Main Content

Vynikajúci vstup Zuzulovej do slalomovej sezóny Svetového pohára!

nedeľa, 29. november 2015 00:22 | Autor: TASR

Vynikajúci vstup Zuzulovej do slalomovej sezóny Svetového pohára!
Vynikajúci vstup Zuzulovej do slalomovej sezóny Svetového pohára! | zdroj: © TASR

Aspen 29. novembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vynikajúco vstúpila do slalomovej sezóny Svetového pohára, keď v sobotu v americkom Aspene skončila na druhom mieste. Výrazne 24 bodmi za 11. miesto dala o sebe vedieť aj Petra Vlhová.

Súťaž suverénne najrýchlejšími oboma kolami totálne prevalcovala domáca favoritka Mikaela Shiffrinová, ktorá Zuzulovej nadelila neskutočné 3 sekundy a 7 stotín, tretia skončila Švédka Frida Hansdotterová (+3,26 s), Vlhová zaostala 5,67 s. Američanka slávila svoj šestnásty triumf kariéry a pätnásty v slalome priam obludným spôsobom, keď v oboch jazdách bola najrýchlejšia o viac ako sekundu. Odstup 3,07 je nový svetový rekord v ženskom slalome, naposledy získala 3 sekundy na druhú v poradí v roku 1968 Francúzka Florence Steurerová v Abetone.

"Vyhrať doma takýmto spôsobom je neuveriteľný pocit. Nechápem to, lebo nemala som to počas oboch jázd v každom čase pod úplnou kontrolou. Ale dnes som nebola najlepšia len ja, ale najlepšie boli aj moje lyže," vyznala sa víťazka pre agentúru APA. Prezradila, že napriek chladnokrvnému výkonu bola nervózna: "Kvôli divákom. Vedela som, že pred prvým slalomom majú odo mňa veľké očakávania.".

V tieni senzačnej Shiffrinovej rozčerili hladinu záujmu obe Slovenky. Zuzulová sa prezentovala druhým a piatym časom, Vlhová vďaka 21. priečke po 1. kole využila v tom druhom výhodnú pozíciu a dosiahla tretí najlepší čas, pričom o 23 stotín predstihla aj svoju skúsenú krajanku.

Obe si upravili utešene rastúce bilancie. Pre 31-ročnú Zuzulovú to je 20. pódiové umiestnenie v pretekoch SP, z toho osemnáste v slalome, dvakrát uspela v paralelných pretekoch. O jedenásť rokov mladšia Vlhová bodovala v SP po piaty raz a vyrovnala svoje maximum zo Semmeringu 2012, kde jej kamarátka prvýkrát v kariére triumfovala. Obe si tiež polepšili pozície v štartovej listine SP, Zuzulová sa posunula zo 6. na 5. priečku a Vlhová z 35. na 28. miesto. "Tak konečne to vyšlo. Zajtra opäť zabojujeme, nech mám krásny víkend," oznámila na svojom facebook-ovom profile Vlhová. Sobotňajšia súťaž bola náhradou za zrušenú v Levi, v nedeľu sa ide originálne aspenské podujatie.

Coloradský denník Aspen Times vo svojom online vydaní pripomenul, že Velez-Zuzulová je 15 rokmi ošľahaná veteránka SP, že má za muža Francúza a že trénuje s mladými Francúzkami. "Ony chcú byť lepšie ako ja a preto ma ja poháňajú. Robí ma to rýchlejšou. Dnes bola Mikaela fantastická, ale ja som tiež veľmi šťastná. Je to môj najlepší vstup do sezóny v celej mojej kariére. A pritom sa mi tu nejazdí nikdy ľahko, lebo je to vysoko položené stredisko," zdôraznila Zuzulová.

