Main Content

Anabolické steroidy – legálne riziko zničenia vlastného zdravia

utorok, 25. august 2015 15:31 | Autor: Silvia Petrašková

Anabolické steroidy – legálne riziko zničenia vlastného zdravia
Anabolické steroidy – legálne riziko zničenia vlastného zdravia | zdroj: © TASR

Anaboliká - najčastejšie užívané dopingové látky. Kým v iných krajinách sveta je obchodovanie s anabolickými steroidmi trestným činom u nás na Slovensku je táto činnosť úplne bežná, ľahko dostupná a najmä legálna.

O najväčších rizikách pri používaní anabolických steroidov i o ich aktuálnom postavení na slovenskom obchodnom trhu, sme a v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk porozprávali s Mgr. Michalom Patakym - profesionálnym osobným a kondičným trénerom a zakladateľom internetového portálu protrening.sk.

Anabolické steroidy, čiže anabolické androgénne steroidy (AAS) sú syntetické deriváty, látky, ktoré sú pripravené chemicky a svojou štruktúrou a chemickou povahou sa podobajú mužskému pohlavnému hormónu testosterónu. Ich anabolické účinky majú za úlohu zvýšiť rast svalovej hmoty, či v konečnom dôsledku znásobiť výkonnosť športovca. O akých rizikách môžeme pri ich používaní hovoriť?

Najväčším rizikom pri užívaní AAS sú ich vedľajšie účinky, ktoré nikto nikdy neskúmal a nikto im nevenoval pozornosť. Taktiež pri väčšine steroidov nevieme reálne, aké dávky má človek užívať, čo je bezpečné, čo neefektívne a čo je už nebezpečné. Príliš vysoké dávky môžu spôsobovať veľké množstvo problémov a môžu mať trvalé a zdravie poškodzujúce následky.

Môžete uviesť konkrétne príklady?

Výkyvy nálady, problémy s obličkami a pečeňou, sterilita a impotencia, plešatosť, akné, u mužov dokonca rast pŕs a u žien ochlpenia, zhrubnutie hlasu, mužské črty tváre, strata menštruácie a pod. Samozrejme u žien je to aj neprirodzený nárast svalovej hmoty. 

Vedeli by ste nám bližšie popísať čo je súčasťou zloženia takýchto liekov?

V zložení týchto „liekov" je vždy nejaká účinná látka, ktorá sa používa na liečbu nejakej choroby s tým, že jej účinky sú aj v podobe rastu svalovej hmoty a pod. Veľa prípravkov je na báze testosterónu, alebo jemu podobných látok, ktorý je anabolickým hormónom. Je zbytočné popisovať presné názvy rôznych látok, ktoré patria medzi AAS, pretože ich názvy má človek vôbec problém prečítať.

V akých podobách sa s nimi môžeme stretnúť?

Drvivá väčšina je vo forme injekčných striekačiek a tabletiek. Sledoval som niektoré internetové stránky a väčšina bola práve v tejto forme. Nevylučujem však, že sa vyskytujú aj v inej. 

Vo svete kulturistiky i športu všeobecne, je známe používanie obľúbených gainerov, či kreatínov. Prezraďte nám, sú pre športovcov aj tieto látky v prehnaných dávkach nebezpečné?

Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí a tak je to aj pri doplnkoch výživy. Avšak v rozumných množstvách sú tieto výrobky, ktoré spomínate, absolútne bezpečné. Je dobré dodržiavať dávkovanie, ktoré uvádza výrobca a neprekračovať ho. Prípadne sa poradiť s výživovým poradcom alebo iným špecialistom, ktorý môže mierne pozmeniť vhodné dávky s ohľadom na individuálne potreby športovca. Je to podobné ako keď si kúpite v lekárni komplex vitamínov. V normálnom množstve vám to neublíži, ale v prehnanom môže. Taktiež ak by sa človek prejedol napr. kuracieho mäsa, či inej potraviny, môže to mať na neho negatívny účinok.

Máte skúsenosti, alebo stretli ste s prípadom, kedy používanie steroidov malo za následok vážne, ba až životu ohrozujúce následky?

Osobne som sa s takýmto prípadom nestretol. Všetky prípady o ktorých viem sú len z počutia. Preto by sme mohli len diskutovať, či je to pravda alebo nie. 

Hoci vo väčšine krajín je predaj a prechovávanie anabolických steroidov trestné, na Slovensku s nimi predajcovia beztrestne kšeftujú. Je možné ich kúpiť od dílerov, ale aj cez internetové obchody. Štátne orgány a ministerstvá SR si túto problematiku už nejaký čas podávajú z ruky do ruky a kvôli veľkej diere v zákonoch sa žiadne vážnejšie riešenia k tejto veci ešte stále nepodnikli...

Keďže na Slovensku je právna stránka športu a vecí s ním spojených zatiaľ len v plienkach, tak užívanie steroidov je v podstate „bežné" a dostupné. Teraz nemyslím to, že každý kto má trošku väčšie svaly musí zákonite brať steroidy, ale keď poznáte „tých správnych" ľudí, alebo si kliknete na „správne" stránky, pomerne ľahko si viete zohnať takmer čokoľvek a ešte vám to aj nadávkujú podľa potreby. Smutné je, že internetové stránky, na ktorých sa dostanete k steroidom sú voľne dostupné. To, že tam niekto napíše, že stránka je určená pre osoby nad 18 rokov, alebo že steroidy môžu poškodiť zdravie, je len chabý pokus o ospravedlnenie svojej činnosti. Tieto stránky by mali byť zrušené a odstránené. Ako majiteľ dvoch eshopov viem, čo všetko musí byť uvedené na stránke. Je to napríklad kontakt na prevádzkovateľa eshopu. Myslíte si, že tam niečo také nájdete? Jasné, že nie! Nájdete tam maximálne nejaký kontaktný formulár a chat, kde vám ochotne poradia ako užívať tieto „sypačky". Ja sa teda pýtam! Prečo tieto stránky nie sú zablokované? Čo robí SOI? Prečo my ostatní musíme dodržiavať pravidlá a „niektorí" nie? Myslím si, že vypátrať majiteľa domény a eshopu nemôže byť v dnešnej dobe vôbec problém. Podľa môjho názoru by distribúcia a predaj steroidov mal byť trestný minimálne tak ako drogy. Tieto látky dokážu vážne poškodiť zdravie človeka.