Main Content

Považská Bystrica chce medailu, v pohárovej Európe čelí obrovskej výzve

pondelok, 24. august 2015 16:25 | Autor: Filip Chudý

Považská Bystrica chce medailu, v pohárovej Európe čelí obrovskej výzve
Považská Bystrica chce medailu, v pohárovej Európe čelí obrovskej výzve | zdroj: © TASR

Na predsezónnej tlačovej konferencii prezentovali zástupcovia hádzanárskeho klubu MŠK Považská Bystrica svoje ciele do novej sezóny, v ktorej chcú uspieť nielen na domácej scéne, ale aj v pohárovej Európe, kde na nich čaká klub s arabským kapitálom.

MŠK Považská Bystrica obsadila v minulej extraligovej sezóne nepopulárne štvrté miesto, ale aj tak sa postarala o najväčšiu senzáciu celého ročníka, keď v druhom semifinálovom zápase porazila Tatran Prešov 30:29, čím východniarom prerušila 79 zápasov trvajúcu sériu bez prehry na ligovej scéne, ktorá časovo trvala dva roky, dva mesiace a dvanásť dní. Úspechom bolo aj druhé miesto v Slovenskom pohári, ktoré zaručilo klubu možnosť sa prihlásiť do pohárovej Európy, čo Považskobystričania využili a budú hrať vo Vyzývacom pohári, kde ich čaká skutočná výzva.

Hoci bolo MŠK pri žrebe nasadené, dostalo zrejme najťažšieho možného súpera, ktorým je bronzový tím bosniackej ligy RK Vogošča Poljine Hills. Do tohto klubu totiž nedávno vstúpil arabský kapitál, čo sa hneď prejavilo na zvýšených ambíciách. Nový tréner Danijel Ridžič má k dispozícii aj sedem posíl, medzi ktorými vyniká ľavý krídelník Alen Ovčina, ktorý si zahral za Bosnu a Hercegovinu aj na tohtoročných MS v Katare, a brankár Adnan Šabanovič, ktorý si pred tromi rokmi zachytal za Atletico Madrid Ligu majstrov, pričom to vtedy malo porovnateľnú kvalitu ako jeho futbalový menovec. Ale hádzanári Považskej Bystrice sa dopredu nevzdávajú, naopak, chcú uspieť, aby sa v ďalšom kole mohli porovnávať s hádzanárskym gigantom GK Petrohrad.

Ambície klubu do novej sezóny predstavil manažér Ľuboš Cifra: „Cieľom je zopakovať minimálne to, čo v minulej sezóne, čiže postup do štvorčlenného play-off, ale bude to ťažké, keďže Prešov a Šaľa budú ešte silnejší, pričom Hlohovec a Topoľčany majú aj naďalej vysoké ambície, ale radi by sme siahli na medailu. V Slovenskom pohári chceme ísť čo najďalej, pričom začíname vďaka ostatnému úspechu až vo štvrťfinále. Nuž a vo Vyzývacom pohári sa chceme predstaviť aj v Rusku...“

V lete sa realizačný tím nezmenil, jeho šéfom aj naďalej zostáva 37-ročný český tréner Václav Straka, ktorý si pochvaľoval, že hráčsky káder je zdravotne v poriadku a každý post má minimálne zdvojený. Aj preto dával v príprave šancu všetkým hráčom, pričom nekládol dôraz na výsledky. Ale to sa zmení v piatkovej generálke v Zubří, kde si plánuje už všetko vyskúšať naostro. „V obrane budeme preferovať systém 0-6, ale máme v zálohe aj iné. Chceme hrať smerom dopredu rýchlu hádzanú, aby sme hrali prvú a druhú vlnu protiútoku. Tu by bolo ideálne, aby sme nemuseli nikoho striedať medzi obranou a útokom, ale presné detaily našej hry prezrádzať nebudem,“ povedal Straka. Ten ešte dodal, že všetci hráči uňho začínajú na rovnakej čiare, preto aj tí čo hrávali v minulej sezóne menej, sa môžu stať teraz oporami.

No medzi opory by sa mali v každom prípade zaradiť dve najvýraznejšie letné posily, ktorými sú českí reprezentanti Tomáš HesRadim Chudoba, obaja podpísali dvojročné zmluvy. Keďže sú to ľaváci, mali by pomôcť vyriešiť dlhoročný problém Považskej Bystrice na pravej strane útoku, kde spolu s Antonom Kasagrandom, ktorý si zahral aj v slovenskej reprezentácii, môžu vytvoriť jednu z najlepších ľavorukých trojíc v súťaži. Chudoba je pravá spojka, pričom na tejto pozícii MŠK veľmi dlho ľaváka nemali, ak teda nerátame občasné záskoky krídelníka Kasagrandu, ktorý sa vrátil do rodného klubu v priebehu minulej sezóny, no Chudoba môže v prípade núdze hrať aj na krídle. Tomáš Hes, ktorý bude v klube trénovať aj mládež, sa neobáva, že by sa stratil týmto prestupom českým reprezentačným trénerom z dohľadu: „Ak budú chcieť, pozrú si ma. Ja som túžil po zmene, v Česku som hral už dlho. Do Považskej Bystrice ma pritiahol tréner Straka, ktorého som poznal z minulosti a jeho tréningy ma bavili,“ dodal Hes.

