Main Content

Trenčín sa zapísal do histórie futbalu, preto má zaslúžene jesenný titul

sobota, 28. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Trenčín sa zapísal do histórie futbalu, preto má zaslúžene jesenný titul
Trenčín sa zapísal do histórie futbalu, preto má zaslúžene jesenný titul | zdroj: © TASR

Začala sa druhá polovica našej najvyššej súťaže, pričom víťazom tej prvej sa stal zaslúžene Trenčín. Odmenou mu je pozícia jesenného majstra, za ktorú síce nič hmotné nedostane, ale minimálne uznanie si zaslúži.

Komentár Filipa Chudého

Keďže v našej najvyššej súťaži máme stále nezmyselne nepárny počet kôl, druhá polovica tohto ročníka Fortuna ligy sa pre každé mužstvo začala v polčasovej prestávke minulotýždňového 17. kola. A počas minulého víkendu sme spoznali aj jesenného majstra, ktorým sa stal premiérovo Trenčín. Ten má na začiatku druhej polovice súťaže slušný deväťbodový náskok, ktorý mu garantuje minimálne to, že ako jediný má titul vo vlastných rukách. Do tejto pozície sa dostal po skvelej jesennej časti, ktorá akoby nadviazala na majstrovskú jar.

Trenčania sú v obrovskej pohode, keď im na našich trávnikoch vychádza v tomto roku absolútne všetko. Neúspešní boli len Lige majstrov, kde sa zdržali iba jeden týždeň, no aj to im na domácej scéne pomohlo, keďže nemuseli trieštiť sily na viacerých frontoch. Ich súčasná pohoda sa asi najviac odzrkadľuje v tom, že človek si už pomaly nielenže nepamätá ani to, kedy nedali prvý gól zápasu, no už dokonca ani to, kedy nepremenili v stretnutí hneď svoju prvú šancu. No a hra o prvý gól je nielen v našej najvyššej súťaži často tá najkľúčovejšia pre výsledok, nehovoriac o tom, že kto ho dá hneď z prvej šance, ide do ešte väčšej výhody.

Aj preto Trenčín nestráca body ako trebárs Žilina. Tá tiež hrá podobným štýlom, pričom aj súperi hrajú proti nej takmer totožným štýlom. Lenže keď žlto-zelení nedajú v zápase gól ako prví, majú obrovský problém, ktorý znamená v druhej polovici jesene pomaly automaticky ich prehru. Možno by mal takéto problémy aj Trenčín, lenže to sme sa nemali ešte ako dozvedieť, keďže ako som spomínal, on sa do takých situácií nedostáva.

Je to možno až neuveriteľné, ale v tejto ligovej sezóne dal Trenčín v každom zápase gól ako prvý, teda s výnimkou toho so Slovanom, v ktorom gól nepadol. Potom sa nemožno čudovať, že hráči AS sú v takej obrovskej pohode. V tejto ligovej sezóne prehrávali v nejakom stretnutí vlastne iba raz, pričom práve vtedy sa zrodila aj ich jediná prehra.

No nielen toto je veľká trenčianska prednosť, ktorou dominujú v našej lige. Druhou je to, že sa naučili hrať na výsledok, čo im v minulosti chýbalo. Ukazuje sa to najviac počas stretnutí vonku, kde sa hrá práve na výsledky, krása tam nie je až tak podstatná. Vonku Trenčín navyše môže naplno prezentovať svoju najväčšiu hernú zbraň, ktorou sú rýchle protiútoky, keďže súperi doma pred vlastnými fanúšikmi hrajú trochu otvorenejšie, ako by hrali na umelej tráve pod hradom Matúša Čáka. V tomto ročníku Fortuna ligy dostal Trenčín na súperových ihriskách len jeden jediný gól, čo je úctyhodná bilancia, potvrdzujúca umnú hru na výsledok. Práve za týmto sa skrýva súčasný náskok AS, veď v domácich zápasoch získal presne toľko bodov ako Slovan.

Prvá polovica ligovej sezóny vyšla Trenčínu majstrovsky, pretože streliť v takmer 95 percentách stretnutí prvý gól a na ihriskách súperov inkasovať len raz, to je unikátna bilancia, akou sa určite veľa mužstiev v histórii futbalu pochváliť nemôže. Na základe toho je titul jesenného majstra v správnych rukách.