Main Content

Wakeboarding – snowboarding na vode

streda, 19. august 2015 12:46 | Autor: Silvia Petrašková

Wakeboarding – snowboarding na vode
Wakeboarding – snowboarding na vode | zdroj: © TASR

Patríte medzi milovníkov snowboardingu? Vymeňte v letných mesiacoch zimu a mrazivé počasie tohto športu za slnečné lúče, osviežujúcu a najmä divokú vodu. Vyskúšajte si jeho letný ekvivalent, vyskúšajte si wakeboarding!

Wakeboarding, alebo tzv. snowboarding na vode, je vodným športom, ktorý sa v posledných rokoch teší u milovníkov adrenalínových športov veľkej obľube. Jeho história siaha do 80. rokov, kedy sa surféri zaoberali myšlienkou jazdenia bez prirodzeného využitia morských vĺn. Skúšali to rôznym spôsobom, napríklad ich pozdĺž pobrežia ťahalo auto. Dnes tento dopravný prostriedok nahrádza vodný skúter, alebo špeciálny vlek.

Dokonale vybláznenie sa na vlnách jazera, či kryštálovo čistého mora, aj o takýto zážitok sa vám postará jazda na špeciálnej doske - wakeboard. Tá je pripevnená lanom o skúter, ktorý na hladine zanecháva vlny, dokonalé pre úžasné skoky a triky a to všetko pri rýchlosti približne 34 km/h. Zabudnúť by ste pri tom určite nemali ani na ochrannú prilbu, vestu a samozrejme kvalitný wakeboard. Ten ako prvý vyrobil v San Diegu Tony Finn, zakladateľ najslávnejšej wakeboardovej spoločnosti Liquid Force. Čo sa týka rozmerov samotnej dosky, hlavným kritériom pri jej výbere je vaša hmotnosť, no podľa jednoduchej tabuľky môžete ľahko zistiť správnu veľkosť wakeboardu určenú práve pre vás. Ďalej platí, že kratšie dosky sú pomalšie, no zároveň sa s nimi ľahšie manévruje vo vzduchu, pristátie však býva tvrdšie. Dlhšie dosky poskytujú stabilitu a hladké pristátie a aj keď sú vo vzduchu ťažšie, máte nad nimi lepšiu kontrolu.

Ďalšou možnosťou je špeciálny vlek. Wakeboardista je pri takejto jazde ťahaný na lane, ktoré je zachytené na veľkom okruhovom lane a to je napnuté medzi štyrmi až šiestimi stĺpmi vo výške 10 metrov nad vodou. Na trase medzi jednotlivými stĺpmi sú umiestnené prekážky, plávajúce alebo kotvené do dna.

Túto kráľovskú disciplínu vodných športov zastrešuje vo svete – (WWA) World Wakeboard Association. Tú v roku 1990 založil Jimmy Redmon, ktorý je dodnes považovaný za tzv. „guru" wakeboardingu. Pod WWA spadá hneď niekoľko svetových súťaží. V tomto roku je na programe ešte National Championships, World Championships, Malibu Tokyo Pro a Malibu Houston Pro.

V svetovom rankingu spomínanej asociácie v mužskej kategórii si svoje prvenstvo starostlivo stáži Austrálčan Harley Clifford.



Ženskou kráľovnou na wakeboard doske je Dallas Friday z Floridy. Talent a úspech v jednom však vlastníme aj my na Slovensku a to vďaka Kataríne Janečkovej (video nižšie), trojnásobnej majsterke Slovenska, ktorá si v roku 2011 v Abú Dhábi vybojovala i titul majsterky sveta.



Fenomén s názvom wakeboarding si svojich priaznivcov získal rýchlo aj na Slovensku. Tento atraktívny šport má u nás vytvorené kvalitné podmienky napríklad v areáli Divokej Vody v Čunove pri Bratislave.

Dobrodružstvo na wakeboarde môžete zažiť aj vy s darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk, kde si môžete vydražiť poukaz na adrenalínový zážitok podľa vlastného výberu a zároveň pomôcť rodine v núdzi. Kliknite sem pre viac informácii.