Main Content

Horolezec David Lama má pred horami rešpekt, nie strach

štvrtok, 8. október 2015 11:17 | Autor: Silvia Petrašková

Horolezec David Lama má pred horami rešpekt, nie strach
Horolezec David Lama má pred horami rešpekt, nie strach | zdroj: facebook

Na svoje konto si pripísal ďalší fenomenálny výkon. Syn nepálskeho šerpu a zdravotnej sestry z rakúskeho Innsbrucku 25-ročný Rakúšan David Lama mal odmalička výnimočný lezecký talent. Ten nedávno dokonale predviedol pri zdolávaní slávneho vodopádu v Libanone Baatara Gorge.

Viac ako z hôr má strach z hadov. Nebaví ho len tak bezcieľne chodiť po cestách, miluje dotknúť sa nedotknutého a spoznať nepoznané. Horolezectvo prirovnáva skôr k umeniu ako k zdolávaniu rekordov. Športovému lezeniu sa David venuje už od svojich šiestich rokov. Začínal v rakúskom alpinistickom spolku, kde objavili jeho výnimočný talent a úspechy na seba nenechali dlho čakať. Ako sedemročný na svojej prvej lezeckej súťaži Hohe-Munde-Cup v Telfse skončil na druhom mieste. Juniorský pohár Alpenvereinu si uchmatol vo svojich deviatich rokoch o rok neskôr v Slovinsku zdolal ako najmladší lezec horu obtiažnosti 8A. Všetky tieto úspechy boli však len akýmsi predkrmom pred víťazným prvenstvom vo  Svetovom pohári v roku 2006.

Po mnohých ďalších víťazstvách v lezeckých súťažiach sa v roku 2010 preorientoval na vysokohorské lezenie. No ani na tomto poli nezostal dlho bez povšimnutia. V roku 2012 v Patagónii spolu s Petrom Ortnerom a Stephanom Siegristom zdolal Compressor Route na Cerro Torre. Ich výstup bol natoľko inšpiratívny, že sa prostredníctvom režiséra Thomasa Dirnhoffera dostal aj na filmové plátna. Film Cerro Torre: Nicht den Hauch einer Chance sa tento rok predstavil aj na filmovom festivale Hory a mesto v Bratislave.

Ku spomínaným výstupom pribudol najnovšie ďalší, vodopád Baatara Gorge v Libanone, kde voda padá až do 255 metrov hlbokej diery v jaskyni známej ako Jaskyňa troch mostov. Toto turistické lákadlo dokázal David zdolať ako vôbec prvý horolezec a to všetko bez istenia. Chlapík, ktorému zemská príťažlivosť zrejme veľmi veľa nehovorí však so svojimi rekordmi ešte zďaleka neskončil a je pripravený prekonávať ďalšie nezdolateľné prírodné úkazy.

Welcome to #Avaatara.

Posted by David Lama on 6. říjen 2015