Main Content

Vlajková loď slovenského futbalu - Marek Hamšík (PROFIL)

nedeľa, 30. august 2015 13:35 | Autor: Dávid Lech

Vlajková loď slovenského futbalu - Marek Hamšík (PROFIL)
Vlajková loď slovenského futbalu - Marek Hamšík (PROFIL) | zdroj: © TASR

Meno Mareka Hamšíka je vo futbale obrovským pojmom. Niet sa čo čudovať. Talentovaný futbalista si tvrdou prácou vybudoval renomé svetového hráča, po ktorom bažilo niekoľko popredných európskych veľkoklubov.

27. júla 1987 sa v Banskej Bystrici narodil malý Marek, ktorý bol predurčený stať sa dobrým futbalistom. Jeho dedo mu totiž už pred narodením kúpil prvé kopačky. V štyroch rokoch sa dostal do prvého klubu, miestneho Jupie Podlavice. Ako päťročný získal ocenenie pre najlepšieho hráča turnaja prípraviek.

Vo svojom klube doslova žiaril, jeho rovesníci na neho nestačili a  talent naplno preukazoval aj v zápasoch proti starším protihráčom. Na jednom z turnajov v Nemecku sa stal najlepším strelcom so šiestimi gólmi a v domácej súťaži strieľal gól za gólom. Z Mareka sa stával kompletný futbalista a po tom, čo ako 11-ročný strelil v súboji s Dolnou Strehovou v jednom zápase 16 gólov sa o neho začali zaujímať kvalitnejšie celky.

V ročníku 1998/1999 bol ťahúňom Jupie Poldavice, keď v sezóne odohral 38 zápasov a strelil v nich famóznych 111 gólov. Výraznou mierou sa tak podpísal pod postup do druhej ligy a o rok na to vybojoval banskobystrickému klubu postup medzi elitu.

V roku 2001 prišla zásadná zmena v jeho futbalovom živote. Marek odišiel na skúšku do Sparty Praha, kde uspel, no do metropoly Česka sa napokon nepresťahoval, pretože klub z Česka nedokázal nájsť Marekovým rodičom prácu. Po niekoľkých týždňoch sa stal novou tvárou bratislavského Slovana, kde potvrdil svoje kvality, získal titul v mladšom i staršom doraste, odbil si premiéru v A-tíme „belasých“ a 31. augusta 2004 vystúpil v kariére opäť o stupienok vyššie. Za poplatok 500 000€ sa stal posilou talianskej Brescie. Manažér talianskeho tímu Mauricio Michelli si ho vyhliadol na turnaji U17 v Prešove. To všetko by sa však neuskutočnilo, ak by prestupovú čiastku vo výške 150 000 slovenských korún nezohnal otec Richard, ktorý predal rodinnú Feliciu a nepožičal si zvyšok peňazí.

Vo veku 17 rokov a 237 dní debutoval v Serii A, kde sa ale Brescii nedarilo a vypadla do druhej najvyššej talianskej futbalovej súťaže. V Serii B sa Hamšík prezentoval ako jeden z najlepších hráčov klubu, v sezóne 2006/2007 strelil v 40 zápasoch 10 gólov a každému bolo jasné, že si ho Brescia v tíme neudrží.

Zápasenie mnohých klubov o zisk talentovaného mladíka vyhral taliansky Neapol, ktorý za služby slovenského reprezentanta zaplatil sumu vo výške 5 miliónov eur. Prezident Neapolu Aurelia de Laurentiss neskrýval radosť zo zisku slovenského hráča:

Hamšík je prísľubom do budúcnosti. Raz z neho môže byť hviezda svetového futbalu.“ Samotný hráč sa zo záujmu talianskeho klubu rovnako tešil:

Bolo by fantastické nastúpiť v tíme, ktorý preslávil Diego Maradona. Ak môj prestup do Neapola vyjde, budem veľmi šťastný.“ Po príchode do Neapolu sa okamžite zaradil medzi opory mužstva a okrem skvelých výkonov v Taliansku sa v parádnom svetle prezentoval aj na medzinárodnej scéne.

