Main Content

V USA rozmýšľal nad samovraždou. V Číne patrí medzi obyvateľov roka

pondelok, 20. júl 2015 14:36 | Autor: Viktor Štefaňák

V USA rozmýšľal nad samovraždou. V Číne patrí medzi obyvateľov roka
V USA rozmýšľal nad samovraždou. V Číne patrí medzi obyvateľov roka | zdroj: youtube

Narodil sa na Coney Island, neďaleko Brooklynu. Tam sa formovala jeho hra, streetbalové prvky a tvrdosť. To bol a je jeho originálny domov. Neskôr to bola Minnesota, kde hral prvé roky svojej kariéry. Po niekoľkých zastávkach po NBA sa ocitol späť v drese NY Knicks. Teda doma. No jedného dňa sa zbalil a odišiel do inej ligy. Do Pekingu.

Takto vyzerá krátky prierez kariéry Stephona Marburyho. Ako jeden z mála hráčov NBA odišiel do Číny na viac ako jednu dve sezóny. Je tam od roku 2010 a patrí k najväčším hviezdam ligy. To je úplne samozrejmé, no napriek veku 38 rokov sa stal posledným finálovým MVP. Prvé dva roky v Číne za tímy Shanxi Zhongyu Brave Dragons a Foshan Dralions nehral playoff ani raz. A tak zmenil tím. Peking Ducks je jeho domov posledné štyri sezóny. A získal s nimi hneď tri krát titul. A chýba mu Amerika?

Nie. Toto je môj domov. Jasné, Amerika bude navždy môj domov. Ale teraz je to tu, v Pekingu.“ Ako jeden z prvých Američanov začal „módu“ odchodu do krajiny na východe sveta. Cez 10 000 kilometrov od NBA. Pridali sa k nemu aj hráči ako McGrady či Chandler.

Keď som odchádzal, bol som pripravený na niečo nové. Všetko negatívne som nechal doma. (pozn. Marbury mal veľké psychické problémy, takmer sa pokúsil o samovraždu) Najprv to bolo ťažké, jazyk, iná kultúra, basketbal. Teraz už kultúre rozumiem. Viem, prečo ľudia robia to, čo robia. Pomaly hovorím aj po čínsky, no chcelo by to zlepšiť sa.“

Už je starší a v NBA by sa jeho rola pravdepodobne veľmi zmenila. No Ma bu li, ako ho v Číne volajú to vidí inak. „Určite by sa nezmenila. Hral by som to isté, ako tu. Hrám rovnako, ako v NBA. Navyše tu sa cudzinec musí snažiť oveľa viac. (pozn. Keďže limit pre tím sú maximálne dvaja hráči) Takže človek musí neustále podávať výkony na najvyššom levely, zapojiť do hry celý tím, brániť.“

Marbury prišiel do NBA v legendárnom roku 1996, spolu s Iversonom, Kobem Bryantom, Nashom, Allenom, Stojakovičom či Abdur-Rahimom.

S Iversonom sme zmenili štýl, akým hrá stredný rozohrávač. Teraz vidíme veľa atlétov, čo dunkujú. My sme zase priniesli úplne iný element. Veľa driblingu, crossovers, dynamiku. Ľudia sa začali na rozohrávača pozerať inak.“ A či bol ročník ´96 najlepší v histórii? V porovnaní s 2003 a James, Wade a spol. „Niet pochýb. Žiadny iný ročník nebol taký silný, ako ten náš.“

V Číne sa mu páči, vyhral tu tri tituly, stal sa celebrita. Pošta vydala známky na jeho počesť, stal sa ako jediný „Nečíňan“ TOP10 obyvateľ roka 2014 v Pekingu a dodal: „Sú tu najlepší fans na svete. A nehovorím to preto, že to tu milujem. Vždy dodajú človeku veľa energie. Celý zápas. To si nekúpiš.“ Za chvíľku začne svoju ďalšiu sezónu. A prestať sa určite nechystá.