Main Content

Takto sa má reprezentovať Slovensko. Máme druhý najvyšší koeficient!

piatok, 24. júl 2015 09:51 | Autor: Filip Chudý

Takto sa má reprezentovať Slovensko. Máme druhý najvyšší koeficient!
Takto sa má reprezentovať Slovensko. Máme druhý najvyšší koeficient! | zdroj: © TASR

Včera sa slovenské kluby postarali o náš najúspešnejší deň v histórii predkôl európskych súťaží. Vôbec prvýkrát sa stalo, že tri naše kluby nielenže vyhrali všetky zápasy, ale aj dosiahli tri hladké postupy, čo sa odrazilo pri tvorbe koeficientu.

Komentár Filipa Chudého

Po včerajšku treba len chváliť, pretože naši zástupcovia v Európskej lige urobili presne to, čo mali, vyčarili úsmevy na tvárach všetkých fanúšikov slovenského futbalu. Po týždni sme zaznamenali nielen ďalšie tri výhry, ale aj tri hladké postupy do 3. predkola Európskej ligy, čo si musíme vážiť, veď si pozrite výsledky iných klubov, pričom niektoré z nich sú na Slovensku evidentne zbytočne preceňované.

Ako prvý z našich zástupcov postúpil do 3. predkola Slovan, ktorý potvrdil predzápasové predpoklady o tom, že odveta bude preň oproti prvému zápasu ľahšia. Hoci „belasí“ doma nehrali dobre, dosiahli ideálne pohárové víťazstvo, ktoré v Dubline zúročili. Od začiatku mali síce prevahu, ale Íri bojovali zo všetkých síl, aj preto dal Slovan úvodný gól až na konci prvého polčasu. Domácich nezlomil ani druhý inkasovaný gól, ale za celozápasovú bojovnosť zaplatili krutú daň v nadstavenom čase, keď vyčerpaných hráčov UCD dorazil Vittek dvoma gólmi, čím zavŕšil svoj hetrik, po Mészárosovi a Jeličovi už tretí slovenský v tejto sezóne Európskej ligy, čím sa nemôže pochváliť žiadna iná krajina.

A k Slovanu ešte jedna zaujímavosť. Po zápasoch 1. predkola prepisovali „belasí“ spolu so Žilinou historický rebríček najvyšších slovenských víťazstiev na ihriskách súperov, ktorý teraz opäť inovovali. Už im nepatrí iba prvé miesto za výhru 6:0 na pôde College Europa, ale spolu s 1.FC Košice už aj delené druhé miesto, keďže východniari vyhrali v roku 1998 v Cliftonville tiež 5:1. Áno, súperi Slovana neboli papierovo veľmi silní, ale proti takým naše kluby hrali už x-krát. A dosiahnuť dve najvýraznejšie víťazstvá na ihriskách súperov v histórii samostatného Slovenska v priebehu troch týždňov, to už je naozaj unikátny zápis, zvlášť v časoch, keď sa v pohárovej Európe rodí jedno prekvapenie za druhým.

Suverénne a ukážkovo kráča Európskou ligou aj Žilina, ktorá tiež vyhrala zatiaľ všetky štyri zápasy. Výkony Žilinčanov treba vyzdvihnúť aj z toho pohľadu, že doteraz čelili najťažšiemu súperovi spomedzi našich zástupcov v tejto súťaži. Dacia Kišiňov totiž bola o niečo lepšia ako Olimpic Sarajevo. Pred dvojzápasom bolo zaujímavé aj to, ako dopadne konfrontácia týchto klubov po šiestich rokoch, pričom sa dá povedať, že dopadla rovnako, keďže aj teraz vyhrala Žilina oba zápasy takým istým gólovým rozdielom, no teraz padalo viac gólov, čo je pre fanúšikov futbalu vždy lepšie.

Svoju misiu splnila tentoraz aj Trnava, ktorá vyhrala proti Linfieldu oba zápasy, čiže tak, ako sme si to predstavovali už pred zápasom v Zlatých Moravciach. Spartak treba pochváliť za to, že hoci chvíľu nepostupoval, dokázal si prinavrátiť nielen postupové karty, ale aj víťazstvo, čo je pre koeficient veľmi dôležité, pričom už tu máme prvé ovocie.

V tejto chvíli máme spomedzi všetkých európskych krajín druhý najlepší koeficient v za túto sezónu. Pred nami je len Lichtenštajnsko, teda lepšie povedané iba FC Vaduz, ich jediný zástupca. Ten vyhral všetky štyri zápasy, čo sú štyri body do koeficientu a keďže sa mu to delí iba jednotkou, koeficient je 4,000. My sme nazbierali zatiaľ 12 bodov (Slovan a Žilina po 4, Trnava 3 a Trenčín 1), čo sa delí počtom klubov, čiže náš koeficient je 3,000. Ak sa vám to zdá málo, potom vedzte, že počas minulých šiestich ročníkov sme nikdy nenazbierali viac. A nám môže koeficient už len rásť, smerom nadol ísť nemôže. Preto sa tešme, že už teraz prežívame najúspešnejšiu pohárovú sezónu od ročníka 2008/09, a hlavne sa tešme na ďalších troch atraktívnych súperov. Tí už síce budú z iného súdka, ale nevidím dôvod, prečo by naše kluby nemohli cez nich prejsť. A s vašou podporou na tribúnach to pôjde ešte lepšie!