustále“, zatiaľ, čo Zlatan je ... Zlatan.

 

Mvp thanks to this guy Maxwell pic.twitter.com/s7s6vbiJKY

— Zlatan Ibrahimović (@Ibra_official) July 30, 2015

 

Ešte zaujímavejšie je, že Maxwell, nenápadný pracant, ktorý však nevyniká talentom, ktorý by vám vyrazil dych, dokázal kopírovať kariéru jedného z najlepších útočníkov uplynulej dekády. 

„Niekedy som prekvapený, že sa stal až tak dobrým futbalistom,“ priznáva Zlatan. „Dobrí ľudia ako on to väčšinou vo futbale nedotiahnu ďaleko.“

Maxwell však uspel. Keď sa v roku 2012 Barcelona rozhodla preferovať Abidala a Adriana a svoj zrak uprela aj na mladého Jordiho Albu, Maxwell pochopil, že v drese Blaugranes nedostane toľko priestoru, koľko by chcel. Preto v januári kývol na prestup parížskemu Saint-Germain.

„Vezmi mi do šatne kopačky, o chvíľu som tam,“ napísal vtedy Zlatan Maxwellovi. O pol roka AC Miláno oznámilo prestup svojej veľkej hviezdy práve do PSG.

„Spolu sme dospievali a zažili veľa dôležitých okamihov. Naše priateľstvo trvá už niekoľko rokov a opäť si spolu zahráme. Je pre mňa oveľa viac ako kamarát a veľmi ma teší, že sme spolu aj vo Francúzsku,“ komentoval vtedy Maxwell prestup najväčšej hviezdy Ligue 1. 

Na konci uplynulej sezóny sa končila Brazílčanovi v Paríži zmluva. „Je prakticky isté, že toto bude moja posledná sezóna v Európe,“ vyhlásil ešte v októbri. „Nie je vylúčené, že vyskúšam iný kontinent,“ naznačil, hoci odmietol špekulácie, že by sa vrátil do rodnej Brazílie. Napokon sa však dohodol s PSG na predĺžení zmluvy o ďalší rok.

Ibrahimovič naopak v Parku Princov nezostal. „Chcel by som hrať v USA, určite!,“ prezradil ešte minulý rok pre Yahoo Sports. Napokon si ale vybral očakávanejšie pôsobisko. Aj vďaka výborným vzťahom s José Mourinhom zamieril na Old Trafford do Manchestru United.

Skôr, či neskôr sa cesty dvoch najväčších futbalových kamarátov určite opäť spoja. „Je to priateľstvo, ktoré začalo, keď sme boli mladí a slobodní, pretrvalo aj keď sme si založili rodiny a určite vydrží aj po tom, ako skončíme s futbalom,“ je si istý Maxwell.