Main Content

Kto si zaslúži výplatu? (najlepšie platení hráči NBA vs. ich výkonnosť)

sobota, 28. november 2015 10:51 | Autor: Viktor Štefaňák

Kto si zaslúži výplatu? (najlepšie platení hráči NBA vs. ich výkonnosť)
Kto si zaslúži výplatu? (najlepšie platení hráči NBA vs. ich výkonnosť) | zdroj: © TASR

Sezóna NBA sa poriadne rozbehla a máme za sebou zhruba 15 zápasov každého tímu a hráča. Už dekádu sa pozeráme na superhviezdy tohto krásneho športu, ako rok čo rok prídu ešte v lepšej forme, dajú ešte viac bodov a hrajú ako z inej planéty. Ale je tomu tak u každého? Naozaj títo chlapíci nestarnú? Pozrime sa na rebríček najlepšie platených hráčov sezóny a ich čísla.

1. Kobe Bryant $25,000,000

Najúspešnejší hráč NBA posledného desaťročia. On a Tim Duncan absolútne dominujú štatistikám v počte titulov, MVP ocenení vo finále a líderstva tímu po celé tie roky. Kobe Bryant hrá svoju poslednú sezónu. Či sa nám to páči alebo nie. Už to vyzerá, že každým jedným zápasom si škodí. Už viac bojuje so zraneniami ako silnými a mladšími súpermi. Proti obhajcom z GSW dokonca strelil len 4 body! No v Lakerslande si ho uctili aj krásnou zmluvou na posledné dve sezóny v Hollywoode. Vďaka tomu získa astronomických 25 mil. USD.

Los Angeles Lakers 2-12

Bryant: body 15.2 doskoky 4.3 asistencie 3.5 podiel na hre tímu 6,6 %

2. Joe Johnson $24,894,863

Jo Johnson prišiel do Brooklynu ako osobnosť, strelec, hviezda. Spolu s Derenom Williamsom mal priviesť nových Nets až na... Minimálne do finále konferencie. To sa v Brooklyne nikdy ani nepriblížilo. Johnson, stále veľmi slušný strelec, prakticky skončil svoju kariéru. Zarobil si peniaze, ale už sa nikdy nedostane do tímu, kde s ním budú rátať ako „franchise player“, líder. Možno to s ním niekto skúsi a dá mu druhú šancu. No za výrazne okresaných platových podmienok.

Brooklyn Nets 3-12

body 10,8 doskoky 4,8 asistencie 4,3 podiel na hre tímu 6,6 %

3. LeBron James $22,970,500

LBJ, King James, Bron, Just a kid from Akron. LeBron James je dnes asi najvšestrannejší basketbalista na svete. Takže svoje peniaze si plne zaslúži. Ťahá svoje rodné mesto za prvým titulom v histórii, popritom sa angažuje v charite, je otec rodiny a inšpirujúca osobnosť. A noc čo noc neskutočným spôsobom napĺňa počítadlo skóre. Navyše o rok pri platnosti novej zmluvy na televízne práva sa očakáva, krátkodobá zmluva a potom astronomický kontrakt.

Cleveland Cavaliers 11-4

body 25,7 doskoky 7,1 asistencie 6,8 podiel na hre tímu 18,5 %

4. Carmelo Anthony $22,875,000

Carmelo Anthony sa vrátil po ťažkom zranení kolena a chrbta, ktoré rehabilitoval celú letnú prípravu. Chce svojmu rodnému New Yorku prinavrátiť slávu a priviesť do Madison Square Garden minimálne finále konferencie. Tím nemá silný, no napríklad litovský nováčik Porzingis mu veľmi sľubne sekunduje. No kontrakt má dlhodobý, na veľmi slušnej hodnote. Manažment Knicks bolo od niektorých odborníkov za podpis kontraktu kritizované, no Carmelo Anthony ostal doma.

New York Knicks 8-8

Body 22,8 doskoky 7,6 asistencie 3,3 podiel na hre tímu 16,1 %

5. Dwight Howard $22,359,364

Dwight Howard nie a nie zaspomínať na sezónu, keď s jeho Orlando Magic hral finále NBA. Dostali vtedy síce od Lakers riadnu nakladačku, no Howard mal talent a rátalo sa, že si finále zahrá opäť. Vlani dokonca finále konferencie. Momentálne je situácia diametrálne odlišná, Rockets sa trápia. Howard síce produkuje slušné čísla, no už nemá takú silu a dynamiku, ako na Floride. Jeho hviezda trošku upadá. Predsa len, po operácii chrbta už nie je jednoduché naskočiť pod koše NBA a zrážať sa tam so 100+ kilovými hráčmi.

