Main Content

Po 27 rokoch sa dočkal. Trénuje superhviezdu NBA

utorok, 1. september 2015 12:28 | Autor: Viktor Štefaňák

Po 27 rokoch sa dočkal. Trénuje superhviezdu NBA
Po 27 rokoch sa dočkal. Trénuje superhviezdu NBA | zdroj: © TASR

Alvin Gentry a Anthony Davis sa stretli v jednom klube. Vedenie New Orleans Pelicans sa rozhodlo dať dôveru trénerovi, ktorý pôsobí v NBA dlhočizných 27 sezón. A má priniesť do Louisiany titul. Pretože čo si budeme hovoriť, Anthony Davis má na to všetky predpoklady, aby to raz dokázal.

Gentry si splnil sen. Ale všetko začalo dávno predtým, v prelomovom roku 1985. Vtedy sa stal člen tímu trénera Larryho Browna v Kansase. Browna si pamätá takto. „Keď mu dávali pásky s analýzou súperov, hovoril: „Ukazujete mi iba koše súperov. Týchto nemáme šancu poraziť. Veď oni dávajú každú strelu!

A práve preto Gentry vždy ukazoval Brownovi videá s nepremenenými pokusmi. „Ten chlap si pamätal všetko, mal neuveriteľne dobrú fotografickú pamäť. Keď videl 10 akcií, spätne opravil každú jednu,“ dodal Gentry na margo svojho učiteľa.

Potom ako spolu vyhrali národný šampionát, išiel Gentry s Brownom do NBA, do tímu San Antonio Spurs. Pekná historka je aj z tohto obdobia. „Vymenili sme Maurice Cheeksa. Larry ku mne na tréningu prišiel a hovorí mi: „Alvin, zober si Cheeksa a ukáž mu, ako sa to robí.“ Ja naňho pozerám, či to myslí vážne. Ten chlap práve vyhral so Sixers titul a v únikoch nahrával Ervingovi aka Dr. J. Ja som prišiel z univerzity! Tak som si zobral Cheeksa nabok a povedal som mu, nech sa tvári, že mu niečo hovorím,“ spomína Gentry.

Trénoval aj s Riversom, D´ Antonim či naposledy s Kerrom v Golden State, kde vyhrali titul. Veľa sa od nich naučil. „Iba dvaja muži vedia zvládnuť situácie, aká sa nám stala v LA Clippers (počas playoff, keď bývalý majiteľ LAC Sterling rasisticky pourážal svoj tím a médiá to vytiahli von). Popovich a Doc Rivers. Pri Docovi som sa naučil neuveriteľné lekcie z trénerstva a vedenia tímu. Mike D´ Antoni zase priniesol do NBA oživenie v podobe rýchlej ofenzívy. Povedal som mu, že to nemôže fungovať, ale presvedčil ma o opaku. A hrali sme tak ďalších 5 sezón. A Steve (Kerr)? Vytvoril neuveriteľne priateľskú atmosféru, skvele odkomunikoval s každým jedným hráčom jeho rolu v tíme. A bola to veľká pohoda a sranda. Bol to môj najlepší rok v kariére. Tvrdil, že nikdy nesmú hráči cítiť tlak. Toto chceme robiť aj v New Orleans.“

Práve tam konečne dostal do rúk drahokam. Anthony Davis má 22 rokov, ale mal by byť MVP ligy do troch sezón. Potenciál má, ale ešte sa musí veľa priučiť. Tvrdo na sebe makal celé leto. Nabral 6 kg svalov, spevnel, upravil stravu. Ako hovorí jeho osobný tréner Sumerlin „bude silnejší, rýchlejší, oveľa dynamickejší a pohyblivý. Stabilita je pre neho veľmi dôležitá. Naučili sme ho jesť morské plody, viac proteínu. Tešte sa na novú sezónu!

Tréner Pelicans dodáva: „Je to špeciálny hráč. Nemôžeme mu nastaviť limity. Povedal som mu, nech si berie príklad z Garnetta. Ten bol každý deň v telocvični s tým, že chce odísť lepší, ako tam prišiel. Strašne sa mi na ňom (Davis) páči, že sa s ním dá pracovať. Učí sa, chce všetko vedieť, vylepšovať. Rozumný chalan. Nevyvíjame naňho žiadny tlak. Nikto od neho nechce 40 bodov a 20 doskokov na zápas. Nech rastie postupne.“

Tak sme sami zvedaví, ako sa podarí premeniť trénerský sen na realitu o titule v New Orleans.