Atmosféru v šatni si pochvaľoval aj jej najstarší člen 33-ročný brankár Ľubomír Drápal, ktorý dostal v minulej sezóne aj reprezentačnú pozvánku, ale kvôli zdravotným problémom ju nevyužil. „Noví hráči zapadli do kolektívu veľmi dobre. Radim Chudoba bol mojím spoluhráčom už v Karvinej, čiže žiaden problém nenastal.“ Drápal sa necíti ako jasná jednotka, keďže v príprave sa darilo aj jeho kolegom, pričom chytať bude vždy aktuálne ten najlepší.

Menej vyťažení hráči by mohli nastupovať v Martine, s ktorým má Považská Bystrica predbežnú dohodu o spolupráci. No teraz je najdôležitejší štart do sezóny, ktorú začnú Považania počas prvého septembrového víkendu v Modre a o týždeň doma privítajú ŠKP Bratislava. „Priaznivý rozpis zápasov je dvojsečná zbraň, ale radi by sme zopakovali minulú sezónu, keď sme vyhrali prvých šesť zápasov. Chceme ísť na 3. kolo do Šale s pozitívnou náladou,“ povedal tréner Straka, ktorého doplnil manažér Cifra: „Aj zo Šale chceme ísť s pozitívnou náladou...“ Úvod Extraligy bude vlastne aj akousi prípravou na jeden z vrcholov sezóny, ktorým bude Vyzývací pohár, v ktorom hráči MŠK nastúpia na prvý zápas doma v nedeľu 11.10. o 18:00, odveta v Bosne a Hercegovine sa hrá o týždeň neskôr.

MŠK Považská Bystrica ide do sezóny s rozpočtom 280 000 eur, pričom 150 000 eur je od mesta a zvyšok si hádzanársky oddiel zabezpečí od sponzorov, ktorých by mohlo byť viac, a tiež z prenájmu športovej haly. V súvislosti s ňou jedna horšia správa. Keďže EHF nariadila, aby sa kvalifikačné zápasy hrávali iba v halách s kapacitou minimálne 2 000 miest, zrejme sa v Považskej Bystrici už nebudú môcť hrávať stretnutia takéhoto rangu, hoci reprezentačný tréner hádzanárov Martin Lipták by chcel hrať aj v Považskej Bystrici. Súčasná kapacita 1 400 miest sa vraj dá zväčšiť, keďže je to technicky možné, v klube sa už o tom informovali, ale v tejto chvíli by to bola zbytočná investícia, jedine ak by začalo byť každý zápas vypredané. K tomu len dodáme, že cena vstupeniek za dve eurá sa nezmenila a aj naďalej budú žrebovateľné o vecné ceny.  

MŠK Považská Bystrica ide do sezóny s 21-členným kádrom, v ktorom je až 17 vlastných odchovancov, čo je menší unikát. Zo Slovákov iba Peter Jurák nevyrastal v mládežníckom systéme klubu, ale v Kysuckom Novom Meste. Zvyšná trojica „cezpoľných“ sú českí legionári Hes, Chudoba a Dyba. Z odchodov je citeľná strata reprezentačného pivota Tomáša Adamčíka, ale toho by mali nahradiť Macháč s Hároníkom.

Káder pre MŠK Považská Bystrica pre sezónu 2015/16:
brankári: 1 Martin Biel (1986, 182 cm/91 kg), 12 Ľubomír Drápal (1982, 190/90), 22 Jakub Makay (1992, 189/89), 23 Michal Dobroň (1989, 182/110)
pivoti: 7 Šimon Macháč (1993, 188/98), 27 Daniel Valášek (1994, 186/95), 69 Anton Hároník (1990, 190/105)
krídla: 5 Andrej Zúbek (1995, 177/75), 13 Anton Kasagranda (1987, 187/84), 21 Tomáš Hes (1989, 175/82), 67 Matej Macháč (1994, 187/75), 83 Jozef Kozák (1987, 178/89)
spojky: 6 Andrej Firit (1989, 200/103), 9 Ivan Bystrický (1998, 202/105), 14 Jaroslav Dyba (1987, 194/99), 15 Radim Chudoba (1991, 186/86), 18 Peter Jurák (1995, 188/78), 34 Tomáš Vallo (1990, 180/90), 89 Peter Kardoš (1995, 185/73), 91 Marián Gardian (1991, 175/66), 99 Martin Kozák (1988, 184/88)
Poznámka: pred menom hráča je číslo dresu a v zátvorke ročník narodenia, výška/váha hráča.

Príchody: Ivan Bystrický, Andrej Zúbek, Daniel Valášek, Peter Kardoš (vlastní odchovanci), Tomáš Hes (Frýdek-Mýstek), Radim Chudoba (Karviná), Michal Dobroň (Martin, návrat z hosťovania)

Odchody: Tomáš Adamčík (Topoľčany), Lukáš Gálik (ŠKP Bratislava, v riešení), Peter Strelec, Anton Dvorščík, Ján Kostelanský, Roman Sapák, Ľuboš Cifra (ukončili kariéru)