Main Content

Posledná kvalifikačná nominácia Kozáka: Títo hráči majú vybojovať Euro!

pondelok, 28. september 2015 12:40 | Autor: TASR

Posledná kvalifikačná nominácia Kozáka: Títo hráči majú vybojovať Euro!
Posledná kvalifikačná nominácia Kozáka: Títo hráči majú vybojovať Euro! | zdroj: © TASR

Bratislava 28. septembra (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák oznámil v pondelok 24-člennú nomináciu na záverečné dva zápasy kvalifikácie EURO 2016 vo Francúzsku.

Slovensko je krôčik od historicky prvej účasti na finálovom turnaji ME, v domácom súboji s Bieloruskom (9. októbra v Žiline), resp. v Luxembursku (12. októbra v Luxemburgu) mu na istotu priameho postupu z druhého miesta chýba jedno víťazstvo.

Vo výbere chýba obranca a tradičná opora základnej zostavy Peter Pekarík. Asistent kapitána bundesligovej Herthy Berlín sa zranil v poslednom reprezentačnom súboji s Ukrajinou a musel na operáciu ramena. Do tímu sa naopak vracia skúsený zadák Ján Ďurica, ktorý ale ešte po zranení neodohral za jeho Lokomotiv Moskva ani minútu. Späť je aj krídelník Vladimír Weiss z katarskej Lekhwiya SC. Medzi náhradníkmi sú útočníci Slovana Bratislava Róbert Vittek či Filip Hološko z FC Sydney.

"Som rád, že Jano Ďurica a Vlado Weiss, ktorí pre zranenia nemohli byť v predchádzajúcej nominácii. už sú v poriadku a budú k dispozícii. Jano Ďurica už bol v nominácii na ligový zápas svojho klubu a Vlado už odohral tri zápasy. So všetkými hráčmi sme hovorili a mali by byť zdravotne v poriadku," povedal pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Kozák, ktorého mrzí strata Pekaríka: "Škoda, že sa Peter Pekarík zranil, pretože na pravej strane sme mali istotu a veľmi dobre mu išla aj spolupráca s Robom Makom a ďalšími hráčmi. Nedá sa nič robiť, budeme musieť obranu inak poskladať."

Tím kapitána Martina Škrtela je momentálne v tabuľke C-skupiny na 2. mieste, na úradujúcich majstrov kontinentu Španielov stráca dva body. Pred treťou Ukrajinou, s ktorou má po výhre 1:0 v Kyjeve a domácej remíze 0:0 v Žiline lepšie vzájomné zápasy, vedie o tri body. Slovensko teoreticky postúpi aj v prípade, že už nezaboduje, to by ale museli Španieli v poslednom súboji 12. októbra vyhrať v Kyjeve.

Slováci sú tesne pred naplnením postupového sna. Pretaviť na postup môžu šiestu kvalifikáciu na ME, keď neuspeli v predchádzajúcich piatich pokusoch o postup na kontinentálny šampionát. Nepodarilo sa im to v kvalifikáciách EURO 1996 v Anglicku, EURO 2000 v Belgicku a Holandsku, EURO 2004 v Portugalsku, EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku ani EORO 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Všetko majú vo vlastných rukách a na istotu potrebujú zdolať Bielorusko, ktoré vonku pokorili 3:1, resp. Luxemburčanov, ktorých doma zdolali 3:0.

"Z dvoch predchádzajúcich zápasov sme získali iba jeden bod, ale bol to veľmi dôležitý bod, pretože sme v situácii, že na postup nám stačí z dvoch zápasov jedno víťazstvo. Urobíme všetko preto, aby sme cieľ, ktorý sme si dali, aby sme to splnili už v prvom zápase. Do Luxemburska by sme radi išli už v pozícii tímu, ktorý si vybojoval postup na ME," dodal 61-ročný kormidelník účastníka MS 2010 v JAR.

"Pred začiatkom kvalifikácie som povedal, že na postup bude potrebných 24 bodov, a keby sme nevyhrali na Ukrajine, platilo by to stále. V našej skupine nám nikto nepomohol, všetko sme si museli vybojovať sami. Francúzsko sa priblížilo, ale ešte je potrebné to dobojovať tak ako doteraz, dobre sa pripraviť na súperov, vydať zo seba všetky sily. Máme takú kvalitu aby sme to dotiahli tam, kam chceme," uzavrel Kozák.

nominácia SR na kvalifikačné zápasy EURO 2016 s Bieloruskom a v Luxembursku:

brankári: Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (SK Rapid Viedeň)

obrancovia: Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (FC Dinamo Moskva), Norbert Gyömbér (AS Rím), Martin Škrtel (FC Liverpool), Dušan Švento (1. FC Kolín), Lukáš Tesák (FC Arsenal Tula)

stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Juraj Kucka (AC Miláno), Ján Greguš (FK Jablonec), Patrik Hrošovský (FC Viktoria Plzeň) Vladimír Weiss (Lekhwiya SC), Róbert Mak, Erik Sabo (obaja PAOK Solún), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť), Marek Hamšík (SSC Neapol), Ondrej Duda (Legia Varšava), Miroslav Stoch (Bursaspor)

útočníci: Adam Nemec (Willem II Tillburg), Martin Jakubko (MFK Ružomberok), Michal Ďuriš (FC Viktoria Plzeň)

Náhradníci:

brankári: Martin Dúbravka (Esbjerg fB), Tomáš Košický (Asteras Tripols)

obrancovia: Ľubomír Michalík (DAC Dunajská Streda), Lukáš Pauschek (Bohemians 1905 Praha), Branislav Niňaj (KSC Lokeren OV), Lukáš Štetina (Dukla Praha), Matúš Čonka (Spartak Trnava)

stredopoliari: Filip Kiss (FK Haugesund), Karim Guédé (SC Freiburg), Róbert Pich (1. FC Kaiserslautern)

útočníci: Róbert Vittek (ŠK Slovan Bratislava), Marek Bakoš (FC Slovan Liberec), Filip Hološko (FC Sydney)