Houston Rockets 5-10

body 13,6 doskoky 12,7 bloky 1,9 podiel na hre tímu 14 %

6. Chris Bosh $22,192,730

Heat sú jediným tímom, ktorý majú v rebríčku dvoch hráčov. Bosh mal vlani ťažký rok, vážna choroba pľúc a nútená pauza. Najdlhšia v kariére. Tento rok návrat vo veľkom štýle. NBA doplnili káder a hrajú zatiaľ solídne, vyhovuje im slabšia východná konferencia. V playoff majú totiž dosť skúseností. Medzi nimi najmä Bosh. Ten podpísal vlani dlhodobý kontrakt, stal sa hlavnou hviezdou tímu a čaká sa, že ho potiahne ďaleko v playoff. No na špicu Východu asi mať nebude.

Miami Heat 9-5

body 17,3 doskoky 9,3 bloky 1,1 podiel na hre tímu 18,1 %

7. Chris Paul $21,468,695

Paul nie a nie vystúpiť zo svojho tieňa hráča, ktorému to v playoff skrátka nejde. Stále má talent, v lige asi nie je lepší generál na ploche, no ešte nehral finále konferencie. A to o niečom svedčí. Cez leto to vyzeralo na konflikt s DeAndre Jordanom, ten sa údajne zažehnal. S Griffinom sú ako bratia. V LA je v žiare reflektorov, no okrem pár heroických výkonov zatiaľ rozpačitá investícia manažmentu Clippers.

Los Angeles Clippers 7-8

Body 17,3 doskoky 3,6 asistencie 8,4 podiel na hre tímu 15,5 %

8. Kevin Durant $21,221,850

Návrat po dlhodobom zranení a opäť ľahšie zranenie. Niekdajší MVP a veľký rival LeBrona Jamesa sa dostáva pomaly do tieňa jeho kolegu Westbrooka. Stále je to jeden z najlepších prirodzených strelcov v lige, no posledné dve sezóny prepustil líderstvo do Kalifornie. Step Curry je momentálne inde. Všetci ho ťahajú domov, do Washingtonu. A napriek slušným peniazom v OKC, Wizards ponúkajú väčší komerčný trh, hru pred vlastnými divákmi a novú zmluvu na televízne práva. To jest obrovský balík peňazí.

Oklahoma City Thunder 10-6

body 28,2 doskoky 7 asistencie 3 podiel na hre tímu 19,8 %

9. Derrick Rose $20,093,064

Večne zranená nádej. Tak by sa dal charakterizovať najmladši MVP histórie NBA. Nemal ani 23 rokov, keď s Chicago Bulls vyhral 62 zápasov. No v playoff si zranil koleno, v rozhodnutom zápase s 8. tímom z Philadelphie. A odvtedy nie a nie prísť ten istý Rose. Rodák z Chicaga je veľký miláčik publika. Tvár mesta. Bulls si ho poistili krásnym kontraktom, takisto Adidas. No dokedy mu budú tolerovať večné zranené telo?

Chicago Bulls 9-4

Body 13,9 doskoky 3,1 asistencie 6 podiel na hre tímu 10,96 %

10. Dwyane Wade $20,000,000

Veterán ligy, čochvíľa čestný občan Miami a 3-násobný šampión. Wade určite poputuje do Siene slávy. No ešte si musí v lige pár rokov „vytrpieť“. Už to nie je starý dobrý „Flash“. Zmenil hru, hrá inteligentnejšie a nevrhá sa bezhlavo do koša, pod kôš či za kôš. A stále ťahá Heat do playoff. Znížil si plat, aby mohli Miami dotiahnuť konkurencie schopných hráčov. Napriek tomu zarobí veľmi slušné peniaze. A či to odpovedá jeho priemerom? Posúďte sami.

Miami Heat 9-5

Body 17,2 doskoky 4,5 asistencie 3,2 podiel na hre tímu 19,57 %