Main Content

Slovan nebude v Rusku favoritom, Mucha: Na zápas s Myjavou treba zabudnúť

streda, 29. júl 2015 09:05 | Autor: TASR

Slovan nebude v Rusku favoritom, Mucha: Na zápas s Myjavou treba zabudnúť
Slovan nebude v Rusku favoritom, Mucha: Na zápas s Myjavou treba zabudnúť | zdroj: © TASR

Bratislava 29. júla (TASR) - Bratislavský Slovan po suverénnom absolvovaní dvoch povinných jázd čaká v 3. predkole Európskej ligy UEFA 2015/2016 súper silnejšieho kalibru ako boli zástupca gibraltárskeho a írskeho futbalu. Zverenci trénera Dušana Tittela nastúpia vo štvrtok 30. júla o 19.00 SELČ na ihrisku ruského klubu FK Krasnodar v pozícii outsiderov, no s odhodlaním obrátiť naruby papierové prognózy a dosiahnuť pred odvetou (6. augusta o 20.15 h na Pasienkoch) výsledok, ktorý im ponechá otvorené postupové dvere.

Budú však musieť podať podstatne lepší výkon ako v nedeľňajšom súboji 2. kola Fortuna ligy proti Spartaku Myjava, s ktorým šokujúco prehrali 0:1. Zakopnutie "belasých" v generálke na štvrtkový duel neospravedlňuje ani fakt, že nehrali v najsilnejšom zložení. "Musíme sa pripraviť na štvrtok, čaká nás tam nesmierne náročný súper, ktorý je veľmi silný predovšetkým v útoku. Na zápas s Myjavou treba zabudnúť," vyjadril sa pre klubový web brankár Ján Mucha.

Slovanisti začali sezónu zostra, čaká ich už tretí "anglický týždeň" v zápasovom mikrocykle štvrtok - nedeľa. V Rusku by ich zameranie sa výlučne na defenzívu znamenalo samovraždu, v rámci možností sa musia pokúšať tvoriť a hroziť aj smerom dopredu. Ofenzívnu silu Slovana predstavujú najmä rozbehnutý kanonier Róbert Vittek, ktorý v troch zápasoch tohto ročníka EL nastrieľal už štyri góly, Karol Mészáros rozvlnil sieť trikrát.

Trénera Dušana Tittela teší skutočnosť, že po návrate z Gold Cupu už môže počítať s krídelníkom Lestierom Peltierom a na pohárovej súpiske sa objaví aj nová argentínska akvizícia - stredopoliar Mauro Gonzalez z Boky Juniors, ktorý pravdepodobne zažije debut na európskej scéne. Na druhej strane však "belasých" trápia zranenia stopéra Martina Dobrotku i defenzívneho stredopoliara Slobodana Simoviča. Pre trest nenastúpi v Krasnodare ďalší stopér Nicolas Gorosito (do odvety už bude môcť zasiahnuť - pozn.). "Musíme sa vyrovnať s touto nepríjemnou komplikáciou na citlivom stopérskom poste, na ktorom nám vypadli dvaja skúsení hráči. Aj preto dostal proti Myjave šancu Hudák. Verím, že sa napriek istým problémom s kádrom dobre pripravíme a dosiahneme v Rusku priaznivý výsledok," povedal pre TASR Tittel.

Informácií o súperovi majú slovanisti dostatok. "Možno pre fanúšikov nejde o natoľko známy klub ako je moskovský Spartak a CSKA, respektíve Zenit Petrohrad. Krasnodar je mladý klub, ktorý má ale vysoko kvalitných legionárov a jeho sila tkvie najmä v útoku. Čaká nás mimoriadne ťažký zápas s kvalitným súperom. Pre nás bude možno lepšie, že Krasnodar je veľkým favoritom, zatiaľ čo v prvých dvoch predkolách sme ním boli my. Verím, že vydržíme čo najdlhšie bez inkasovaného gólu a pred odvetou uhráme výsledok, ktorý nám bude dávať šancu bojovať o postup. Vieme, že nás v Rusku čakajú veľké horúčavy, v deň zápasu má byť okolo 34 stupňov Celzia, ale aj na to budeme pripravení," dodal Tittel, ktorý hru Krasnodaru rozoberal aj so svojimi zverencami Jánom Muchom a Františkom Kubíkom. Obaja svojho času pôsobili v Rusku, Kubík dokonca priamo v Krasnodare v tíme mestského rivala Kubaňu.

FK Krasnodar si miestenku v Európskej lige zaistil vďaka tretej priečke, ktorú obsadil v minulom ročníku ruskej Premier League. Klub má krátku históriu, založili ho v roku 2008, na domáce zápasy nastupuje mužstvo v zeleno-čiernych dresoch. Družina bieloruského kouča Olega Kononova má prezývku "býci", jej prechodným domovom je počas dostavby nového štadióna (majú ho skolaudovať v októbri 2015 - pozn.) stánok konkurenčného Kubaňu s kapacitou 35.200 miest. V minulej sezóne Krasnodar pri svojej premiére na medzinárodnej scéne prešiel cez tri predkolá až do skupinovej fázy EL, keď postupne vyradil Sillamäe Kalev, Diósgyőr a v play off aj španielsky Real Sociedad. V skupine dvakrát remizoval s OSC Lille (1:1 d, 1:1 v), s Evertonom mal dokonca lepšiu bilanciu (1:1 d, 1:0 v), no proti Wolfsburgu nepodržala ruský tím obrana a prehral 2:4 (d) a 1:5 (v). Z tretej priečky sa nekvalifikoval do šestnásťfinále.

V začínajúcej sa sezóne ruskej najvyššej súťaže najskôr vyhral v Perme 1:0, no minulú nedeľu doma podľahol rovnakým výsledkom Spartaku Moskva. Jeho káder má multinárodné zastúpenie, medzi lídrov sa zaraďujú ofenzívni juhoamerickí hráči (Pereyra, Wanderson, Ari). V obrane sú stabilnými oporami Islanďan Sigurdsson, švédsky kapitán Granqvist či Poliak Jedrzejczyk, v strede poľa zasa trojica domácich hráčov - Mamajev, Ahmedov a Torbinskij. Medzi žrďami je jasnou jednotkou skúsený 38-ročný Ukrajinec Dikaň.

Zápas FK Krasnodar - ŠK Slovan Bratislava má výkop vo štvrtok o 19.00 SELČ (v Rusku je o hodinu viac - pozn.). Hlavným rozhodcom je Turek Halis Özkahya.

 

Prvý zápas 3. predkola EL 2015/2016, štvrtok 30. júla o 19.00 SELČ (20.00 miestny čas):

FK Krasnodar - ŠK Slovan Bratislava /rozhodca: Halis Özkahya (Tur.)/

Predpokladané zostavy:

Krasnodar: Dikaň - Jedrzejczyk, Sigurdsson, Granqvist, Petrov - Gazinskij - Pereyra, Ahmedov, Mamajev, Smolov - Ari

Slovan: Mucha - Sekulič, Hudák, Saláta, Podaný - Lásik, Gonzalez - Milinkovič, Štefánik, Mészáros - Vittek