Main Content

Dobrý žreb pre Slovensko, hoci aktuálny bude až o rok

pondelok, 27. júl 2015 09:58 | Autor: Filip Chudý

Dobrý žreb pre Slovensko, hoci aktuálny bude až o rok
Dobrý žreb pre Slovensko, hoci aktuálny bude až o rok | zdroj: © TASR

Už v sobotu vyžrebovali kvalifikáciu na MS 2018. Osud k nám bol pomerne priaznivý, keďže máme reálnu šancu na postup. No ešte predtým ako začneme myslieť na Rusko, sú pred nami tri dôležitejšie ciele.

Komentár Filipa Chudého

Európska kvalifikácia na MS 2018 začne síce až v septembri budúceho roka, ale na ostatných kontinentoch je už v plnom prúde,respektíve sa začne už čoskoro. Preto sa vlastne žreb svetového šampionátu uskutočnil v takomto termíne. Z nášho pohľadu by nás možno potešil neskorší termín žrebu kvalifikácie, keďže prvý kôš sme mali naozaj na dohľad, pričom ten druhý, z ktorého nás ťahali, by sme mali prakticky istý aj neskôr. Uskutočnil sa už teraz v sobotu, čo musíme rešpektovať, také sú pravidlá.

Pred ním mal každý nejaké želania, pričom spolu sme dúfali v skupinu snov a báli sa prípadnej skupiny smrti, pričom samotný výsledok je niekde uprostred našich pozitívnych a negatívnych očakávaní. Z prvého koša sme dostali Anglicko, čo určite nie je kvalitou súper na úrovni Španielska. Ale pozor. Kým na záverečných turnajoch sú Angličania vždy len do počtu, v kvalifikáciách si už dávajú obrovský pozor. Odkedy sa nedostali na ME 2008 v kvalifikáciach doslova dominujú. V boji o MS 2010 stratili tri body, o ME 2012 šesť bodov, o MS 2014 osem bodov a teraz kopírujú nás, keďže nestratili zatiaľ ani bod. Za ten čas prehrali iba jeden kvalifikačný zápas, v októbri 2009 na Ukrajine. Ich aktuálna séria je 25 zápasov bez prehry, no my veríme, že čísla 30 sa kolíska futbalu nedočká, pretože tento jubilejný zápas by mali hrať na Slovensku.

Hoci sme si zrejme všetci priali z prvého koša Wales, naše túžby boli vyslyšané takým spôsobom, že sme dostali iných dvoch členov Veľkej Británie. Ku Anglicku pribudlo z tretieho koša Škótsko, s čím môžeme byť spokojní. S týmto súperom sme síce ešte nikdy nehrali, ale to, že ostrovný štýl futbalu nám sedí, je známy fakt. Navyše škótsky futbal ako celok už dávno nie je tým, čím býval. Škóti naposledy hrali veľký turnaj vo Francúzsku 1998. A priznám sa, veľmi neverím v to, že si podobný turnaj ešte v priebehu tejto dekády zopakujú.

Súperi z nižších košov sú nám známi, preto vieme o ich kvalitách. Slovinsko nás takmer pripravilo o MS 2010, ale verím, že najbližšie zápasy s nimi dopadnú inak. Vtedy prehra na ich pôde prišla v čase, keď sa Weissov tím iba tvoril, v domácej odvete sme naopak „museli“ vyhrať, čo je pozícia, ktorá nám nevyhovuje. S Litvou sme naposledy dvakrát remizovali, lenže teraz je reprezentácia určite ďalej, ako bola počas pôsobenia predchádzajúcej trénerskej dvojice Griga - Hipp. Malta nás potrápila pred začiatkom súčasnej kvalifikácie, ale ak ju v boji o Rusko dvakrát porazíme hoc aj opäť „iba“ 1:0, problém s tým mať nemôžeme. Naopak, ten niektorí už vidia v poradí našich zápasov, no taký sme mali aj pred bojmi o ME 2016, pričom sa pozrite, kde nás ten program dostal.

Je príjemné sa zamýšľať nad tým, že naša reprezentácia má dobrú šancu si zopakovať chuť svetového šampionátu už v Rusku, ale ešte predtým sú tu tri dôležitejšie ciele. Tým prvým je najbližší zápas, ktorý hráme začiatkom septembra v Španielsku. Druhým cieľom je zabezpečenie si definitívy postupu do Francúzska a tretím cieľom musí byť samotný európsky šampionát, pretože pevne verím, že naši chlapci tam nechcú ísť len na výlet. Až potom môžeme začať myslieť na kvalifikačné boje o MS 2018. Z Petrohradu síce prišla pre nás pomerne priaznivá správa, ale tá bude aktuálna až o rok.