Slalom sa uviedol prvýkrát v novom šate, keď tréner Shiffrinovej ako architekt 1. kola dostal za úlohu postaviť kurz bez tzv. vonkajších alebo "mŕtvych" bránok, ktoré boli doteraz dvojičkami tyčiek atakovaných pretekárkami. Navyše na pohľad pomerne prehľadný profil kopca obsahoval niekoľko zradných úsekov na čele so silne "zatvorenou" bránkou v zlome pred druhým medzičasom. Tam v 1.kole zaváhali všetky popredné pretekárky okrem Shiffrinovej, ktorá na prvom medzičase nebola najrýchlejšia, ale na druhom získala rozhodujúci náskok. Velez-Zuzulová naopak na prvom meraní viedla, potom v dravej a agresívnej jazde priamej línii bránok sa na zlome dostala v oblúku príliš hlboko a hoci to dokázala excelentne skorigovať, na tom mieste prišla o šancu tesnejšie atakovať čas Američanky

Americká slalomárska superstar odstavila Velez-Zuzulovú o 1,38 s, teda s náskokom, aký v inej súťaži odsúva súperky mimo prvej desiatky. Slovenka sa so štvorkou vydala na trať hustých bránok tesne po ich suverénnej šampiónke a nechala za sebou Hansdotterovú ako tretiu v poradí 1. kola až 44 stotín. Češka Šárka Strachová, ktorá v Aspene slávila svoje dve jediné víťazstvá v pretekoch SP, stratila na vedúcu lyžiarku viac ako dve sekundy. Z elitnej pätnástky štartujúcich väčšina zaostala viac ako tri sekundy, resp. vypadla. Pohroma postihla najmä tri Rakúšanky, z ktorých ani jedna svoju jazdu nedokončila. Zhodou okolností, predstavitelia alpskej veľmoci číslo jeden v priebehu týždňa kriticky poukázali na to, že Američania opäť neprekročili svoj tieň a na súťažnom kopci pustili trénovať len domáce pretekárky a tie boli na ňom takmer dva týždne.

Po prvej pätnástke pokračovali série veľkých odstupov a výpadkov, čo neveštilo nič dobré pre Petru Vlhovú, čakajúcu na štarte s číslom 46. Podmienky na kopci sa zhoršovali, čo so sofistikovaným kurzom trate komplikovalo situáciou menej zdatným a menej skúseným slalomárkam. Iba 20-ročná Slovenka sa však s nástrahami vyrovnala statočne a dosiahla 21. čas so stratou 4,21 s a žiadna iná súperka v do záveru 69-členného poľa ju už nepredstihla.

V druhom kole Vlhová vyrazila na trať z 10. pozície a po umnom prejazde zlomu v hornej časti dole pridala. Tam získala čas, ktorý ju posúval čoraz vyššie a napokon jej iba najtesnejšia stotinka sekundy zabránila prieniku do prvej desiatky. Svoj excelentný štandard dokázala v dvoch kolách predviesť aj Velez-Zuzulová, tentoraz si dala pozor na zlom a do spodnej časti prenikla s takmer polsekundovým náskokom na Hansdotterovú. Aj keď potom máličko stratila, stačilo jej to na pohodlné vedenie a tento moment nemal na celkový osud súťaže aj tak žiadny vplyv. Dvadsaťročná Shiffrinová, majsterka sveta, olympijská víťazka a obhajkyňa malého glóbusu za slalom totiž demonštrovala, že v hustých bránkach je momentálne minimálne o triedu pred súperkami - technicky i mentálne.

Výsledky prvého slalomu SP v Aspene:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,81 min., 2. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +3,07, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +3,26, 4. Šárka Strachová (ČR) +3,88, 5. Maria Pietilä-Holmnerová (Švéd.) +5,15, 6. Nastasia Noensová (Fr.) +5,25, 7. Wendy Holdenerová (Švaj.) +5,27, 8. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +5,45, 9. Sara Hectorová (Švéd.) +5,50, 10. Erin Mielzynská (Kan.) +5,66, 11. Adeline Baudová (Fr.) a Petra VLHOVÁ (SR) obe +5,67.

Celkové poradie SP (po 3 súťažiach):

1. Shiffrinová 180 b., 2. Federica Brignoneová (Tal.) 160, 3. Lara Gutová (Švaj.) 150, 4. Eva-Maria Bremová (Rak.) 123, 5. Hansdotterová (Švéd.) 115, 6. Hectorová (Švéd.), ... 9. VELEZ-ZUZULOVÁ 80, ... 26. VLHOVÁ 24.

Priebežné poradie v slalome (1):

1. Shiffrinová 100, 2. VELEZ-ZUZULOVÁ 80, 3. Hansdotterová 60, 4. Strachová 50, 5. Pietilä-Holmnerová 45, 6. Noensová 40, ... 11. VLHOVÁ 24.

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy slovenských pretekárok.