Main Content

Prestupový zázrak slovenského rodáka. Do Bundesligy mieri za milión eur neznámy hráč

streda, 1. júl 2015 09:06 | Autor: Filip Chudý

Prestupový zázrak slovenského rodáka. Do Bundesligy mieri za milión eur neznámy hráč
Prestupový zázrak slovenského rodáka. Do Bundesligy mieri za milión eur neznámy hráč | zdroj: © TASR

Futbalový život vie niekedy napísať veľmi zaujímavé príbehy. Jeden taký sa zrodil v minulých týždňoch, keď myjavský rodák a bývalý hráč Banskej Bystrice Jan Kliment po sérii viacerých šťastných náhod nakoniec skončil v nemeckej bundeslige.

Komentár Filipa Chudého

Aj keď je letný prestupový termín vlastne stále iba na začiatku a veľkokluby ešte iba dohadujú svoje letné nákupy, dovolím si tvrdiť, že už žiaden prestup nebude mať väčší príbeh, ako ten, čo sa zrodil na začiatku tohto týždňa. Český futbalový reprezentant do 21 rokov Jan Kliment prestúpil zo synotligovej Jihlavy do bundesligového Stuttgartu, na čom by síce nebolo nič šokujúce, lenže keď celú vec rozoberiem podrobnejšie, zistíte, prečo si nielen celé Česko ťuká na čelo.

Ak sa o Čechoch hovorí, že majú šťastie, potom Jan Kliment musí byť kráľom českých futbalových šťastlivcov. Pritom jeho životný príbeh začal na Slovensku, keďže je rodákom z Myjavy, ale jeho futbalový príbeh odštartoval v Jihlave, ktorej je odchovancom. Prvú seniorskú šancu dostal pred tromi rokmi od slovenského trénera Romana Pivarníka vo vtedy druholigovej Jihlave, keď päť minút pred koncom zápasu proti Čáslavi striedal slovenského futbalistu Igora Oberta. No odvtedy iba paberkoval v rezervnom mužstve. Pred rokom v zime sa nedokázal dostať do prvého mužstva, a tak si našiel hosťovanie v Banskej Bystrici, ktorá už vtedy bola rada, že zohnala nejakých lacných hráčov, aby mala vôbec s kým hrať. V našej lige odohral 13 zápasov, v ktorých nijako zvlášť nezaujal, keďže ostal bez gólu, hoci potešiť ho mohli aspoň slušné štyri asistencie. Pred touto sezónou sa vrátil do materského klubu, no v ňom bol iba náhradníkom.

Situácia sa zmenila až na konci sezóny, keď mu vyšlo zopár ligových zápasov, ale na ofenzívneho hráča nepôsobivú celkovú bilanciu (30 zápasov/3 góly) v českej lige veľmi nezlepšil. No pomohlo mu to v tom, že si ho tréner „21“ Jakub Dovalil aspoň zapísal do notesa, aj keď niekde na úplný koniec. Za normálnych okolností by sa do nominácie Česka vôbec nedostal, ale keďže Watford neuvoľnil Matěja Vydru, dostal sa na záverečný turnaj. K tomu mu pomohol tiež posledný prípravný zápas s Ukrajinou, no aj tak zostal najväčším nominačným šokom, veď predtým nikdy v „21“ nebol. A navyše na domácom turnaji by si možno ani nezahral, keby Václav Kadlec nemal trest. Šťastný príbeh Klimenta pokračoval, keď sa mu na ME nadštandardne vydaril jeden jediný zápas, v ktorom proti Srbsku dosiahol hetrik, hoci v ostatných tiež nesklamal. Vďaka tomu sa stal nielen najlepším strelcom ME do 21 rokov, ale tiež začali sa oňho zaujímať zahraničné kluby, pričom pomerne rýchlo ho získal bundesligový Stuttgart, ktorý zaňho zaplatil milión eur.

Nielen celé Česko nechápe, že to naozaj stačí prakticky jeden vydarený zápas na absolútnu zmenu kariéry? Ak by niekto v Česku pred dvomi mesiacmi povedal, že Jan Kliment prestúpi do bundesligy, okamžite by ho zavreli do Bohnic, pretože vtedy väčšina ani nevedela, že taký futbalista vôbec existuje. Z náhradníka priemerného mužstva Synot ligy sa stal vo veľmi krátkom čase miliónový hráč. Jihlava s takýmto prestupom logicky súhlasila, veď dostať milión eur za náhradníka je vysnívaný sen.

Ďalšia futbalová cesta myjavského rodáka bude určite ostro sledovaná, ale aj keby neuspel, už mu nikto nikdy nezoberie, že sa stal hráčom jednej z najlepších líg sveta. A za pozornosť tiež stojí fakt, že Česi dokázali predať za milión eur bezmenného náhradníka, kým my nedokážeme túto hranicu ohroziť ani s oveľa lepšími hráčmi. Na našich ligových trávnikoch behajú desiatky kvalitnejších futbalistov ako Kliment, no nikto za nich toľko nezaplatí, pretože nemajú vo svete meno nielen oni, ale ani náš futbal. Česi si už celkom slušné meno v rámci nášho regiónu urobili, preto predávajú za drahší peniaz, kým napríklad Chorváti za ešte výrazne drahší, pričom kvalita hráčov sa až tak veľmi nelíši. Aj preto ešte raz veľká škoda výkonu škótskeho rozhodcu McLeana, mohli sme sa tiež zviditeľniť. Cenu hráčov totiž určuje hlavne meno, ktoré ešte nemáme. Preto silno držme palce reprezentačnému výberu Jána Kozáka so zvýšením počtom fortunaligistov a tiež našim klubom na pohárovej scéne. Každý dobrý výsledok slovenského futbalu zdvíha cenu našich hráčov. Veď aj nášmu futbalu by veľmi pomohlo, keby začal predávať ligových náhradníkov za milión eur...