Main Content

Zámorie rieši problém: Je Jurčo hladný po návrate do NHL, alebo ...

streda, 25. november 2015 16:36 | Autor: Dávid Lech

Zámorie rieši problém: Je Jurčo hladný po návrate do NHL, alebo ...
Zámorie rieši problém: Je Jurčo hladný po návrate do NHL, alebo ... | zdroj: © TASR

Tomáš Jurčo bol a stále je považovaný za jeden z najväčších slovenských hokejových talentov. V NHL sa však stále nedokáže trvalo presadiť. Je problém v jeho zamestnávateľovi, alebo ide o individuálny problém samotného hráča?

Do celkovej 35ky draftu 2011 vkladá Detroit Red Wings veľké nádeje. Košický odchovanec sa prvýkrát v drese „červených krídel“ prezentoval v sezóne 2013/2014, keď v 36 dueloch pozbieral solídnych 15 kanadských bodov. O rok na to to už bolo horšie, do štatistík si pripísal 18 bodov v 63 dueloch. Po príchode kouča Jeffa Blashilla do prvého tímu sa očakávalo, že pod novým koučom dostane 22-ročné krídlo viac herného priestoru a naplno poodkryje svoj potenciál.

Opak bol pravdou. V jedenástich októbrových stretnutiach klubu z Hockeytownu sa Jurčo objavil na zápasovej súpiske len v štyroch prípadoch a jeho priemerný ice-time len niečo málo prevýšil desaťminútovú hodnotu. Do štatistík si pripísal jednu asistenciu v súboji s Carolinou Hurricanes a novembrové súboje tradičného celku z Original Six sledoval len z tribúny ako zdravý náhradník.

Vedenie Detroitu sa so slovenským reprezentantom dohodlo na preradení do AHL na farmu Grand Rapids Griffins v rámci šesťzápasového „kondičného pobytu.“ Po troch dueloch má šikovné krídlo na konte sedem kanadských bodov za bilanciu 3+4 a neskrýval radosť nad tým, že po dlhom čase mohol hrať opäť súťažný zápas: „Dlho som nehral, takže som si užil každú jednu minútu na ľade. Bola to zábava.

Za sedem bodov v troch zápasoch si vyslúžil ocenenie pre najlepšieho hráča týždňa v AHL, čím dal jasne najavo, že patrí do najlepšej hokejovej ligy sveta.

Po Jurčovom prvom zápase sa na margo výkonu svojho zverenca vyjadril aj kouč Red Wings Jeff Blashill: „Pozeral som prvú tretinu stredajšieho zápasu a myslel som si, že urobil nejaké dobré veci. Odviedol dobrú prácu na forčekingu, hral fyzicky.

Vzápätí sa vyjadril aj k jeho gólovej kanonáde zo zápasu so San Diegom: „Jeho góly, ktoré som videl na highlightoch boli elitné – zvlášť dva z nich boli perfektné, a to je niečo, čo mu, dúfam, pomôže vybudovať si sebavedomie. Viem, že to môže urobiť. Odohral tri dobré zápasy, teraz v tom musí pokračovať,“ pozrel sa Blashill na výkony Slováka s miernou dávkou kritiky.

V minulosti pre mňa spravil niekoľko dobrých vecí, dosť mu verím. No myslím si, že je stále ešte ďalší level, na ktorý sa môže dostať. Najmä korčuliarsky, aby sa dostal na takú úroveň, že bude na ľade efektívny,“ už skôr Blashill deklaroval, že s Jurčom Detroit počíta do budúcnosti.

Zámorie tak v posledných dňoch rieši jednu zásadnú otázku. ,,Je Jurčo hladný po návrate do NHL, alebo je spokojný so súčasnou pozíciou, v ktorej sa mu darí?" pýta sa autor článku o Jurčovi na známom blogu  thehockeywriters.com.

Už dnes v noci v zápase proti Iowe Wild môže košický rodák dokázať, že to s prvým tímom NHL myslí skutočne vážne. Otázkou je či jeho signály vysielajúce z nižšej zámorskej ligy dostatočne vníma aj tréner Blashill.