Main Content

Zámena identity?

pondelok, 6. júl 2015 10:38 | Autor: Jakub Mihálik

Zámena identity?
Zámena identity? | zdroj: © TASR

FC Barcelona a Real Madrid zvykli byť svojou filozofiou diametrálne odlišné kluby. Čo sa zmenilo?

Stĺpček Jakuba Mihálika

V predošlých dvadsiatich rokoch v tom fanúšikovia mali jasno. Real Madrid bol klubom, ktorý skupoval tie najväčšie hviezdy svetového futbalu a jedna galaktická generácia striedala druhú. Na druhej strane FC Barcelona bola od čias Louisa van Gaala klubom výhradne orientujúcim sa na vlastných odchovancov a čaro kúzelnej akadémie La Masia. Real Madrid mohol byť rád, ak v základnej zostave nastúpil jeden odchovanec v podobe Ikera Casillasa, zatiaľ, čo Barcelona pokojne mohla vystavať celú jedenástku z vlastnej liahne.

Real Madrid bol ten klub, ktorého futbaloví priaznivci kritizovali za nedostatočnú prácu s mládežou, hoci z La Fábriky vyšli také mená ako Juan Mata, Roberto Soldado a mnohí ďalší hviezdni hráči, ktorí sa uchytili mimo štadióna Santiaga Bernabeua. Akadémia FC Barcelony bola považovaná za najlepšiu na svete a dôvod, prečo Blaugranes dominovali futbalovej Európe za uplynulých desať rokov. 

Avšak mnohé sa zmenilo. Piatkový predaj Martina Montoyu je len ďalším potvrdením zmeny trendu, ktorý v Barcelone panuje. Zrejme nič nenasvedčuje tomu, že by La Masía z ničoho nič prestala produkovať tak kvalitných hráčov, že by aj oni mohli ťahať seniorský tím. Veď len pred štyrmi rokmi mladíci z akadémie dotiahli B tím Barcelony k historickému tretiemu miestu v druhej najvyššej španielskej súťaži. Rozdiel je ale v tom, že nedostávali príležitosti. Ani najlepší z onej generácie, Thiago Alcantara, v Barcelone nehrával, a tak sa pobral preč. Minulý týždeň Barcelona okrem Montoyu definitívne prišla aj o Gerarda Deulofeua, ešte pred tromi-štyrmi rokmi zrejme najpestovanejší klenot barcelonskej mládeže, keď ho bez väčšieho vzpierania sa pustila Barcelona do Evertonu. 

A ružovo to pre absolventov La Masie nevyzerá ani do budúcna. Hráči ako Sergi Roberto, či Munir síce z času na čas nakúknu do prvého tímu, no väčšie šance na prerazenie nemajú. Keď Barcelona „vyfasovala“ trest, ktorý sa týkal zákazu prestupov na obdobie celého roka, očakával som, že sa opäť pozrie do svojich mládežníckych radov a z nich bude čerpať dôležité doplnenia kádra. Súčasné vedenie však urobilo presný opak. Hneď po potvrdení trestu začali zháňať na trhu hviezdnych hráčov, ktorí by boli ochotní rok počkať. „Aby sme ostali konkurencieschopní, musíme aj naďalej nakupovať,“ znelo z klubu pred niekoľkými dňami pri myšlienke na Paula Pogbu, či Ardu Turana, hoci už teraz je zostava napakovaná galaktickými hviezdami.

Zdá sa, že prezývka Galácticos už nebude vyárendovaná pre Real Madrid. Áno, aj Real, respektíve jeho prezident, sa neustále obzerá po hviezdnych doplneniach kádra. Avšak zdá sa, že sa postupne vydáva skôr barcelonskou cestou. V klube posilnili realizačný tím, venujúci sa mládeži a svoj B tím chcú vytiahnuť vyššie. Navyše si v klube uvedomujú, že zanedbávanie mládeže z minulých rokov bola chyba a už činia kroky k náprave. Minulý týždeň angažovali svojho odchovanca, Lucasa Vázqueza, ktorý tak napodobnil Daniho Carvajala, či predtým Josého Callejóna. V tíme neustále držia Jesého, vracia sa aj ďalší odchovanec, Denis Čeryšev. Ak už nejde o odchovancov samotného klubu, Real sa snaží o angažovanie miestnych hráčov, či prinajmenšom Španielov, o čom svedčí aj „lov“ na Davida De Geu. V počte reprezentantov tejto krajiny už dorovnal Barcelonu, keď oba tímy majú po jedenásť Španielov.

Zdá sa tak, že cesty oboch klubov sa krížia. Barcelona sa vydáva na cestu, ktorá je viac „galaktická“, Real sa zase spamätáva zo zanedbávania mládeže. Už nebude pre fanúšika jasné, ktorému klubu fandiť na základe toho, akú klubovú filozofiu vyznáva. Už onedlho sa môžu oba kluby podobať ako vajce vajcu.