Main Content

Kuckov prestup je ďalším dôkazom zvýšeného záujmu o našich hráčov

sobota, 29. august 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Kuckov prestup je ďalším dôkazom zvýšeného záujmu o našich hráčov
Kuckov prestup je ďalším dôkazom zvýšeného záujmu o našich hráčov | zdroj: © TASR

V priebehu jedného týždňa sme zaznamenali už druhý prestup slovenského futbalistu do veľkoklubu, čo tu predtým nikdy nebolo. To je jasný znak toho, že o našich futbalistov je stále väčší záujem, pričom takéto prestupy zvyšujú cenu aj pre ostatných našich hráčov.

Komentár Filipa Chudého

Pred týždňom prestúpil Norbert Gyömbér do AS Rím, teraz Juraj Kucka do AC Miláno. Na začiatku leta bol jednou nohou v Interi Miláno Ondrej Duda a Chelsea Londýn reálne ponúkala obrovské peniaze za Mareka Hamšíka, ale ten odolal vábeniu iných veľkoklubov, podobne, ako Martin Škrtel, keď predĺžil zmluvu s FC Liverpool. Jeden zaujímavý prestup sme zaznamenali aj na našej ligovej scéne, keď reprezentant Erik Sabo nešiel cez česko-poľsko-rakúsko-dánsku medzistanicu, ale priamo do PAOK Solún, klubu zo silnej druhej európskej vlny. Adama Zreľáka chcú kluby z anglickej ligy a ďalšie podobné správy zaplavujú náš futbal.

Aj na tomto príklade vidieť, že záujem o našich futbalistov v zahraničí je, hoci musím dodať, že stále je to vzhľadom na našu kvalitu nedostatočný záujem, nedostatočný počet prestupov a nedostatočný počet financií minutý na našich futbalistov, vzhľadom na to, čo sa deje na svetovom prestupovom poli. Ale nečudujem sa, pretože nemáme v najlepších svetových súťažiach vytvorené adekvátne meno, pričom práve meno je často dôležitejšie ako reálna kvalita hráča. Ak by mali Kucka a Gyömbér vo svojich pasoch uvedené, že majú národnosť futbalovej veľmoci, kluby by toto leto za nich neplatili tri milióny, resp. milión eur, ale k týmto sumám by sa na koniec pridala ešte jedna nula.

No som veľmi rád, že sa tieto prestupy uskutočnili, hoc aj za smiešne peniaze, myslím to v porovnaní s tým, aké sumy lietajú v iných transferoch. AC Miláno a AS Rím majú stále veľký cveng, preto futbalový svet určite zaregistruje, že v nich hrávajú slovenskí futbalisti, čo pomôže nielen Kuckovi s Gyömbérom. Čím viac futbalistov budeme mať vo veľkých kluboch, tým viac sa ich môže do nich v budúcnosti dostať. A tomuto faktu môže ešte napomôcť to, ak sa naši reprezentanti herne v nových kluboch presadia, o čom nepochybujem.

Aj Besiktas Istanbul by bol síce pre Kucku dobrou adresou, pretože práve tam už Kucka letel podpísať zmluvu, ale ešte šťastie, že jeho manažér poslednýkrát zavolal do AC Miláno. Ak by totiž odišiel v tomto veku do Turecka, do veľkoklubu rangu milánskeho AC by sa už zrejme nikdy nedostal. Ak zoberieme ostatných päť rokov, Kucka je naším tretím najlepším futbalistom, preto je veľmi dobré, že aj on pôsobí v rešpektovanom svetovom klube. Kucka si takýto prestup zaslúžil, pričom ak bude mať prvý rok v novom klube skvelý, jeho cena na futbalovom trhu môže ísť výrazne hore, čo by v kombinácii s dobrými ME 2016 mohlo... No radšej nebudem prebiehať, teraz sa tešme z toho, že slovenský futbalista prestúpil do jedného z najúspešnejších klubov futbalovej histórie, čo je reklama, akú náš futbal potreboval.