Main Content

Už len Trenčín má titul iba vo svojich rukách

pondelok, 2. november 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Už len Trenčín má titul iba vo svojich rukách
Už len Trenčín má titul iba vo svojich rukách | zdroj: © TASR

Po 15. kole našej najvyššej súťaže je situácia na čele tabuľky taká, že vôbec prvýkrát možno konštatovať, že už iba jedno mužstvo má titul vo vlastných rukách. Je ním Trenčín, ktorého náskok pred prenasledovateľmi opäť narástol.

Komentár Filipa Chudého

Na začiatku súťaže mal tucet účastníkov Fortuna ligy rovnaké šance na titul, ak to zoberieme z matematického pohľadu, no dnes to už ani zďaleka neplatí. Prvých pätnásť kôl súťaže nám podľa očakávania vyselektovalo očakávanú trojicu kandidátov na titul, nečakané je len to, aké veľké sú medzi nimi bodové rozdiely. Žilina stráca na Trenčín už dvojciferný počet bodov a Slovan nemôže Trenčín dobehnúť bez cudzej pomoci. Po včerajšku majú už len Trenčania titul vo vlastných rukách, pretože keby aj Slovan vyhral všetky zvyšné zápasy v sezóne, stále by sa mohlo stať, že by stratil na lídra v konečnej tabuľke jeden bod.

Náskok AS síce prekvapením je, ale aktuálne vedúce postavenie určite nie. V klube pod hradom Matúša Čáka je totiž ešte pohoda z majstrovskej sezóny. Tú nenarušilo ani najrýchlejšie možné vypadnutie z Ligy majstrov, paradoxne, AS to pomohlo, aspoň teda čo sa týka našej ligy. Kým Slovan a Žilina trieštili prakticky celé leto svoje sily v predkolách Európskej ligy, Trenčínu týždňové účinkovanie v pohárovej Európe nemalo ako fyzicky ublížiť, zvlášť, keď prvý zápas so Steauou odohral ešte pred prvým ligovým kolom, čiže mal len jeden anglický týždeň.

Trenčín hlavne na úplnom začiatku ligovej sezóny išiel ešte na majstrovskej vlne, keď mu ako na jar všetko vychádzalo. Na jeho šťastie hral vtedy kvôli výmene umelého trávnika všetky zápasy vonku, pričom šťastie mu prialo aj pri vyžrebovaní. Prvé tri kolá hral na ihriskách troch zo štyroch najslabších mužstiev súťaže, kde si síce tesne, ale predsa len napravil miernu pachuť po skorom vypadnutí z Ligy majstrov, preto potom uhral aj maximálne dôležité víťazstvá v Myjave a Dunajskej Strede, pričom neskôr vyhral aj Senici, čo dáva skvelých šesť víťazstiev vonku za sebou. Zastavil ho až Slovan, pričom odvtedy vonku ešte nehral. No a presne táto víťazná séria na ihriskách súperov je dôvod, prečo súťaži zatiaľ kraľuje.

Už pred zápasom 10. kola Trenčín – Žilina som napísal, že z hľadiska atraktívnosti ligy bude dôležité, aby sa zrodil výsledok X2, pretože následne hrá Trenčín šesťkrát za sebou doma, pričom z toho až štyrikrát proti kvartetu najhorších mužstiev súťaže, čiže ťažko čakať jeho zaváhania na vlastnej umelej tráve, čo sa aj stalo, keďže už vyhral päťkrát. Pre zaujímavosť, ak by vtedy Trenčín Žilinu porazil, teraz by mal pred ňou náskok 17 bodov, a to by žlto-zelení boli stále na treťom mieste.

Keď sa na to pozrieme spätne, Žilina sa tým víťazstvom vlastne akoby ešte udržala v hre o titul, hoci viaceré žilinské zaváhania proti outsiderom spôsobili, že Žilinčania už musia len víťaziť, inak Trenčín ťažko dobehnú. V podobnej pozícii bol nedávno aj Slovan, pričom ju zvládol. Belasí totiž vyhrali päťkrát za sebou, čím vlastne nedovolili, aby im Trenčín výrazne unikol. Súčasná sedembodová strata síce vyzerá na prvý pohľad hrozivo, ale vzhľadom na vyžrebovanie v ostaných týždňoch nemôžu belasí lamentovať, skôr naopak, pretože teoreticky to malo byť ešte o niečo málo bodov viac.

Nie sme síce ani v polovici súťaže, no Trenčín má už iba ako jediný titul vo vlastných rukách, ak bude prakticky len vyhrávať, nemôže sa mu nič stať. Ale tým v žiadnom prípade nehovorím, že o titule je rozhodnuté. Pri trojbodovom systéme sa toho môže udiať ešte veľa, čo by naša liga aj potrebovala. Otázkou je len to, koľko mužstiev bude s AS o titul na jar reálne hrať. Na to dá odpoveď počet zostávajúcich trenčianskych zaváhaní.