Main Content

Slováci prehrali v generálke na ME doma s Poľskom

streda, 7. október 2015 06:05 | Autor: TASR

Slováci prehrali v generálke na ME doma s Poľskom
Slováci prehrali v generálke na ME doma s Poľskom | zdroj: © TASR

Bratislava 6. októbra (TASR) - Slovenskí volejbalisti prehrali v utorňajšej generálke na európsky šampionát doma s Poľskom 0:3.

V "Zápase roka" proti úradujúcim svetovým šampiónom ťahali od začiatku za kratší koniec a hoci najmä v záverečnom dejstve predviedli sympatický výkon, na favorita v rozhodujúcich chvíľach herne nestačili. Keďže do Slovnaft arény si našlo cestu 6400 divákov, Poliaci súhlasili s odohraním ďalších dvoch doplnkových setov. Vo štvrtom zvíťazili 25:19, v záverečnom 25:18.

Už v stredu odletia zverenci kouča Alberta Giulianiho na majstrovstvá Európy do Talianska. V základnej D-skupine odohrajú v Busto Arsizio tri stretnutia, a to od piatka do nedele postupne proti Srbsku, Rusku a Fínsku. Víťazi skupín postúpia priamo do štvrťfinále, tímy na druhých a tretích miestach budú oň bojovať v osemfinále.

generálka na ME:

Slovensko - Poľsko 0:3 (-19, -16, -20), dodatočné nesúťažné sety: -19, -18

zápas trval: 77 minút, rozhodovali: Mokrý, Porvazník, 6400 divákov

SR: Kohút 8, Paták 9, Zaťko 0, Michalovič 5, Ogurčák 7, Ondrovič 1, liberá Kubš, Ľ. Nemec (Končál 0, Kriško 8, Sopko 0, Krajčovič 0, Chrtiansky 3)

Poľsko: Nowakowski 8, Kurek 13, Bieniek 9, Drzyzga 0, Kubiak 4, Mika 14, libero Zatorski (Konarski 5, Lomacz 1, Buszek 1, Klos 0)

Poliaci od úvodu stretnutia dokazovali, prečo ovládli vlaňajší domáci svetový šampionát. Po úspešnom podaní Kureka viedli 2:0 a následne sa perfektným smečom na sieti prezentoval Nowakowski (5:2). Za stavu 14:9 pre Poľsko poslal tréner Giuliani do hry Končála s Kriškom a ťah sa mu vyplatil. Jeho zverenci ukázali bojovnosť a niekoľko dobrých momentov, ktorými strhli slušne zaplnenú bratislavskú Slovnaft arénu. Po sérii výborných blokov Kriška s Ondrovičom na sieti znížili na 12:17 a následne pri podaní Ogurčáka aj na 15:18. Hoci domáci naďalej vzdorovali šampiónovi, na zisk prvého setu nedosiahli a Nowakowski ho ukončil úspešným esom na 25:19.

Nasledujúci set otvorili Poliaci dvomi bodmi a Michalovič sériou smečov, ktorými udržal svoj tím v jednobodovom závese na súpera. Potom sa však bodovo utrhol Nowakowski a vypracoval hosťom náskok 8:3. Slováci prešli do ofenzívy, ale na kompaktne hrajúci poľský tím v rozhodujúcej fáze nestačili. Napriek tomu sa niekoľkokrát presadili na sieti a skresali z výraznej straty. Druhé dejstvo prehrali napokon 16:25.

Na začiatku toho tretieho sa dostali vôbec prvýkrát do vedenia v pomere 2:1. Vďaka bodu Patáka následne aj na 4:2 a hoci o tesný náskok prišli, s Poliakmi hrali najvyrovnanejšiu partiu v zápase. K výborným blokom sa pridala aj dobrá ofenzíva na sieti. Svetoví šampióni však operovali rovnakou kartou a značnou kvalitou si za stavu 16:13 vybudovali rozhodujúci náskok. Príchodom Chrtianskeho sa Slovákom ešte podarilo set zdramatizovať, nie však získať. Po najdhlšom priebehu ho napokon prehrali 20:25.

hlasy po zápase:

Andrej Kravárik, asistent trénera SR: "Je to pre nás nepriaznivý výsledok. Možno naša psychika nebude taká, ako keby sme hrali s Estónskom posledný zápas pred šampionátom a vyhrali by sme. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že chlapci sa týmito duelmi učia a zahrať si proti majstrom sveta je pre nich veľká vec. Našim cieľom je, aby chlapci išli hore. Chceme ich dostať do optimálnej formy, aby sme dosahovali dobré výsledky."

Juraj Zaťko, nahrávač SR: "Poliaci podali výborný výkon a ukázali svoju kvalitu aj to, prečo sú majstri sveta. Je to iná trieda. Predviedli sa v plnej sile. Preverili nás na prihrávke, ich servis je svetová trieda, v ňom sa nemôžeme porovnávať. Toto bol najväčší rozdiel. V obrane chytili oveľa viac lôpt ako my. Nevyhrali sme, ale vedeli sme, proti komu hráme. Bola to dobrá príprava."

Matej Paták, smečiar SR: "Začali sme s nejakým rešpektom, každopádne v našej hre boli pasáže, ktorých sa musíme vyvarovať. Ak nám takýto súper odskočí na tri body, je veľmi ťažké dohnať rozdiel. V prvom dueli to bolo o niečo lepšie, teraz sme sa trápili najmä na prihrávke. Takéto tímy robia minimum chýb. Ukázali sme to, čo sme mali natrénované. Teraz musíme načerpať sily na majstrovstvá Európy."

Emanuel Kohút, blokár SR: "Tento zápas s divákmi bol výborný, výborná kulisa nám pomohla. Poliaci sú však výkonnostne úplne niekde inde. Je dobré, že sme mali možnosť zahrať si takúto generálku. Dostali sme síce cez ústa, ale myslím, že nám to pomohlo. Je veľmi ťažké hrať proti majstrom sveta."