Main Content

Keňan Kosgei víťazom maratónu v Košiciach

nedeľa, 4. október 2015 16:05 | Autor: TASR

Keňan Kosgei víťazom maratónu v Košiciach
Keňan Kosgei víťazom maratónu v Košiciach | zdroj: © TASR

Košice 4. októbra (TASR) - Víťazom 92. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa stal Keňan Samuel Kiplimo Kosgei. Do rozhodujúceho úniku sa dostal v 38. kilometri.

Keňký bežec predviedol vynikajúci finiš, v ktorom atakoval rekord košického maratónu. V polmaratóne triumfovali slovenskí bežci, keď medzi mužmi vyhral Boris Csiba a medzi ženami Katarína Berešová.

Netrvalo dlho a skupinke favorizovaných bežcov okolo Keňanov Kosgeia a Kimaia sa podarilo dostať sa do úniku. Táto skupinka mala po desiatich kilometorch lepší čas než bol na MMM dosiahnutý počas traťového rekordu spred troch rokov. Medzičasy lepšie než pri traťovom rekorde sa najrýchlejšej skupinke darilo držať aj na ďalších kilometroch. Viacerým členom poprednej skupinky však postupne dochádzali sily a približne od tridsiateho kilometra sa v úniku ocitla trojica Collins Tanui, Samuel Kosgei, Charles Cheruiyot Torotich, pričom tempo diktovali najmä prví dvaja menovaní. Na 38. kilometri nasadil vysoké tempo Samuel Kosgei a postupne si pred Tanuim vypracovával čoraz väčší náskok.

Skúsenejší Kosgei potvrdil svoje víťazstvo vynikajúcim výkonom v záverečných metroch, v ktorých, hoci neúspešne, atakoval rekord MMM. Napokon triumfoval v čase 2:07:07 h, za ktorý inkasoval prémiu vo výške 15.000 eur.

Víťaz 92. ročníka rozdával úsmevy na všetky strany. Triumf na košickom maratóne ho veľmi tešil a nič na tom nezmenila ani skutočnosť, že mu len o sedem sekúnd ušla najvyššia možná prémia 20.000 eur. "Cítim sa veľmi šťastný, že som vyhral. Trať bola veľmi dobrá, vyhovovala mi. Výborné bolo aj počasie. Rád by som sa v budúcnosti pokúsil aj o svetový maratónsky rekord," prezradil Samuel Kiplimo Kosgei. O jeho skvelom finiši svedčí fakt, že každý z posledných ôsmich kilometrov zvládol pod tri minúty.

Vynikajúci výsledok dosiahol aj druhý v poradí Collins Tanui. Pre 23-ročného vytrvalca to bol len druhý súťažný maratón v kariére. Ten prvý absolvoval vo vysokej nadmorskej výške v Itene v Keni a dosiahol na ňom úctyhodný čas 2:16:31 h. V Košiciach tento svoj osobný rekord vylepšil o viac ako osem minút.

Ženskú časť maratónu ovládli vytrvalkyne z Etiópie. Z prvenstva sa tešila Mulu Diro Melková, ktorá zvíťazila časom 2:35:33. "Na mojom výkone sa podpísal vietor i bolesť v nohe. Cítim sa unavená, no som veľmi rada za víťazstvo," poznamenala Melková.

Najlepší spomedzi slovenských mužov bol Juraj Vitko z Kysuckého Nového Mesta. "Približne na 35. kilometri som Urbana dobehol a od toho momentu som si bol istý, že to zvládnem. S trénerom sme si určtili taktiku začať voľnejšie a tempo postupne zvyšovať. Išiel som na dobrý pocit a išlo mi to aj na úsekoch, v ktorých fúkal silnejší vietor. Vyhla sa mi aj kríza, no pár kilometrov pred cieľom som dostal kŕče. Aj to som však napokon zvládol. Tento triumf radím, spoločne s účasťou na majstrovstvách sveta v polmaratóne, veľmi vysoko v kariére," uviedol čerstvý majster Slovenska.

Vicemajstrom SR sa napokon stal Jozef Urban, ktorý doplatil na zranenie. "Čo sa energie týka, bol som na tom dobre. Po tridsiatom kilometri sa mi však ozvalo zranenie päty, pre ktoré som musel spomaliť a už si len vychutnávať posledné kilometre. Vedel som, že Vitko sa približuje a každú chvíľu ma môže predbehnúť. To sa napokon aj stalo," poznamenal Urban.

Titul majsterky Slovenska získala Sylvia Šebestian, ktorá dosiahla čas 3:01:12 h. S výrazným odstupom ôsmich minút zaostala Romana Komárňanská, tretia medzi Slovenkami bola Monika Píšová.

Polmaratón sa stal korisťou slovenských bežcov. Medzi mužmi triumfoval Boris Csiba, no s časom 1:10:19 h nebol spokojný. "Ledva som prišiel do cieľa, veľmi som trápil. Netuším, čím to bolo. Asi od pätnásteho kilometra som sa vyslovene trápil a išiel som už len na umiestnenie. Víťazstvo bolo pre mňa povinnosťou a to sa podarilo, no šiel som sem aj s ďalším cieľom - dosiahnuť osobný rekord. To sa nepodarilo, dnes to nešlo. Som sklamaný, pretože sme trénovali na to, aby som v Košiciach dosiahol svoj najlepší čas," poznamenal Csiba.

Pozíciu favoritky medzi ženami potvrdila Katarína Berešová. Pred druhou Vnenčákovou zvíťazila o viac ako 5 minút. "Znovu som dokázala, že som veľký bojovník. Prvých päť kilometrov som išla rýchlejšie, než by som mala a tak som rada, že to takto dopadlo," povedala víťazka polmaratónu.

Výsledky 92. ročníka MMM:

muži: 1. Samuel Kiplimo Kosgei (Keňa) 2:07:07, 2. Collins Kosgei Tanui (Keňa) 2:08:08, 3. Haile Tolossa Bekuma (Etiópia) 2:11:05

ženy: 1. Mulu Diro Melková (Etiópia) 2:35:33, 2. Abebu Gelan Adugnová (Etiópia) 2:40:57, 3. Dorcus Chesangová (Etiópia) 2:51:34

Majstrovstvá Slovenska v maratónskom behu:

muži: 1. Juraj Vitko 2:25:01, 2. Jozef Urban 2:26:36, 3. Gabriel Švajda 2:33:30

ženy: 1. Sylvia Šebestian 3:01:12, 2. Romana Komárňanská 3:09:20, Monika Píšová 3:23:35

Polmaratón - muži: 1. Boris Csiba (SR) 1:10:19, 2. Imrich Pastor (SR) 1:11:00, Gary Pennington (V.Brit.) 1:13:01

Polmaratón - ženy: 1. Katarína Berešová (SR) 1:16:27, 2. Soňa Vnenčáková (SR) 1:21:39, 3. Romana Gajdošová (SR) 1:24:51

Korčuliari - muži: 1. Kristián Terebeši (SR) 36:08, 2. Jakub Klembara (SR) 36:08, 3. Michal Slotta (SR) 36:09

Korčuliari - ženy: 1. Renáta Karabová (SR) 40:04, Martina Karabová (SR) 40:04, Claudia Dohaničová (SR) 40:28

Handbike - muži: 1. Rafal Wilk (Poľ.) 30:01, 2. Peter Šelinga (SR) 33:14, 3. Daniel Kukľa (SR) 33:14

Handbike - ženy: 1. Anna Oroszová (SR) 36:10, Agnieszka Harasimová (Poľ.) 1:03:05