Main Content

Benítez nie je správnym mužom pre Real. Nie je však ani jeho problémom

streda, 25. november 2015 08:34 | Autor: Jakub Mihálik

Benítez nie je správnym mužom pre Real. Nie je však ani jeho problémom
Benítez nie je správnym mužom pre Real. Nie je však ani jeho problémom | zdroj: © TASR

Ak by v pondelok Real odvolal Beníteza, mnohým fanúšikom by spadol kameň zo srdca. Ešte viac by si však mali priať koniec Florentina Péreza.

Blog Jakuba Mihálika

Pre mnohých to bolo možno prekvapenie. Keď Florentino Pérez zvolal na pondelok večer tlačovku, väčšina futbalových fanúšikov očakávala, že si Rafael Benítez bude v utorok môcť zbaliť svoje veci a ísť zas o dom ďalej. Nestalo sa. Prezident Realu trénera podržal a dokonca ho označil za správneho muža pre onen projekt. Neviem síce, aký to má byť projekt, ale k tomu sa dostaneme ešte neskôr. 

Na jednej strane bol tento krok Realu prekvapením. Na druhej však nie. Pérez ani veľmi nemohol spraviť to, čo obvykle, a teda vyhodiť trénera skôr ako vyslovíte Illaramendi. Bol to totiž práve Pérez, kto na konci minulej sezóny nahradil jedného z najlepších trénerov súčasnosti, Carla Ancelottiho, hovoriac, že má človeka, ktorý je pre Real Madrid vhodnejší. Pérez by si tak podpílil vetvu pod samým sebou, ak by vyhadzovom uznal, že jeho odhad bol ešte horší ako obvykle. 

Florentino si zrejme, aj s prispením ďalších funkcionárov klubu, začína uvedomovať, že chyba nebude len v tréneroch. Bodajby aj nie, veď vymenil už takmer kompletnú trénerskú špičku počas svojich dvoch pôsobení v prezidentskom kresle a žiadny mu nevyhovoval. Možno už aj jemu dochádza, že futbalový klub pre to, aby bol schopný dosiahnuť legendárne výšky, musí mať systém a dlhodobú prácu. Pre fanúšikov Realu škoda, že mu to začalo dochádzať až pri Benítezovi, a nie napríklad pri Ancelottim. Ale možno Péreza len preceňujem.

Problém Realu nie je v tréneroch. Naopak, jedným z problémov je ich časté striedanie. Dôvodom, prečo však s Barcelonou dokáže držať krok len v krátkodobých úsekov a prakticky od nástupu Péreza do funkcie na začiatku tohto tisícročia, v porovnaní s ňou ťahá za kratší koniec, je, že Realu chýba jasná koncepcia. Niet sa čo čudovať, že hráči Realu striedajú geniálne fázy sezón s takými, v ktorých sú úplne bezzubí. Pérez si pri výbere trénerov nepotrpí na kontinuitu. Mourinha, preferujúceho futbal hraný na rýchle protiútoky, vystriedal Ancelotti, bazírujúci na veľkom držaní lopty, a toho zase Benítez, ktorý má v obľube defenzívnejší prístup. Niet sa čo čudovať, že hráči sa prakticky ob-sezónu odznova hľadajú a keď sa už nájdu, príde ďalšia zmena systému. Niet sa, čo čudovať, že sú prakticky neustále frustrovaní.

Aj predavačka v obchode, v ktorom robí celé víkendy a cez týždeň večer do 11.tej, kvôli čomu nemôže sledovať futbalové zápasy, vie, že Pérez futbalu nerozumie. Real vedie ako podnikateľ, ktorý skupuje „tovar“, v ktorom vidí potenciál na ďalšie zúročenie. Problémom je, že ho nekupuje ako celok, ale ako jednotlivé časti, ktoré však do seba nezapadajú. V snahe o zúročenie, však núti svojho predavača (rozumej trénera), aby svoj najlepší tovar vystavoval vo výklade stoj, čo stoj.

Už sme to raz zažili. Raúl ako podhrot, či krídlo, Beckham ako defenzívny stredopoliar a Makelele ako hráč Chelsea. V ére prvých galácticos nútil Pérez svojich trénerov, aby jeho hviezdam našli na ihrisku miesto, aj keby mali hrať na postoch, ktoré by si nevybrali ani pri hre na hernej konzole. Preto zrejme najhviezdnejšia zbierka hráčov v jednom tíme neuspela. Teraz sa to deje znova.  A proti Barcelone to bolo opäť vidieť. Bale s Ronaldom sú v rámci jedného tímu ako dva rovnaké póly magnetu. Nefunguje medzi nimi chémia, fyzika, ani iná prírodná veda. Na ihrisku sú spolu len kvôli ekonómii. Kreatívni Kroos s Modrićom na poste defenzívnych štítov trpia, keďže ofenzívna štvorka má za úlohu len útočiť a niekto predsa brániť musí. Benzema pôsobí, akoby sa snažil len uhnúť Ronaldovi z cesty, hoci je sám predátorom z povolania. Mohol by som pokračovať, ale stále by som len dookola hovoril jediné. Real momentálne nedokáže využiť svojich hráčov podľa toho, kde hrajú najlepšie. Využíva ich podľa toho, kde ešte v hviezdnom menoslove zostalo miesto.  

Nedokáže to Ancelotti, nedokáže to Mourinho, nedokáže to Benítez a nedokázal by to nikto. Problém totiž nie je v tréneroch, ale v tom, že trénerskú prácu sťažuje fakt, že Real Madrid nebuduje pod Florentinom Pérezom úspešný tím. Real Madrid buduje sklad tých najlepších individualít. Pokiaľ sa Pérez nezbaví tejto filozofie, prípadne pokiaľ sa Real nezbaví Péreza, bude aj naďalej pokračovať v hľadaní trénera, ktorý bude len zúfalo pozerať Barcelone a jej systému na chrbát.