Main Content

Nemeček reagoval na vyhlásenie nedôvery hráčov: Ukážeme, že sa mýlia!

pondelok, 6. júl 2015 15:05 | Autor: TASR

Nemeček reagoval na vyhlásenie nedôvery hráčov: Ukážeme, že sa mýlia!
Nemeček reagoval na vyhlásenie nedôvery hráčov: Ukážeme, že sa mýlia! | zdroj: © TASR

Bratislava 6. júla (TASR) - Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na čele s prezidentom Igorom Nemečkom a novým generálnym sekretárom Róbertom Pukalovičom nesúhlasí s vyhlásením skupiny 27 slovenských hokejistov o situácii v hnutí, ktoré zverejnili v pondelok dopoludnia.

Terajší i bývalí poprední reprezentanti v ňom tlmočia kritické stanovisko k dianiu na SZĽH predovšetkým v súvislosti s pravidlami hlasovania na nedávnom kongrese. Osobnosti ako Handzuš, Chára, bratia Hossovci, Sekera, Višňovský, Gáborík, či Tatar vyjadrujú nedôveru zväzovému vedeniu, na ktoré sa chystajú vytvárať "sústavný tlak" v záujme prijatia radikálnych zmien:

"Nedávna voľba prezidenta SZĽH ukázala celému Slovensku a hlavne nám hokejovým reprezentantom, že pravidlá SZĽH majú veľmi ďaleko od pravidiel spravodlivej a férovej súťaže. Umožnenie hlasovania znovu kandidujúcemu prezidentovi SZĽH, funkcionárom zväzu a členom zväzových komisií považujeme za absurdné a neakceptovateľné. Kultúra zväzu nastavená staronovým vedením je pravým opakom pozitívnej zmeny, ktorú upadajúci slovenský hokej veľmi potrebuje. Odmietame spájať naše mená so súčasnou zväzovou identitou, pretože priamo popiera všetky princípy a zásady fair play, ktoré sú hlavným prínosom športu pre spoločnosť. Z uvedených dôvodov vyjadrujeme nedôveru SZĽH. Zároveň vyhlasujeme, že budeme na súčasné vedenie vytvárať sústavný tlak za účelom prijatia radikálnych zmien k zlepšeniu situácie v slovenskom hokeji."

Čítajte tiež: Slovenský hokej je v otvorenej vojne: Takto to nemôže ostať!

Nemeček s Pukalovičom reagovali na správu po úvodnom pondelňajšom zasadaní nového Výkonného výboru SZĽH (VV SZĽH). Prezident zväzu sa voči stanovisku ohradil a tvrdí, že všetci členovia exekutívy potvrdia, že si svoje posty obhája a chcú posunúť slovenský hokej dopredu. "Túto informáciu sme dostali počas zasadania. Musím povedať, že s vyhlásením týchto hokejistov nesúhlasíme, pretože voľby a tie veci, ktoré napádajú v stanovisku, jednoznačne prebehli demokraticky a neboli porušené žiadne predpisy a zásady. Tento výkonný výbor, ktorý bol zvolený a na ktorého čele stojím, sa bude snažiť dokázať a ukázať všetkým neprajníkom a tým, ktorí to vidia v čiernom, že si zastane svoje miesto. Tlak na neho nebudú vytvárať len títo 27 hráči, ale budeme ho vytvárať aj my sami na seba tak, aby každý člen výboru dokázal, že hokej sa v budúcich rokoch posunie dopredu a nebude stagnovať," reagoval na vyhlásenie Nemeček.

Čítajte tiež:Je to tu! Slovenské hokejové hviezdy vyhlásili nedôveru SZĽH!

Vedenie zväzu uvažuje o stretnutí s opozíciou, no nie je jasné, že sa aj uskutoční. "Napriek tomu, že vyhlásenie vyšlo až dnes, už minulý týždeň vo štvrtok som telefonoval práve kandidátovi na prezidenta. Chcel som sa stretnúť. Bolo mi povedané, že so mnou ako s osobou sa to dá, ale na druhej strane boli znevažované mená každého nového člena výkonného výboru. Všetci z nich majú za sebou neskutočne veľa práce vo vrcholovom športe a dávali svoje nemalé financie do hokeja. To mi bolo trošku ľúto," povedal Pukalovič.

Nemeček spolu s novými výkonnými kolegami chce pokračovať v práci pre slovenský hokej a oponentom odkazuje, že ho chce posunúť dopredu, čo si podľa neho neskôr uvedomia aj hráči. "Som presvedčený, že nie všetci títo hráči budú mať za niekoľko dní či mesiacov takýto istý postoj. Teraz je to ešte čerstvé. Chceme, aby sa celá táto situácia ukončila a aby sme sa sústredili na meno nového reprezentačného trénera, súťaže a podobne. V minulosti nebol v júli výkonný výbor, teraz prišli všetci jeho členovia. Majú túto povinnosť a chcú tomu odovzdať maximum vo voľnom čase, pretože je to čestná funkcia. Verím, že väčšiu časť hokejistov, ktorí nás teraz nepodporujú, presvedčíme o tom, že sa mýlili a že s hokejom to myslíme vážne a posunieme ho ďalej," uviedol Nemeček.

O prípadnom bojkote reprezentácie zo strany hráčov sa vyjadril: "Zatiaľ o tom nejdem nijakým spôsobom špekulovať, najbližšiu akciu máme až v novembri. Teraz potrebujeme nového generálneho manažéra a trénera."

Pod vyhlásenie hráčov sa podpísali:

Michal Handzuš, Zdeno Chára, Marián Hossa, Andrej Sekera, Ladislav Nagy, Martin Marinčin, Andrej Meszároš, Branko Radivojevič Dominik Graňák, Jaroslav Halák, Jozef Stümpel, Ľubomír Višňovský, Marcel Hossa, Marián Gáborík, Peter Podhradský, Tomáš Jurčo, Tomáš Kopecký, Tomáš Tatar, Ján Lašák, Peter Budaj, Radoslav Suchý, Luboš Bartečko, Richard Zedník, Peter Hamerlík, Július Hudáček, Ján Laco, Richard Pánik.