Main Content

Sága Jordan, alebo ako sa offseason pre Mavs skončila katastrofou

piatok, 10. júl 2015 14:03 | Autor: Viktor Štefaňák

Sága Jordan, alebo ako sa offseason pre Mavs skončila katastrofou
Sága Jordan, alebo ako sa offseason pre Mavs skončila katastrofou | zdroj: © TASR

Los Angeles Clippers a DeAndre Jordan boli od roku 2008 nerozlučná dvojica. DJ sa napriek tragickej streľbe vypracoval na hviezdu ligy. Pod košom a v obrane. Ešte sa nestal obrancom roka, ale už dva krát bol najlepší doskakovač a je členom prvého obranného tímu v NBA za rok 2015. A od novej sezóny mal zmeniť klub. Mal ísť totiž domov, do Texasu. Lenže čo čert nechcel...

Dallas Mavericks sú asi najsmutnejší tím celej offseason. OK, Los Angeles Lakers a Portland Blazers im silno konkurujú. No Mavs sa tešili, že získali na niekoľko sezón základný stavebný kameň pod kôš. A mali plán, ako s Dirkom ešte aspoň raz zaútočiť na titul. Jordan bol s nimi ústne dohodnutý na maximálny kontrakt, na štyri roky a 80 mil. USD. Ústne. Čo to znamená?

V NBA platí pravidlo takzvaného obdobia „ticha“, moratória. To je od 1. júla do štvrtka 9. júla. Až potom môžu tímy a hráči oficiálne oznámiť podpisy nových zmlúv. Mark Cuban, celý šťastný, oznámil podpisy Jordana a Matthewsa skôr. Teda oznámil dohdou s týmito hráčmi, lebo podpísať oficiálne nemohli nič. Liga mu okamžite naparila pokutu 25 000 USD. No momentálne ho viac štve, že pustil do Suns svojho centra Chandlera a nepriniesol žiadneho. Situácia je pre Mavs ešte horšia v tom, že Hibbert ide do LA Lakers, Asik, Robin Lopez a Koufus už takisto nie sú voľní hráči a na trhu už nie je žiadny hviezdny center, ktorý by zaplátal dieru pod košom.

Už sa zabudlo na to, že J.J. Reddick spomínal v rádiu, že „jediná priorita na leto bola podpísať Jordana. A to nám nevyšlo....“ Alebo že Chris Paul mal s Jordanom konflikt a namiesto presviedčania podpisu s Clipps sa člnkoval s LeBronom, Wadeom či Anthonym na Bahamách. Teraz je podstatné to, že Clips sú späť. Späť v hre o titul. S posilami ako Pierce či Stephenson.

Na záver treba povedať, že toto nie je prvý krát v histórii, keď hviezdny hráč ústne kývol jedným a podpísal inde. Carlos Boozer v 2004 nevidel v LeBronovi taký talent a namiesto zmluvy s Cavs odišiel do Jazz. Elton Brand kývol Clippers no nakoniec skončil v roku 2008 vo Philadelphii. (Žeby už vtedy manažment Sixers začal strácať dych?) O Brandovi od vtedy takmer nepočuť. O rok neskôr sa hrdina Orlanda Hedo Turkoglu rozhodol namiesto Blazers pre Raptors. Aj to napriek vyhláseniu: „Chcem byť Blazer!“ No niekedy človek mieni a život mení.