Main Content

Tohtoročný trh NHL s voľnými hráčmi je bohatý na zaujímavé mená

utorok, 30. jún 2015 11:05 | Autor: TASR

Tohtoročný trh NHL s voľnými hráčmi je bohatý na zaujímavé mená
Tohtoročný trh NHL s voľnými hráčmi je bohatý na zaujímavé mená | zdroj: © TASR

Bratislava 30. júna (TASR) - Po slávnostnom odovzdávaní trofejí v Las Vegas a floridskom vstupnom drafte sa pozornosť zámorskej hokejovej verejnosti postupne upriamuje na 1. júl, keď sa v tradičnom termíne otvoria v NHL brány trhu s voľnými hráčmi.

Ten spustia v stredu o 17.30 h SELČ a ako to už býva zvykom, tie najzvučnejšie mená by si mali nájsť nového zamestnávateľa hneď v prvých hodinách. Bez zmluvy budú na ponuky čakať aj viacerí Slováci.

Profiligové kluby majú šancu vystužiť svoje kádre o skúsených hokejistov, ktorým vypršali 30. júna zmluvy a ich doterajší zamestnávateľ nemal záujem im ich predĺžiť. K dispozícii sú aj hráči, ktorí boli z kontraktov vykúpení. Na základe kolektívnej zmluvy mohli kluby s voľnými hráčmi rokovať už pred 1. júlom. Ak má hokejista viac ako 27 rokov, respektíve má odohratých minimálne sedem sezón v NHL, má štatút neobmedzeného voľného hráča, t.j. môže bez obmedzení rokovať a podpísať kontrakt s akýmkoľvek klubom.

Medzi útočníkmi budí záujem veterán Martin St. Louis, pre ktorého nedokázali nájsť NY Rangers miesto pod platovým stropom. Pozornosť púta pre svoj vek (iba 27 rokov) Matt Beleskey, jeden z mála voľných ľavých krídelníkov nastrieľal v minulej sezóne v drese Anaheimu solídnych 22 gólov. Tímy, ktoré potrebujú získať produktívneho centra, sa budú snažiť privábiť Mikea Ribeira, problémom však môžu byť obvinenia zo sexuálneho napadnutia niekdajšej opatrovateľky jeho detí. Mimoriadne lukratívnou "komoditou" bude Antoine Vermette, ktorý tromi víťaznými gólmi v záverečných dvoch kolách play off výrazne pomohol Chicagu k zisku Stanleyho pohára. Na ňom sa podieľal aj Brad Richards, oboch stredných útočníkov si však Blackhawks nemohli dovoliť udržať pre napätý strop.

Mimoriadne bohatý je tento rok trh s obrancami. Spomedzi nich pútajú najväčšiu pozornosť Mike Green, Cody Franson, Francois Beauchemin, Paul Martin, Christian Ehrhoff, Johnny Oduya, Marek Židlický ale aj Slováci Ľubomír Višňovský, Andrej Meszároš či Andrej Sekera, ktorého sa pokúšali do posledných hodín pred otvorením trhu upísať "králi" z Los Angeles. Voľné miesta v bránkovisku sa snažili kluby zaplniť najmä prostredníctvom trejdov počas uplynulého draftu, pred 1. júlom zostali zo zaujímavých mien voľní iba Karri Rämö a Jhonas Enroth.

Iná je situácia s obmedzenými voľnými hráčmi. Ide o hokejistov, ktorým síce k 30. júnu rovnako vypršali zmluvy, ale vzhľadom na ich nízky vek (do 27 rokov), respektíve krátke pôsobenie v NHL sú stále viazaní k svojmu doterajšiemu zamestnávateľovi. Ten ak si chce udržať na nich prednostné práva, musí im v stanovenej lehote predložiť kvalifikovanú ponuku na nový kontrakt s povinným 5- či 10-percentným platovým navýšením, ináč sa od 1. júla ocitnú na trhu s neobmedzenými voľnými hráčmi. Ak hráč ponuku s platnými (kvalifikovanými) kritériami navŕšenia nepodpíše, tiež sa síce môže dohodnúť na zmluve s hociktorým iným klubom NHL, no jeho predošlý zamestnávateľ má právo ponuku konkurencie dorovnať. Častokrát majú talentovaní mladíci vyššiu cenu, než by mali dostať na základe zákldanej ponuky, a vtedy sa zvyknú rokovania natiahnuť až do jesene. Nie je nezvyčajné, že sa s klubom dohodnú až po začiatku základnej časti.

Voľní hráči s obmedzením sú rozdelení do viacerých kategórií na základe ich veku či počtu odohratých sezón v NHL, ktoré stanovujú ich práva. Niektorí môžu svoj prípad podať na arbitráž, ktorá rozhodne o výške platu. Takisto tak môže spraviť klub. Najzvučnejšími menami na zozname voľných hráčov s obmedzením sú Vladimir Tarasenko (St. Louis), Derek Stepan (NY Rangers), Gustav Nyquist (Detroit), Mikael Granlund (Minnesota), Jonathan Huberdeau (Florida), Brandon Saad (Chicago), Jonathan Bernier, Nazem Kadri (Toronto), Braden Holtby (Washington) ale aj Slováci Tomáš Jurčo (Detroit), Martin Marinčin a Richard Pánik (obaja Toronto).

 

Najzaujímavejšie mená medzi neobmedzenými voľnými hráčmi:

brankári - Karri Rämö (Calgary, 34 zápasov, 2,6 gólu na zápas, úspěšnosť zákrokov 91,2 percenta), Jhonas Enroth (Dallas, 50 zápasov: 3,07, 90,4)

obrancovia - Mike Green (Washington, 72 zápasov, 45 bodov, 10+35), Cody Franson (Nashville, 78 zápasov, 36 bodov, 7+29), Andrej SEKERA (Los Angeles, 73 zápasov, 23 bodov, 3+20), Ľubomír VIŠŇOVSKÝ (NY Islanders, 53 zápasov, 20 bodov, 5+15), Francois Beauchemin (Anaheim, 64 zápasov, 23 bodov, 11+12), Paul Martin (Pittsburgh, 74 zápasov, 20 bodov, 3+17), Christian Ehrhoff (Pittsburgh, 49 zápasov, 14 bodov, 3+11), Johnny Oduya (Chicago, 76 zápasov, 10 bodov, 2+8), Barret Jackman (St. Louis, 80 zápasov, 15 bodov, 2+13), Jordan Leopold (Minnesota, 43 zápasov, 4 body, 1+3), Marek Židlický (Detroit, 84 zápasov, 34 bodov, 7+27)

útočníci - Mike Ribeiro (Nashville, 82 zápasov, 62 bodov, 15+47), Martin St. Louis (NY Rangers, 74 zápasov, 52 bodov, 21+31), Antoine Vermette (Chicago, 82 zápasov, 38 bodov, 13+25), Brad Richards (Chicago, 76 zápasov, 37 bodov, 12+25), Matt Beleskey (Anaheim, 65 zápasov, 32 bodov, 22+10), Joel Ward (Washington, 82 zápasov, 34 bodov, 19+15), Eric Fehr (Washington, 75 zápasov, 33 bodov, 19+14), Chris Stewart (Minnesota, 81 zápasov, 36 bodov, 14+22), Drew Stafford (Winnipeg, 76 zápasov, 43 bodov, 18+25), Eric Cole (Detroit, 68 zápasov, 39 bodov, 21+18), Justin Williams (Los Angeles, 41 bodov, 18+23)