Main Content

Jeseň v Bundeslige: Zázraky v Borussia Parku, Bayern kráľuje, Dortmund je späť

utorok, 1. december 2015 09:58 | Autor: Timotej Gašper

Jeseň v Bundeslige: Zázraky v Borussia Parku, Bayern kráľuje, Dortmund je späť
Jeseň v Bundeslige: Zázraky v Borussia Parku, Bayern kráľuje, Dortmund je späť | zdroj: © TASR

Nemecká Bundesliga má za sebou 14.ligové kolo a do konca jesennej časti sezóny ostávajú už len tri zápasy. Je načase zhodnotiť doterajší priebeh sezóny, ktorá ako každý rok prináša veľa pozitívnych, no aj negatívnych prekvapení.

Nezastaviteľný Bayern Mníchov

O raketovej forme Bayernu niet najmenších pochýb, pretože mníchovský klub ovláda nemeckú Bundesligu prakticky každú sezónu, zvlášť od roku 2013, odkedy „Die Rotten“ získali už 3 tituly v rade. Bavori začali sezónu výpraskom Hamburgu 5:0, no párkrát mali majstri nahnuté na stratu bodov, keďže vo viacerých prípadoch museli otáčať skóre v posledných sekundách. Bayern taktiež ukázal svoju silu pri výhrach nad Wolfsburgom a Dortmundom (5:1). Pri absencii Robbena a Ribéryho žiarila dvojica Douglas Costa a Kingsley Coman, ktorí skvele zapadli do kádra Bayernu. Bavori aj túto sezónu ovládajú všetky štatistiky, súperom strelili už 42 gólov a inkasovali len v piatich prípadoch. S trinástimi výhrami a jednou remízou (proti Frankfurtu 0:0) sú Guardiolovci na čele tabuľky s osem bodovým náskokom na druhú Borussiu Dortmund.

Zázraky v Moenchengladbachu

Tím z Borussia Parku predviedol minulú sezónu skvelé futbalové predstavenie a v pozícií tretieho mužstva v tabuľke sa kvalifikoval do Ligy majstrov. V klube sa ako vždy obmenil istý počet hráčov a sympatický kouč Lucien Favre bol opäť pripravený dýchať gigantom na chrbát. Tak ako prvé kolá v lige, ani los v Lige majstrov nebol pre Gladbach pozitívny.

Začali náročné týždne plné zápasov proti mužstvám ako BVB, Wolfsburg, Manchester City. či Juventus a Favreho tím išiel do kolien. Po šiestom ligovom kole mali „Žriebätá“ na konte 0 bodov. Po tomto „fiasku“ bol Švajčiar Favre odvolaný z funkcie. Jeho nástupcom sa stal André Schubert, ktorý Gladbach opäť postavil na nohy a za 9 kôl ho vytiahol na úžasné 4.miesto tabuľky. Úspechy prišli aj v Lige majstrov, pretože Gladbach vybojoval cenné remízy s Juventusom a doma si poradil so Sevillou, čo ho posunulo na 3.miesto v skupine.

Pád Augsburgu & Hoffenheimu

Minulú sezónu sa na najvyššie priečky bundesligovej tabuľky štverali dva malé, no potencionálne kluby. Silný Augsburg to dotiahol až na perfektné 5.miesto a Hoffenheim sa musel uspokojiť len tesne s „NEpohárovými priečkami“. Počas tohto ročníka však ani jeden z ligových čiernych koní neukazuje svoju skutočnú silu a len márne sa snaží dostať zo zostupového pásma. Zatiaľ čo Hoffenheim len s jedinou výhrou je na poslednej 18.priečke, Augsburg si sem tam pripíše nejaké body, no aktuálne sa drží na barážovom 16.mieste.

Hertha je späť!

Vlani jej zostupové vody unikli len o chlp, teraz piaty celok Bundesligy ukazuje, že právom patrí medzi nemeckú futbalovú elitu. Berlínsky klub v kádri spolu s Vladimírom Daridom a Petrom Pekaríkom vymenil trénera a konečne mu to šľape. Maďar Pál Dardai drží klub z hlavného mesta na dobrej zápasovej vlne, ktorá celkovo činí 7 výhier, 2 remízy a 5 prehier. Síce si modro-bieli nepripísali výhru ani proti Bayernu, Gladbachu či ostatným velikánom, statočne sa držia na chvoste pohárových priečok a ak budú v tejto forme pokračovať, možno sa už o rok predstavia v európskych pohároch.

Nováčikovia opäť milo prekvapili

Po záverečných kolách 2.Bundesligy sa v máji tohto roka rozhodlo o nových účastníkoch najvyššej súťaže. Ostrieľané „Ľalie“ z Darmstadtu a mladý nevyspytateľný Ingolstadt sa do novej sezóny medzi elitou vrhli s nie príliš vysokými nárokmi, prakticky na úspech stačí odvrátiť zostup. Bavorský Ingolstadt sa drží na 11.mieste so slušnými piatimi výhrami. Darmstadt je len o priečku nižšie a so skúsenými bundesligovými matadormi ako Caldirola, Rosenthal, Rajković alebo Sandro Wagner sa snaží vybojovať čo najviac bodov. Darmstadt sa navyše môže pochváliť výhrou nad Leverkusenom, či s remízou v Signal Iduna Parku.

Dortmund opäť v boji o titul

Zatiaľ čo pred rokom o taktom čase panovala v tábore BVB veľká nespokojnosť a nechápavosť nad výsledkami, počas tejto jesene je Dortmund opäť na vrchole svojich síl. Tréner Thomas Tuchel sa s rolou trénera Dortmundu zhostil takmer dokonale a počas tejto sezóny si počína dobre ako v Bundeslige, tak aj v Európskej lige. 10 výhier a zhodne po 2 remízy a prehry, to je ligová štatistika BVB, ktorá nieje vôbec zlá a aj keď „žlto-čierni“ strácajú na Bayern 8 bodov, patrí im druhá priečka na ktorej majú pohodlný 7 bodový náskok na Vlkov z Wolfsburgu. Za najväčšieho ťahúňa možno isto pokladať gabonského „Spider-mana“, Pierra-Emericka Aubameyanga, ktorý v 14 ligových kolách dokázal streliť 17 gólov čo ho radí na vrchol tabuľky bundesligových strelcov.