Main Content

Čo je viac? Zlato či presteň?

pondelok, 17. august 2015 15:01 | Autor: Viktor Štefaňák

Čo je viac? Zlato či presteň?
Čo je viac? Zlato či presteň? | zdroj: © TASR

Na Slovensku v posledných dňoch najviac rezonuje rozhodnutie FIBA umožniť štart nášho najlepšieho basketbalistu Antona Gavela za nemeckú reprezentáciu na blížiacich sa Majstrovstvách Európy. Gavel, ktorý žije od svojej puberty v Nemecku, si môže zahrať po boku budúceho člena siene slávy NBA, Dirka Nowitzkiho.

V NBA je takisto uhorková sezóna, alebo ak chcete, reprezentačná. Tím USA sa pripravoval na obhajobu zlata z Londýna vo Vegas. Pozvali sa všetky najväčšie hviezdy NBA, chýbal iba D-Rose. Čo je pre Američanov cennejšie, zlato z Olympiády alebo titul z NBA?

Z čisto peňažného hľadiska stoja prstene za víťazstvo v NBA, NFL či NHL okolo 20 tis. €, kým zlatá medaila z Olympiády niečo menej ako 1000 €. Ale aká je ich skutočná hodnota? K titulu v NBA sa musíte prepracovať cez 82 zápasov v základnej časti a potom minimálne 16 zápasmi playoff. Olympiáda sa skladá z turnaja a menej ako desať zápasov, konkrétne 8. No človek reprezentuje svoju krajinu a súťaž sa koná iba raz za štyri roky.

Vyhrať titul je asi hlavná vec. Ale reprezentovať svoju krajinu proti všetkým ostatným skvelým hráčom? Veľká česť. Takže viac je určite.... to sa nedá povedať!“ povedal center Rockets Dwigh Howard.

Ja chcem určite oba tituly. Aj Rio, aj titul z NBA. V lige tak veľa hráčov, ktorí nikdy nemali ani len šancu dať si dres USA na svoju hruď. A navyše je tak málo hráčov, ktorí môžu povedať, že vyhrali Olympiádu. To je úžasné,“ dodáva rozohrávač LA Clippers, Chris Paul. Mnohí ho vidia ako hlavné rozohrávača tímu USA v Rio2016.

Vo Vegas bola aj najväčšia hviezda NBA LeBron James. Ako jediný má zlato z Olympiády aj titul z NBA. Dokonca dvakrát. A chystá sa aj do Ria, samozrejme, ak bude zdravý a rodinka ho pustí. „Ak by som skončil svoju kariéru dnes, môžem povedať, že bola úspešná aj v NBA, aj v tíme USA. Nemôžem si želať viac. Som poctený, že som mal skvelých spoluhráčov v národnom tíme, aj v NBA a mohli sme spolu vyhrať trofeje. Pekná cesta doteraz....“ povedal LeBron.

LeBron nie je jediný hráč národného tímu. Anthony, Paul, Curry, James, oni sú národný tím. Oni nehrajú, ale „vlastnia“ ho. Bez nich by to nefungovalo. LeBon bol líder aj v Pekingu, aj v Londýne. Verím, že bude aj v Riu,“ povedal tréner USA Krzyzewski. Na záver treba dodať, že manažér USA Jerry Colangelo mal súkromnú debatu s Kobem Bryantom a ten povedal, že zlato z Ria by bol skvelý záver kariéry. Máme sa na čo tešiť.