Main Content

Odvážny van Gaal

streda, 2. september 2015 08:28 | Autor: Jakub Mihálik

Odvážny van Gaal
Odvážny van Gaal | zdroj: © TASR

Kľúčovými nákupmi Louisa van Gaala boli toto leto mladíci so žiarivou budúcnosťou. United však potrebujú vyhrávať teraz, nie o pár rokov!

Blog Jakuba Mihálika

Trvalo celých šesť rokov, pokým teraz už legendárny Alex Ferguson začal na Old Trafforde vyhrávať. Zo sentimentu sú preto fanúšikovia Red Devils pomerne benevolentní, ak ide o to, ako dlho majú mať trpezlivosť so svojim trénerom. Louis van Gaal si je tohto faktu vedomý, aj preto toto prestupové obdobie prebehlo na Old Trafforde tak, ako prebehlo.

Holanďan, ktorý toho vo futbale dokázal naozaj veľa, sa snaží o vybudovanie akejsi novej dynastie, generácie hráčov, ktorí by, nielen vrátili United späť na vrchol, ale poriadne dlho ho tam aj udržali. Zrejme preto boli jeho hlavnými nákupmi hráči nízkeho veku, no s veľkým potenciálom. Memphis (21), Darmian (25) a najnovšie Martial (19) sú bezpochyby hviezdy. Veď Memphis má byť novým Cristianom Ronaldom, Anthony Martial novým Henrym a Darmian zrejme novým Garym Nevillom. Avšak sú to hviezdy budúcnosti. A je otázne, ako ďalekej. 

Je sympatické, že van Gaal aj v tomto pôsobisku chce stavať na mladých hráčoch.  Je odvážne, ak nie až naivné, že s veľkým balíkom peňazí, ktorým toto leto disponoval, kúpil napríklad do útoku spomenutého Martiala a nesiahol po niektorej z etablovaných svetových hviezd, ktorá by mohla United priniesť úspech tu a teraz, nie niekedy v budúcnosti a aj to iba možno, a najmä za porovnateľné peniaze.

United možno o pár rokov van Gaalovi poďakujú za to, že sa mu podarilo vystavať tím s takým potenciálom. Je však celkom možné, že podobnou prestupovou politikou sa Holanďan vďaky nedočká na trénerskej lavičke.

Rozdielom v porovnaní LvG s Alexom Fergusonom , ktorý sa za vybudovanie generácie roku ´92 stal nesmrteľným, je fakt, že Holanďan (64 rokov) novú dynastiu United buduje vo veku o dvadsať rokov vyššom ako slávny Škót. Futbal sa zrýchľuje, konkurencia uháňa míľovými krokmi, špičkovými trénermi sa stávajú ľudia čoraz v mladšom veku, fanúšikovia (aj tí z Manchestru) a najmä majitelia klubov sú menej a menej trpezliví. Aj preto tréner vo van Gaalovom postavení a veku musí vyhrávať čo najskôr.

Van Gaal absolvoval v Manchestri druhé leto. Už v tom predchádzajúcom vyhlasoval veľký útok na veľké posily. Prišli síce Di María a Falcao, no samotní hráči na spoluprácu s Van Gaalom nespomínajú v dobrom. Toto leto malo prísť k ďalšiemu posilňovaniu, no United dostali košom postupne od Sergia Ramosa, Pedra i Nicolasa Otamendiho. Z Old Traffordu chcel čo najskôr zdúchnuť aj Di María. 

Van Gaal tak stavil na mládež. Jedno je isté, raz tento tím začne vyhrávať. Potenciál, ktorým van Gaalova omladina disponuje, je ohromný. Avšak, ak nezačne vyhrávať v najbližších sezónach, môže sa stať, že neskôr vavríny bude zbierať pod iným koučom, ktorý zlíže smotanu van Gaalovho budovania. Aj preto sú Holanďanove prestupové ťahy a viera v to, že aj s takto mladým tímom môže vyhrávať, odvážne, naivné, či, ak to preženiem, rojkovské. Avšak v Theatre of Dreams je asi snívať povolené.