Main Content

Stávkársky podvod v slovenskom futbale? Nie, iba ľudská hlúposť!

pondelok, 5. október 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Stávkársky podvod v slovenskom futbale? Nie, iba ľudská hlúposť!
Stávkársky podvod v slovenskom futbale? Nie, iba ľudská hlúposť! | zdroj: © TASR

V sobotu vyhrala v Žiline dovtedy posledná Podbrezová zaslúžene 3:1, čo vyvolalo v našom futbalovom národe vášne. Lenže nie pozitívne, v ktorých by sa oslavoval výkon hostí, ale negatívne, keď sa začal výsledok stretnutia spochybňovať.

Komentár Filipa Chudého

Sobota podvečer, niečo pred 19. hodinou, približne desať minút po zápase Žilina – Podbrezová a svet internetu je už zaplavený stovkami, ba možno aj tisíckami odkazov k tomuto zápasu. Človek by si najprv aj myslel, že celé Slovensko gratuluje Podbrezovej k cennému víťazstvu 3:1, ale opak bol pravdou, pretože asi 98 % komentárov a statusov je o tom, že sa vraj zrodil stávkársky podvod. Nemám presné čísla, pretože tie sa aj ťažko dajú získať, ale stavím sa, že 99 % ľudí, čo túto správu hlavne na sociálnych sieťach šírilo, ani toto stretnutie nevidelo, no aj tak boli presvedčení o tom, že majú pravdu. Ja som si toto stretnutie pozrel celé, pričom som nevidel ani náznak toho, že by malo byť niečo na ňom zmanipulované.

Chápem, že na slovenskú ligu sa niektorí ľudia pozerajú s veľmi nedôverčivým pohľadom. Legendárny zápas Petržalka – Trnava, na ktorom aj bicykel lietal, zmenil pohľad na našu najvyššiu súťaž. Síce aj dlhé roky predtým sa občas udiali (ne)očakávané výsledky, ale až tento duel bol akýmsi spúšťačom celej vlny negatívnych emócií, ktoré doviedli našu súťaž takmer na dno. No od tohto duelu ubehlo už takmer presne deväť rokov. Ja osobne som naposledy počul o (údajne) dohodnutom výsledku v našej lige pred päť a pol rokom, hoci po jeho pozretí by som ani nepovedal, že bolo treba niečo manipulovať. Samozrejme, ešte sme tu mali kauzu okolo Dunajskej Stredy, ale to bolo o niečom inom, tam si určití hráči nahrádzali niekoľko mesiacov chýbajúce výplaty.

Nebudem hovoriť, že máme vzorovú súťaž, ktorej musí Transparency International udeliť ocenenie, ale môžem zodpovedne prehlásiť, že sa v nej minimálne štyri sezóny za sebou nedeje nič abnormálne, čo by sme nevideli ani v špičkových svetových súťažiach. Samozrejme, o niektorých veciach si myslím svoje, čo som neraz aj písal, ale časy „lietajúcich bicyklov“ sú preč, čo musí potvrdiť každý, kto ligu podrobne sleduje.

Aj na základe toho som presvedčený, že v sobotu večer sa pod Dubňom neudialo niečo nelegálne. Ba dokonca v sobotnom komentári som napísal, že Podbrezová môže v Žiline uspieť. Železiari totiž vedia na Žilinu zahrať, veď po sobote sú dokonca v bilancii vzájomných zápasoch už aj lepší. Za ďalšie, kto si pozrel nedávnu dohrávku 1. kola, ten musel vidieť, že Podbrezová si nezaslúžila doma so Žilinou prehrať (2:3), pretože herne sa súperovi minimálne vyrovnala. Horehronci síce ťahali sedemzápasovú sériu prehier a deväťzápasovú sériu bez víťazstva, ale to sú trochu klamlivé štatistiky. Videl som všetky stretnutia týchto sérií, preto som dobre vedel, že ani zďaleka nie je Podbrezová taká slabá, ako hovorili výsledky. Už len zo štatistickej pravdepodobnosti bolo jasné, že šťastie sa na nich čoskoro konečne musí usmiať, pričom Žilina bola na to ideálne miesto.

Celá tá frustrácia národa po sobotnom zápase zrejme vyplynula z toho, že veľa ľudí stavilo svoje eurá na Žilinu, pretože si myslelo, že proste musí vyhrať, veď v minulých týždňoch ospevované mužstvo nemôže mať doma problém s posledným mužstvom tabuľky, lenže omyl! Ak by títo ľudia našu ligu podrobne sledovali, dobre by vedeli, že staviť svoje peniaze na tak malý kurz s takým veľkým rizikom neúspechu, je proste hlúposť. Preto všetkým tipujúcim odporúčam, najprv si pozrite aspoň desať ostatných zápasov každého mužstva, k tomu aspoň tri ostatné vzájomné stretnutia a až potom vsádzajte svoje peniaze na nejaký ligový zápas. Ale hlavne prestaňte si svoju vlastnú hlúposť vybíjať na našej najvyššej súťaži, za vašu prehru nemôžu žilinskí futbalisti, ale vaša nevedomosť! A aby som nezabudol, touto cestou gratulujem Podbrezovej k zaslúženému víťazstvu, sobotný večer mal byť o nej, nie o ľudskej hlúposti.