Main Content

Ako malé deti...

streda, 2. september 2015 00:02 | Autor: Jakub Mihálik

Ako malé deti...
Ako malé deti... | zdroj: © TASR

De Geov prestup zlyhal kvôli tomu, že sa Real Madrid a Manchester United k sebe roky správajú ako malé deti.

Komentár Jakuba Mihálika

Za chyby sa platí. Aj vo futbale. Hoci som už neveril. V poslednej dobe sa mi totiž zdá, že stačí mať meno, peniaze, vplyv (a najlepšie všetko dokopy) alebo sa stačí len odvolať na odvolanie pred odvolacím orgánom a zrazu sú všetky zaužívané pravidlá nepodstatné. 

Nechcem pátrať po tom, kto urobil v prípade De Gea chybu. Real, United,Pérez, Woodward, De Gea, Navas. Jeden z nich a možno aj všetci naraz. Podstatné je, že chyba vznikla a niekto za ňu zaplatí. 

V tomto prípade za ňu platia všetci zúčastnení. Real Madrid, ktorému sú peniaze ukradnuté, nezískal svojho vytúženého brankára, nasledovníka Ikera Casillasa v bráne svojej, španielskej a potenciálne najlepšieho brankára najbližších rokov. United zase prišli o možnosť získať za hráča, ktorý na Old Trafford nechce byť, a ktorému na konci sezóny skončí zmluva, 40 (!) miliónov eur. De Gea prišiel o možnosť vrátiť sa do rodného mesta. Navas zase ostáva v klube, ktorý sa ho chcel zbaviť, napriek tomu, že v ňom podáva skvelé výkony a pokojne ho označím za najlepšieho brankára španielskej ligy. Prehral aj De Geov agent Mendes, ktorému zrejme najviac išlo o Davidov prestup už v tomto období, lebo o rok za bezplatný transfer nedostane tučnú províziu. Prehral van Gaal, lebo po tom, čo vyhlasoval, že brankár, ktorý sa nesústredí na jeho klub, nemá v ňom čo robiť, musí De Geu chtiac-nechtiac opäť postaviť do brány.

Takže prehrali úplne všetci. Pritom nemuseli. Ale to by medzi oboma klubmi nemohla panovať už niekoľko rokov trvajúca zákopová vojna. Začalo to ešte za dôb Alexa Fergusona. Najprv s Beckhamom, no najmä s Cristianom Ronaldom. Neustále naťahovačky z jednej i druhej strany vyústili až do výrokov Fergusona o „mafiánovi“ vo vedení Realu, či známemu „nepredal by som im ani vírus.“

Zákopová vojna medzi dvoma najcennejšími klubmi sveta sa ťahá roky. Coentrao, či Sergio Ramos sú toho jasným dôkazom. A De Geom to vyvrcholilo. Ak by sa totiž kluby bavili na normálnej úrovni, nemusel sa De Geov prestup riešiť až v posledný deň prestupového obdobia, keď záujem mal Real celé dva mesiace. Ak by sa kluby bavili na normálnej úrovni, najprv by vybavili náležitosti prestupu De Geu do Madridu, keďže španielsky prestupový termín končil skôr a potom by sa dotiahol prestup váhajúceho Keylora Navasa o deň neskôr. Vzájomná nedôvera, robenie si napriek, či neschopnosť však spôsobili, že z pomerne jednoduchých prestupov sa stalo fiasko. Z oboch veľavážených klubov si teraz futbalový svet robí posmech a kluby to ešte zvýrazňujú slovným ping-pongom, v ktorom jeden obviňuje z fiaska toho druhého. 

Hoci na tomto (ne)prestupe prerobili všetci, získali aspoň ponaučenie. Ani tie najväčšie svetové značky sa nemôžu správať ako malé deti.