Main Content

Vittek sa musí vrátiť do reprezentácie, Slovensko ho potrebuje!

pondelok, 3. august 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Vittek sa musí vrátiť do reprezentácie, Slovensko ho potrebuje!
Vittek sa musí vrátiť do reprezentácie, Slovensko ho potrebuje! | zdroj: © TASR

Už len 34 dní zostáva do kvalifikačného zápasu Španielsko – Slovensko. Problémy na hrote útoku našej reprezentácie sa počas leta skôr iba prehĺbili, preto sa priam pýta návrat historicky najlepšieho strelca.

Komentár Filipa Chudého

Dvojzápas roka sa nám nezadržateľne blíži. Už prakticky len jeden mesiac nás delí od výkopu kvalifikačného stretnutia v Oviede, pričom o tri dni neskôr hráme v Žiline možno ešte dôležitejší duel proti Ukrajine. Začiatok septembra bude pre našu reprezentáciu naozaj ťažký. A to nielen z hľadiska sily súperov, ale aj krátkosti času medzi zápasmi, náročným cestovaním a v neposlednom rade aj z kvôli očakávaniam fanúšikov. Do toho si pridajme, že v prvom zápase nebude môcť hrať pre trest Škrtel s Kuckom a štarty Ďuricu s Weissom sú pre zranenia viac ako otázne. Trénerovi Kozákovi sa tak rozpadla tradičná základná zostava, no problémy nášmu lodivodovi robí aj stav na hrote nášho útoku.

Adam Nemec, jeho doterajšia hrotová jednotka, už nielenže v klube nehráva, ale dokonca sa nedostáva ani na lavičku. FC New York City totiž kúpil viacerých hráčov na čele s Pirlom a Lampardom, kvôli ktorým sa zmenil systém hry. Klub už hráva iba na jedného útočníka a toto miesto má isté Villa. Od posledného reprezentačného zrazu odohral Nemec iba 7 minút, pričom ťažko čakať, že sa na tom niečo v najbližšej dobe výrazne zmení. Tréner ho totiž ani nemá veľký dôvod stavať, keďže doteraz nedal ani gól.

Situácia je znepokojujúca aj pri ďalších útočníkoch, ktorých Kozák zvyčajne povoláva. Filip Hološko prestúpil do FC Sydney, čo je síce pekné z hľadiska života, ale austrálska liga začína až v októbri. Jakub Sylvestr si zas na začiatku novej sezóny nenašiel miesto v základnej zostave Norimbergu, ale tu treba dodať, že Sylvestra Kozák ani nikdy poriadne nevyužil, keďže na hrote preferuje vysokých útočníkov. Preto môže tešiť, že Martin Jakubko po návrate do našej ligy začal pravidelne hrávať, ale tento útočný tank už nie je asi hráčom do reprezentačného základu, Kozák si ho drží skôr len ako poistku, ak by bola treba niekedy rozrážať v závere súperovu defenzívu. Gólovo sa síce teraz darilo Marekovi Bakošovi, ale aj tak sa zdá, že v Liberci pred ním bude uprednostňovaný Rabušic. Z Michala Ďuriša sa pre zmenu stal náhradník v Plzni. V sobotu síce dostal pri šetrení hráčov šancu na hrote útoku od začiatku, ale vôbec ju nevyužil, keďže podal slabý výkon. Erik Jendrišek síce hráva, ale na krídle, pričom ani nie je veľmi produktívny. Ďalší hrotoví útočníci už v širšom kádri reprezentácie nie sú a navyše nikto z nových neokukaných mien sa o slovo nehlási.

Kozák tak bude mať pri výbere útočníkov na najbližší zraz mierne problémy, lenže nielen kvôli nim by si mal spomenúť opäť na Róberta Vitteka. Ten síce osem mesiacov nehral futbal a stále nemá stopercentnú kondíciu, ale zápas Európskej ligy v Krasnodare jasne ukázal, že sa musí vrátiť do národného výberu. V tom stretnutí Vittek nastúpil proti reprezentačným obrancom svojich krajín, no aj proti hráčom európskeho formátu obstával, čo jasne dokazuje, že stále má na takúto vysokú úroveň. Vittek hral v Rusku dobre a urobil prakticky všetko, čo sa od hrotového útočníka žiadalo. Vedel loptu sklepnúť, podržať, vyhrať súboj, otočiť sa s ňou a skvelými prihrávkami za obranu rozvinúť akciu. Chýbal vlastne len gól, ale na to potreboval podporu, ktorej sa nedočkal.

Práve zápasy proti ťažkým súperom odhaľujú schopnosti hráčov a Vittek jednom v takom obstál. Kvalitou do reprezentácie stále patrí, čo vo štvrtok dokázal. Samozrejme, pri jeho prípadnom návrate budú hrať dôležitú rolu aj osobné pocity, keďže sám najlepšie pozná svoje telo, ale futbal hrať nezabudol. Pri súčasnom stave na hrote nášho útoku je Vittek pre reprezentáciu viac ako potrebný. Adam Nemec síce nesklamal, lenže nehráva, pričom ani nemal v národnom drese veľkú konkurenciu. Vittek by ju mal opäť výrazne rozšíriť, čo môže reprezentácii iba pomôcť. Slovensko góly od hrotových útočníkov potrebuje, preto sa musia využiť služby toho najgólovejšieho z nich, zvlášť, keď Vittek stále má čo ponúknuť.