Main Content

Mourinhovo déja-vu

nedeľa, 4. október 2015 10:34 | Autor: Jakub Mihálik

Mourinhovo déja-vu
Mourinhovo déja-vu | zdroj: © TASR

V žiadnej zo svojich trénerských zastávok nevydržal viac ako tri roky. Mourinhova tretia sezóny na lavičke Chelsea naznačuje, že by sa trend mohol opakovať.

Komentár Jakuba Mihálika

Na Stamford Bridge to nie je dobré. Osem kôl za nami a The Blues vyhrali len dva. V Lige majstrov im žreb bol naklonený, no ani tam to nie je ono. O tom, že aj samotný tréner vie, že situácia nie je dobrá, svedčí jeho včerajší výstup, v ktorom sa silou-mocou obraňoval a označil za najlepšieho trénera v histórii Chelsea.

U Mourinha sme zvyknutí na to, že vinníka nehľadá v sebe. Avšak, keď z krízy vinil rozhodcu, súpera, Wengera, či Benítezovu manželku, nebolo to nič zvláštne. Táto sezóna je iná.

Počas celej svojej kariéry chránil svojich hráčov. Médiám „predhodil“ radšej seba, len, aby neriešili jeho zverenca, či spolupracovníka. V tejto sezóne najprv vinu hodil na Johna Terryho, potom na Evu Carneiro a po Southamptone aj na Nemanju Matića, ktorého ešte pred pár mesiacmi vyzdvihoval do nebies. „Nie je najbystrejší, nerobí dobré rozhodnutia,“ povedal Mourinho na adresu Srba. Žeby už nebol dostatočne silný na to, aby čelil kritike on, a tak sa skrýva za „svojich“?

V každom z doterajších pôsobísk mal Mourinho najsilnejší svoj druhý rok na lavičke. Potvrdil to aj pri súčasnom pôsobení, keď v minulej sezóne, svojej druhej na lavičke Chelsea, získal titul. Avšak v každej z doterajších štácií to bol zároveň aj posledný väčší úspech. Z Porta a Interu odišiel kvôli lepšej ponuke, no v Reale i pri prvom pôsobení na lavičke Chelsea, bol Mourinhov tretí rok vo funkcii skôr trápením. V Madride sa rozhádal s manažmentom, hráčmi i novinármi. V Chelsea #1 najmä s Abramovičom, na ktorom sa Mourinhovi nepáčilo, že mu príliš zasahuje do prestupovej politiky.

Dnes sa situácia opakuje. José vstupuje do tretieho ročníka, po tom, čo v druhom uspel. Mourinho svoju frustráciu z prestupov dával najavo počas celého leta. Najprv kvôli prestupu Petra Čecha, ktorého ruský miliardár pustil do Arsenalu. Potom kvôli tomu, že sa klubu nepodarilo priviesť stopéra Stonesa z Evertonu, ani inú adekvátnu náhradu Ešte aj po prehre so Southamptonom naznačoval, že vinu zodpovednosti za súčasné výkony nesú aj ľudia „hore“.

Portugalčan sa opäť necháva vyviesť z miery postrannými záležitosťami. Akoby nevedel udržať koncentráciu na jednom mieste viac ako dva roky. Aj preto je tím, ktorý je nabitý hviezdami, a ktorý v minulom ročníku nemal konkurenciu, po ôsmich kolách tesne nad pásmom zostupu. 

The Special One v monológu po prehre so Saints povedal, že ak ho Chelsea vyhodí, vyhodí najlepšieho kouča v histórii klubu. Pravda. Je však otázne, či je Mourinho aj najlepší pre súčasnosť klubu. Je zrejmé, že momentálne nie je sústredený na koučovanie tímu, ktorý má, miesto toho vedie vojnu na diaľku s Abramovičom. Obaja muží majú veľké ego, no Roman aj väčšiu moc. A tak by sa José mal začať sústrediť na to, čo môže ovplyvniť, teda hru na ihrisku. Inak zažije déja-vu a Stamford Bridge dá au-revoir.