Main Content

Žreb Euro 2016: Poznáme súperov Slovenska v skupine B!!!

sobota, 12. december 2015 18:53 | Autor: Martin Gregor

Žreb Euro 2016: Poznáme súperov Slovenska v skupine B!!!
Žreb Euro 2016: Poznáme súperov Slovenska v skupine B!!! | zdroj: © TASR

Paríž 12. decembra (TASR) - Slovenskí futbalisti sa na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku stretnú v základnej B-skupine s Anglickom, Walesom a Ruskom.

Prvý duel odohrajú zverenci trénera Jána Kozáka s Walesom v Bordeaux (sobota 11. júna), následne ich čakajú Rusko v Lille (streda 15. júna) a Anglicko v Saint-Étienne (pondelok 20. júna). Rozhodol o tom sobotňajší žreb finálového turnaja EURO 2016 v Kongresovom paláci v Paríži.

V otváracom zápase XV. kontinentálneho šampionátu sa stretne organizátor Francúzsko s Rumunskom v piatok 10. júna v Saint-Denis. Slovákov pri ich prvej účasti na EURO v ére samostatnosti poslala do skupiny ruka Gréka Angelosa Charisteasa a pozíciu B4 určila ruka Antonína Panenku. SR sa na turnaj prebojovala z 2. miesta kvalifikačnej C-skupiny, ktorú vyhrali obhajcovia Španieli, ktorí majú spolu s Nemeckom na konte rekordné tri tituly majstrov kontinentu.

Slovenskú reprezentáciu ťahali z tretieho výkonnostného koša. V ňom boli aj Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko a Maďarsko a tí teda automaticky nepripadali do úvahy ako súperi Slovenska v skupine. Daná bola pozícia A1 pre usporiadateľa "Les Bleus". Žreb mal pod palcom generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, pri 90-dňovej suspendácii prezidenta Michela Platiniho momentálne muž číslo 1 v UEFA, resp. kandidát na post prezidenta FIFA.

Prvýkrát sa na šampionáte predstaví rekordných 24 tímov namiesto doterajších 16. Oproti predošlým majstrovstvám Európy sa tak zvýši počet zápasov o 21 na celkových 51 duelov. Okrem Slovenska zažijú debut na kontinentálnom fóre tímy Islandu, Walesu, Albánska a Severného Írska. Rekordérom v počte účasti na ME je Nemecko, ktoré vo Francúzsku absolvuje už dvanásty turnaj.

Na EURO 2016 je spolu šesť základných skupín (A-F), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas. Šampión si automaticky vybojuje miestenku na Pohár konfederácií 2017, ktorý ako generálku pred nadchádzajúcimi MS organizuje Rusko.

Finálový turnaj EURO 2016 sa začína v piatok 10. júna o 21.00 h otváracím súbojom na Stade de France, finále je na programe presne o mesiac 10. júla na tom istom štadióne. Stretnutia majstrovstiev starého kontinentu bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint-Étienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice).

Na žrebe reprezentovala Slovensko osemčlenná delegácia v zložení prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, prvý viceprezident SFZ a zároveň šéf Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla, asistent hlavného trénera slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič, technický vedúci A-tímu SR Róbert Tomaschek, vedúci medzinárodného a organizačného oddelenia SFZ Peter Pálenčík, bezpečnostný manažér SFZ Peter France a hovorca SFZ Juraj Čurný.

program SR:

sobota 11. júna o 18.00, Bordeaux: Wales – SLOVENSKO
streda 15. júna o 15.00, Lille: Rusko – SLOVENSKO
pondelok 20. júna 21.00, Saint-Étienne: SLOVENSKO – ANGLICKO

Skupiny Euro 2016:

A-skupina: Francúzsko, Rumunsko, Albánsko, Švajčiarsko
B-skupina: Anglicko, Rusko, Wales, SLOVENSKO
C-skupina: Nemecko, Ukrajina, Poľsko, Severné Írsko
D-skupina: Španielsko, Česko, Turecko, Chorvátsko
E-skupina: Belgicko, Taliansko, Írsko, Švédsko
F-skupina: Portugalsko, Island, Rakúsko, Maďarsko