Main Content

Fenomén, aký Slovensko ešte nemalo

utorok, 21. júl 2015 12:02 | Autor: Jakub Mihálik

Fenomén, aký Slovensko ešte nemalo
Fenomén, aký Slovensko ešte nemalo | zdroj: © TASR

Okolo Petra Sagana sa vytvorilo obrovské šialenstvo. Absolútne zaslúžene. Slovensko takého športovca ešte nemalo.

Máme Mariána Hossu v hokeji. Marka Hamšíka, či Martina Škrtela vo futbale. Mali sme mnohých olympijskych víťazov. Športovcov, ktorí ovládli svoje odvetvie. Krásne a úspešné tenistky. Profesionálov, s ktorými ľudia radi pracujú. Vzory pre mládež, po športovej i osobnostnej stránke.

Dovolím si však povedať, že žiaden nie je a nebol takým fenoménom ako Peter Sagan. A to napriek tomu, že cyklistika nie najsledovanejším športom na svete.

Sagan je výnimočný. Sagan je unikátny. Šibalský úsmev, absolútne uvoľnené vystupovanie, neustále žartíky. Peter Sagan sa na nič nehrá. Nestrojí svoje odpovede, nevyzerá, že ho to celé nebaví. Sagan je čistá radosť zo športu. A o tom to celé má byť. Preto ho médiá milujú. Preto ho milujú fanúšikovia. 

Nie je to však len o jeho vystupovaní. K tomu všetkému má športovú výkonnosť, ktorá z neho robí absolútnu športovú superstar. Áno, možno ochvíľu na vás vyskočí aj z chladničky, ale túto pozornosť si zaslúži. Najmä, ak nie je vynútená škandálmi, či negatívnou reklamou, ale čisto pozitívnymi emóciami. 

Ešte žiadny individuálny športovec nevyvolal u nás taký ošiaľ. Avšak už dávno prekročil aj hranice Slovenska a dobýja celý svet. O tom, že nie je nafúknutá bublina, ale športovec par excellence, svedčia neutíchajúce komplimenty jeho kolegov, či odborníkov. Svedčia o tom jeho neojedinelé výkony na tohtoročnej Tour. Dominantnosť, akou sa prezentuje v akejkoľvek činnosti.

Nikdy som si nemyslel, že Slovensko môže mať športovú hviezdu takýchto rozmerov. Rodia sa väčšinou len niekde v USA, aj to tak nejak umelo. Sagana nikto nasilu nevytvoril. Vytvoril sa sám. Užívajme si, že je zo Slovenska a že nám robí reklamu ako nikto iný. Taký fenomén tu ešte nebol a kto vie, kedy bude ďalší.

Viac na túto tému:

Obrovská pochvala Greipela na adresu Petra Sagana!

Prezident Andrej Kiska vychválil na Facebooku Petra Sagana