Ako kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie doviedol našu krajinu až na majstrovstvá sveta 2010, kde s naším národným tímom postúpil do osemfinále. V roku 2009 bol prvýkrát vyhlásený za najlepšieho futbalistu Slovenska a jeho kariéra naberala na obrátkach.

Postupom času sa z Mareka Hamšíka stal minimálne v Taliansku futbalový fenomén. Ešte v roku 2008 bol vyhlásený za najlepšieho mladého hráča 2008 a o niekoľko rokov na to začal napĺňať potenciál. Vo veku 22 rokov a 229 dní sa v roku 2010 stal najmladším kapitánom v histórii Neapolu, o dva roky na to, bol renomovaným denníkom La Gazzetta dello Sport zaradený medzi piatich najlepších futbalistov Serie A a v tej istej sezóne bol zaradený do najlepšej jedenástky roka.

Počas pôsobenia v Neapole stihol odohrať za taliansky klub vyše 350 zápasov, v sezóne 2013/2014 a 2014/2015 sa stal najlepším asistentom v Serii A, čoraz viac púta pozornosť popredných európskych veľkoklubov. Viackrát sa hovorilo o jeho odchode do Premier League či do La Ligy, no rodák z Banskej Bystrice naďalej pôsobí v „Partenopei,“ kde je jednou z najväčších hviezd klubu i celej ligy.

Hamšík dlhodobo reprezentuje slovenský futbal vo svete a ide mu to skutočne výborne. Z talentovaného mladíka sa časom stal líder na ihrisku i v kabíne a množstvo futbalových fanúšikov si praje ho vidieť v drese kvalitnejšieho celku, s ktorým by mohol pravidelne bojovať o tituly nielen v domácej súťaži, ale aj v Lige majstrov.

Odchod mu odporučila taktiež talianska futbalová legenda Paolo Rossi, ktorý sa v rozhovore pre Plus Jeden Deň nechal počuť: „Hamšík je u fanúšikov Neapola veľmi obľúbený a ľudia ho milujú. Považujú ho za symbol klubu. V kariére futbalistu sa však vyskytnú momenty, keď je lepšie zmeniť pôsobisko. Ak by mal možnosť ísť do lepšieho mužstva, tak by to mal urobiť. Je profesionál, takže si to môže dovoliť. Veľa hráčov často mení kluby. Ak cíti vnútri, že potrebuje zmenu, tak by to mal urobiť. Môže to byť pre neho veľký impulz. Hamšík môže byť súčasťou akéhokoľvek tímu,“ vyzdvihol kvality slovenského futbalistu. Počas osemročného pôsobenia v Neapole totiž s tímom získal len tri trofeje – v sezónach 2011/2012 a 2013/2014 sa radoval zo zisku Talianskeho pohára, v roku 2014 získal Taliansky superpohár.

Prínos Hamšíka pre Neapol azda najlepšie vyjadrujú slová bývalého šéfa klubu z Apeninského polostrova Pierpaola Marina, ktorý sa nedávno v rozhovore pre Plus Jeden deň vyjadril na adresu nášho hráča takto: „Keď som Marka prvýkrát predstavil v Neapole, tréner Reja sa ma opýtal: Čo ste nám to kúpili za strapaté dieťa? V klube zavládla skepsa, že práve 19-ročný chlapec by mal byť vodca nášho tímu. Stačilo pár tréningov Marka s mužstvom a všetci ma odrazu tľapkali po pleci, vraj akého výborného hráča Neapol získal. Dnes môžem povedať, že Hamšík bol najlepšou kúpou mojej kariéry“ a okomentoval taktiež špekulácie ohľadom možného odchodu Hamšíka do iného klubu: „Marek by mal určite ostať v Neapole. Jeho predaj by bola morálna chyba.“