Main Content

Víťazstvá na Tour de France sa začínajú už v jej kuchyni

utorok, 19. júl 2016 11:20 | Autor: Silvia Petrašková

Víťazstvá na Tour de France sa začínajú už v jej kuchyni
Víťazstvá na Tour de France sa začínajú už v jej kuchyni | zdroj: © TASR

Základným pohonným palivom cyklistov na Tour de France je najmä zdravé a vyvážené jedlo. Veľa jedla. Počas každej etapy totiž jazdec dokáže spáliť od 6 do 10 - tisíc kalórii denne. To čo zhodí, musí však razom nabrať späť, jeho jedálniček je preto skutočne pestrý a bohatý zároveň.

Cyklisti na TdF jedia v podstate neustále. Ráno, počas presunov k jednotlivým etapám, počas závodu, večer. Tímoví kuchári však presne vedia, čo a koľko im môžu naservírovať. Odporúčaná denná dávka príjmu stravy sa pohybuje okolo 6000 kalórii, (pozn. red. čo sa rovná napríklad steaku o váhe 2,7 kila.)

Hneď po rannom prebudení sa cyklisti nadopujú potrebnou dávkou ovocných štiav, čo im dopomôže k naštartovaniu hydratácie po celý deň, prísunu potrebných živín a energie. Bohatý stôl ich čaká už pri raňajkách. Omeleta z vajec, teplá ovsená kaša, alebo jogurt, pečivo, dokonca ryža, toasty, ovocie a rôzne druhy mlieka.

Presuny z hotelov na konkrétny štart etapy nie sú najkratšie, ani v tímovom autobuse by preto rôzne energetické nápoje, či tyčinky rozhodne nemali chýbať. Jedlo konzumujú jazdci aj počas samotného závodu. Tu majú tendenciu prijímať prevažne tuhú stravu v ktorej dominujú sacharidy (cukry a škroby), pretože práve tie vedia najrýchlejšie doplniť chýbajúci energetický výdaj. V priemere počas etapy musia každú hodinu doplniť 300 až 400 kalórii. Taštičky s potravinami, ktoré majú cyklisti pri sebe, alebo im ich počas jazdy podávajú mechanické vozy, sú vždy plné sladkostí. Od rôznych energetických gélov, tyčiniek s ovocnou príchuťou, až po elektrolytické a iontové nápoje či klasickú kolu. Počas etáp je najdôležitejší dostatočný pitný režim. Denne dokážu cyklisti spotrebovať až 10 litrov vody.

Množstvo kilometrov, ktoré cyklista strávi na bicykli počas päť hodinového šliapania do pedálov sa prirodzene odrazí aj na jeho tele. Najmä počas náročných horských etáp tu dokáže dať dole 3 až 4 kg. Doplniť chýbajúcu energiu je preto veľmi dôležité. Jedno z pravidiel Tour de France hovorí, ak chcete jazdiť ako šampión, musíte jesť ako šampión. Na druhej strane kto je málo, môže prepadnúť. Keď sa minie energia, je to ako náraz do steny, svaly odmietajú pracovať.

Pri pohľade na tak obrovské množstvo jedla je skutočne neuveriteľné, že ho dokáže počas jedného dňa skonzumovať športovec o váhe zhruba 69 kg a výške 186 cm. O chybný číselný údaj sa tu ale rozhodne nejedná. Spomínanú hmotnosť si takto starostlivo stráži napríklad elitný vrchár Christopher Froome. Tenké ruky, nohy a vyziabnutá postava, to všetko má však svoj dôvod. V cyklistike totiž platí základný vzorec - chudí jazdci zvládajú náročné kopce, svalnatí zas špurty. Aj správna váha cyklistu hrá preto v konečnom dôsledku pri jeho celkových výkonoch na TdF nanajvýš dôležitú úlohu.

zdroj: winnersbars.com, bicyclingaustralia.com