Main Content

Hrozivý prepad Slovákov v NHL: Sezónu ich začne len deväť!

utorok, 6. október 2015 14:42 | Autor: TASR

Hrozivý prepad Slovákov v NHL: Sezónu ich začne len deväť!
Hrozivý prepad Slovákov v NHL: Sezónu ich začne len deväť! | zdroj: © TASR

New York 6. októbra (TASR) - Celkovo 9 slovenských hokejistov by tento týždeň malo vstúpiť do bojov v novej sezóne NHL.

V priebehu dlhočiznej základnej časti súťaže majú šancu prebojovať sa do prvých tímov z nižších súťaží ďalší, najmä Marko Daňo, Marek Tvrdoň, Martin Gernát a Marek Hrivík, všetci s dvojcestnými zmluvami.

Vlani zo slovenského pohľadu exceloval opäť Marián Hossa. Jeho osobnosť vynikla aj v chicagskom tíme novej zámorskej dynastie. Blackhawks získali tretí Stanleyho pohára za uplynulých šesť rokov. Hossa si svoj tretí prsteň šampióna NHL vyslúžil aj impozantnými individuálny počinmi, keď prekročil hranicu 1000 kanadských bodov a po druhý raz v kariére sa mu podarilo nastúpiť na všetky zápasy sezóny. Ak sa mu v nastávajúcom ročníku podarí streliť 14 gólov, ako tretí Slovák a 43. hráč vôbec dosiahne hranicu 500 strelených gólov. Zo Slovákov sa z tohto míľnika radovali len Stan Mikita a Peter Bondra, zhodou okolností sa to aj im podarilo počas pôsobenia v drese jastrabov.

Slovákmi to v klubovej kabíne Chicaga prekypovalo. Okrem Mariána Hossu sa v príprave ukázal aj Marko Daňo, ktorý sa do svojho vysnívaného klubu dostal z Columbusu v rámci výmeny za Brandona Saada. Vedenie klubu pozvalo na skúšku aj útočníka Tomáša Kopeckého, ktorý tu pôsobil v rokoch 2009-2011, takisto obrancu Ľubomíra Višňovského. Ani jeden z nich sa novej zmluvy nedočkal, navyše mladého Marka Daňa poslalo vedenie do nižšej AHL. No práve on má najväčšiu šancu rozšíriť slovenskú základňu v NHL. V minulej sezóne odohral dvadsaťročný útočník za Columbus Blue Jackets 35 zápasov, v ktorých získal 21 bodov.

Kapitán Bostonu Zdeno Chára odohrá za "medveďov" svoju jubilejnú desiatu sezónu, ktorú by rád oslávil ziskom svojho druhého Stanley Cupu. V minulej sezóne sa tesne nedostali do vyraďovacích bojov. Víťaz Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu z roku 2011 sa počas prípravných zápasoch zranil a tréner si nie je istý, či v druhú noc stihne bostonskú ouvertúru proti Winnipegu.

Rovnaký problém má aj Jarosláv Halák, brankár v službách New York Islanders. Slovenský reprezentant sa zranil počas tréningu v hornej časti tela. Aj keď to najskôr vyzeralo na týždňový oddych, tréner Jack Capuano vyjadril svoje obavy, či brankárska jednotka stihne prvý zápas, práve proti Hossovmu majstrovskému Chicagu.

Obranca Andrej Sekera podpísal ako neobmedzený voľný hráč zmluvu na šesť rokov s klubom Edmonton Oilers. Vedenie tímu s ním ráta ako s top obrancom a slovenský reprezentant si to uvedomuje: "Je to pre mňa rozhodne veľká zodpovednosť. Budem hrať najlepšie ako viem. Budem tvrdo pracovať a snažiť sa uľahčiť život svojim spoluhráčom na ľade. Chcem byť pravý profesionál a líder," vyjadril sa pre nhl.com Sekera, ktorý začne sezónu proti St. Louis Blues.

Vlani sa do play off neprebojoval obhajujúci šampión z Los Angeles. Manažment klubu ale verí, že úderná slovensko-slovinská dvojica Marián Gáborík – Anže Kopitar vráti tím do bojov o Stanleyho pohár. Gáborík mohol mať spoluhráča-krajana, brankárovi Petrovi Budajovi chýbajú štyri zápasy na zaokrúhlenie počtu štartov na 300, klub ho však poslal bojovať o zmluvu do svojho záložného tímu Ontario Reigns.

V organizácii Detroitu Red Wings sa už udomácnili slovenskí útočníci Tomáš Tatar Tomáš Jurčo. Najmä starší z dvojice predviedol v príprave skvelú formu, keď sa mu podaril streliť hetrik do siete Chicaga. Celkovo si Tatar pripísal štyri góly. Jeho krajan pred sezónou podpísal novú dvojročnú zmluvu, v príprave získal dva body. Najväčšia zmena pre oboch nastala v trénerskom tíme. Mike Babcock, ktorý viedol "červené krídla" 10 rokov, odišiel do Toronta a jeho miesto zaujal tréner z farmy Red Wings, Jeff Blashill. Obaja slovenskí reprezentanti vyhrali pod jeho vedením titul v AHL, takže obe strany vedia, čo môžu od seba očakávať.

Mike Babcock sa síce rozlúčil s Detroitom, ale nie so slovenskou stopou. V kádri Toronta Maple Leafs sa nachádzajú dvaja hráči. Útočník Richard Pánik odohral v drese "javorových listov" značnú časť minulej sezóny, obranca Martin Marinčin sa do Toronta dostal v rámci výmeny z Edmontonu. Keďže boli obaja pred sezónou bez zmluvy, klub podpísal s každým ročný kontrakt. Okrem tímových výsledkov tak budú bojovať aj o svoju budúcnosť v NHL.

Šancu na NHL mal aj obranca Andrej Meszároš, keď ho Colorado Avalanche pozvalo ako voľného hráča so skúšobnou zmluvou do kempu. Slovenský reprezentant sa však na skúške zranil a vedenie "lavín" mu riadnu zmluvu neponúklo.

Zoznam Slovákov v prvých tímoch NHL (stav k 6. októbru 2015):

Boston - Zdeno Chára (o)
Edmonton - Andrej Sekera (o)
Detroit - Tomáš Tatar (ú), Tomáš Jurčo (ú)
Chicago - Marián Hossa (ú)
Los Angeles - Marián Gáborík (ú)
New York Islanders - Jaroslav Halák (b)
Toronto - Richard Pánik (ú), Martin Marinčin (o)