Main Content

Kedy uvidíme ženu trénovať tím NBA?

streda, 5. august 2015 15:45 | Autor: Viktor Štefaňák

Kedy uvidíme ženu trénovať tím NBA?
Kedy uvidíme ženu trénovať tím NBA? | zdroj: © TASR

Natália Hejková je jedna z najznámejších Sloveniek vo svete. Preslávila sa najmä vďaka basketbalu a jej trénerskému kumštu. Zahrala si a vyhrala Euroligu žien s Ružomberkom, Prahou, ruskými tímami a trénovala aj ženskú reprezentáciu Ruska. Dokonca na Olympiáde. No k tímu mužov sa jej napriek tomu prepracovať nepodarilo.

Teresa Philips sa ako prvá žena predstavila v roku 2003 v roli trénerky mužského tímu v NCAA. A teraz to vyzerá tak, že sa rysuje prvá priekopníčka medzi ženami trénerkami v NBA. Becky Hammonová sa v lete predstavila v roli hlavnej kormidelníčky San Antonio Spurs počas letnej ligy v Las Vegas.

Ani komisár NBA Adam Silver nemá pochýb, že v NBA jedného dňa uvidíme ženskú trénerku. Či to bude práve Hammonová, ktorá je počas sezóny asistentkou Grega Popovicha, alebo niekto iný, to ukáže až budúcnosť.

Komisár NBA povedal, že Hammonovej poslal ďakovný email aj smsku, kým hrali tímy v Las Vegas letnú ligu. Hammonej sa so Spurs podarilo dokonca Summer League vyhrať. Silver ocenil organizáciu San Antonio pre jej angažovanie v lete minulého roka ako asistentku trénera a aj šancu trénovať mužov v lete 2015.

Keď nedáte človeku šancu, v živote neukáže, či na to má. Nebude mať tú možnosť uspieť. Takže som na ňu nesmierne hrdý, ale aj na hráčov, ktorí si rýchlo všimli že Becky je dobrá trénerka, rešpektovali ju a pomohli jej uspieť."

Verí, že bude existovať viac príležitostí pre ženy. „Myslím si, že rovnako ako sme videli obrovskú zmenu v našej spoločnosti, len v poslednom desaťročí, myslím si, že je to ďalší strop, ďalšie bariéra, ktorá bude prelomená. Len potrebujeme prvú pionierku, ďalšie prídu s ňou," dodal Silver.

Väčšina novinárov a odborníkov, ktorí sa pohybujú okolo NBA sa nechala počuť, že Hammonová veľkú šancu nemá. Zatiaľ. Najprv sa to musí podariť jej „kolegyni“, a síce Hilary Clinton v boji o prezidentský post USA. To nebude skôr, ako v roku 2017. Potom sa dvere pre ženy otvoria dokorán.