Main Content

Hlava chce, ale telo nie. Kobe Bryant ukončí kariéru

pondelok, 30. november 2015 10:05 | Autor: TASR

Hlava chce, ale telo nie. Kobe Bryant ukončí kariéru
Hlava chce, ale telo nie. Kobe Bryant ukončí kariéru | zdroj: © TASR

Los Angeles 30. novembra (TASR) - Éra amerického basketbalistu Kobeho Bryanta v zámorskej NBA sa po prebiehajúcej sezóne skončí. Elitný rozohrávač sa po dvadsiatich rokoch v drese LA Lakers rozhodol ukončiť aktívnu kariéru.

Bryant oznámil svoje rozhodnutie fanúšikom prostredníctvom príspevku na webe www.theplayerstribune.com. Nazval ho precítene "Som pripravený odísť". Rozhodnutie 37-ročnej hrajúcej legendy nebolo prekvapujúce, keďže v uplynulých sezónach ho trápilo viacero zranení. "Som posadnutý láskou k basketbalu. Moje srdce pri ňom búši, hlava chce, ale moje telo mi vraví, že je čas skončiť," píše sa v poetickom príspevku.

Bryant strávil dosiaľ celú svoju kariéru v LA Lakers. Je síce tretím najlepšie bodujúcim hráčom v histórii NBA, no v prebiehajúcej sezóne sa strelecky výrazne trápi. Po úvodných dvanástich dueloch ročníka má len 31,5-percentuálnu úspešnosť streľby. "Som pripravený odísť. S basketbalom sme si navzájom dali všetko, čo máme. Môžeme si vychutnať každý skvelý moment, ktorý sme spolu strávili. Môžeme spomínať na všetko - dobré aj zlé," dodal Bryant.

Skúseného rozohrávača draftoval v roku 1996 z 13. miesta klub Charlotte Hornets, no neskôr ho vymenil do Lakers za legendárneho Srba Vladeho Divaca. Bryant doviedol kalifornský tím päťkrát na vrchol v NBA (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), dvakrát sa stal najužitočnejším hráčom (MVP) finále play off, pričom v roku 2008 sa stal MVP celej sezóny. V Zápase hviezd NBA sa prvýkrát objavil v roku 1998 a následne v rokoch 2000-2015 nevynechal ani jeden hviezdny duel. Výrazné úspechy dosiahol aj na medzinárodnej scéne. S tímom USA je dvojnásobným olympijským víťazom z rokov 2008 aj 2012.