Main Content

Mal byť najlepší na svete. Pato dostane druhú európsku šancu

štvrtok, 21. január 2016 12:12 | Autor: Jakub Mihálik

Mal byť najlepší na svete. Pato dostane druhú európsku šancu
Mal byť najlepší na svete. Pato dostane druhú európsku šancu | zdroj: © TASR

V drese slávneho AC Miláno debutoval už takmer pred deviatimi rokmi. Domov do Brazílie sa však nevrátil na sklonku svojej kariéry, ako väčšina jeho krajanov. Alexandre Pato má stále ešte len 26 rokov a v drese Chelsea je znovu pripravený dobyť Európu.

Mal byť najlepší na svete

“Nerád to priznávam, keďže je odchovancom konkurenčného Interu, no musím povedať meno Alexandre Pato,” povedal Ronaldinho na vrchole svojej slávy, keď sa ho v Barcelone pýtali, ktorý z nespočetného množstva brazílskych talentov by označil za svojho nástupcu. 

Pato bol Neymarom svojej doby. Vekom ešte len tínedžer, no reputáciou superhviezda. Miláčik národa. Už ako šestnásťročný doma pútal obrovskú pozornosť, aj preto ho kúzelník Ronaldinho, odchovanec Gremia Porto Alegre, po zisku Zlatej lopty označil za svojho nástupcu, hoci rivalita Gremia a Internacionalu sa dá prirovnať k tej manchesterskej.

Už ako 17-ročný podpísal zmluvu s AC Miláno. Rossoneri boli v tom čase na vrchole európskeho futbalu, veď tím s Maldinim, Nestom, Pirlom, či Kaká v lete oslavoval víťazstvo v Lige majstrov. Angažovanie brazílskeho supertalentu malo Milánčanom zabezpečiť kontinuitu. Najväčší talent vtedajšej doby sa v najlepšom tíme mal stať najlepším futbalistom na svete.

Kolotoč gólov a zranení

Ligový debut zažil až štyri mesiace po podpise zmluvy. Ako hráčovi pod 18 rokov pravidlá dovoľovali klubu zaregistrovať ho až v januárovom prestupovom období (v septembri oslávil 18. narodeniny). Debut si odbil proti Neapolu. V súboji veľkých talentov Serie A zatienil Mareka Hamšíka a gólom naznačil svoj potenciál. 

Vo svojej prvej kompletnej sezóne v drese AC zaznamenal 18 gólov. Od Ševčenka, ktorý po návrate z Chelsea zaznamenal len dva presné zásahy, neprevzal len číslo 7, ale aj pozíciu nového tímového kanoniera. Nanešťastie to však bola posledná sezóna, v ktorej si pripísal viac ako 30 ligových štartov. 

Za štyri sezóny nastúpil len na 63 zápasov Serie A. Neustále zranenia spôsobovali úpadok formy a úpadok formy zase prílišnú snahu, ktorá ústila do zranení. A keď sa k tomu pridala snaha AC Miláno o totálnu prestavbu kádra, Pato sa stal na San Sire prebytočný. Pred tromi rokmi tak opustil Európu. Bez  vavrínov, nenápadne a prirýchlo.

Najhorší nákup v histórii Corinthians, najlepšie hosťovanie

Ešte v roku 2012 za jeho služby núkalo PSG takmer 30 miliónov eur. Miláno vtedy z predaja cúvlo, pretože sa Pato dostal do jednej z fází, v ktorej prevládali gólové zápasy nad tými premarodenými. O rok neskôr však už bolo všetko inak. Aj prestupová suma šla rapídne dole.

Za 15 miliónov eur ho vykúpili brazílski Corinthians Sao Paulo. V najbohatšom klube Brazílie mu však ruže nekvitli, pretože fanúšikovia považovali prestupovú sumu za “zhasnutú” hviezdu za privysokú. Domáce médiá špekulovali o tom, že Pato už nie je sústredený na futbal a že futbal dokonca nenávidí. 

“Najhorší nákup v histórii Corinthians,” napísal na Patovu adresu Paulo Nobre, jeden z najuznávanejších športových žurnalistov v krajine pätnásobných majstrov sveta.

Aj preto sa Pato potešil, keď prišlo hosťovanie v inom brazílskom klube, u mestského rivala, FC Sao Paulo. 

Odmietol čínske milióny

V ňom sa niekdajšiemu reprezentantovi začalo strelecky dariť až natoľko, že opäť upútal pozornosť, nielen reprezentačného kouča Brazílie, ale aj európskych veľkoklubov. V súvislosti s jeho prestupom sa spomínal návrat do Milána, ale dokonca aj pôsobenie v FC Barcelona, kde hľadali náhradníka pre príprad, že niekomu z hviezdnej trojice MSN treba odpočinok. 

Najšokujúcejšia ponuka však prišla z exotickej Číny. Ambiciózny klub z druhej najvyššej súťaže, Tianjin Quanjian ponúkol Corinthians 20 miliónov eur za prestup 26-ročného útočníka. V jednom tíme by sa stretol s trénerom Vanderleiom Luxemburgom, ktorý ho svojho času odporúčal svojmu bývalému zamestnávateľovi, Realu Madrid. Hral by po boku Jádsona, hráča, za ktorého ho vymenili do FC Sao Paula. O post útočníka by sa bil s Luisom Fabianom. Na jeho úkor sa Pato nedostal do nominácie na MS 2010.

S platom 13,5 milióna eur ročne počas trojročnej zmluvy by sa Pato stal jedným z najlepšie zarábajúcich futbalistov na svete.

“Takú ponuku som ešte nikdy nevidel. Keby prišli do Brazílie s tým, že tu založia veľkú fabriku, tak toľko neponúknu ako za Pata,” komentoval Roberto de Andrade, prezident Corinthians čínsku snahu.

Pato však odmietol. Pred peniazmi vraj uprednostní prestup do Európy.

Znovu sníva

Dlhé týždne to vyzeralo, že za svoju novú európsku zastávku si zvolí Liverpool. Keď však na začiatku prestupového obdobia Jurgen Klopp spoluprácu s Brazílčanom vylúčil, pozornosť špekulácií sa obrátila na Chelsea. 

The Blues sa momentálne v útoku trápia a popri milovanom i nenávidenom Diegovi Costovi hľadajú pohyblivého útočníka, ktorý by mal byť zárukou gólov. Ešte stále úradujúci majster Anglicka bojuje podľa mnohých so stratou motivácie niektorých hráčov. V prípade Pata by sa určite o motiváciu jeho nový zamestnávateľ báť nemusel.

“Teraz som pripravený na novú výzvu,” povedal Pato novinárom ešte v decembri. "Chcem začať písať novú európsku kapitolu, chcem písať históriu. Chcem znovu vyhrávať domáce súťaže a hrať v Lige majstrov. Znovu mám sny.”