Main Content

Šport v tehotenstve. Áno, alebo nie? (Rozhovor)

pondelok, 29. jún 2015 11:10 | Autor: Silvia Petrašková

Šport v tehotenstve. Áno, alebo nie? (Rozhovor)
Šport v tehotenstve. Áno, alebo nie? (Rozhovor) | zdroj: pexels.com

Tehotenstvo nie je choroba, ale prirodzený stav v živote každej ženy. Ani počas tohto obdobia by teda budúce mamičky nemali zabúdať na dostatok pohybu a šport by jednoznačne nemali nevynechávať zo svojho denného programu.

Aktívne sa venovanie športu v období tehotenstva má podľa mnohých odborných štúdiu blahodarné účinky nielen pre ženu samotnú, ale aj pre jej budúceho potomka. Aj tu však platí jedno zásadné pravidlo, všetko s mierou! O konkrétnych možnostiach tohto pozitívneho dopadu nám porozprával aj pán Doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD. – prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave, ktorého v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk vyspovedala redaktorka Silvia Petrašková.

Pán doktor prezraďte nám o akých pozitívnych účinkoch tak pre mamičku, ako aj pre jej budúce bábätko môžeme v spojitosti so športom v tehotenstve hovoriť?

V poslednej dobe sa nám hromadia dôkazy o nepriaznivom vplyve nezdravého životného štýlu na priebeh tehotnosti, ale hlavne na dlhodobý zdravotný stav novorodenca. Nadváha a obezita, nadmerné priberanie v tehotnosti a nedostatok pohybu zvyšujú u matky riziká niektorých závažných komplikácii, ako je vysoký tlak, cukrovka a žilová trombóza. U dieťaťa spôsobujú prostredníctvom tzv. prenatálneho programovania genetické zmeny, ktoré zvyšujú jeho celoživotnú šancu na vznik obezity, srdcovocievnych chorôb a cukrovky. Preto je adekvátny pohybový režim dôležitou súčasťou životného štýlu tehotných žien.

Koľko minút denne v tom ktorom mesiaci tehotenstva by ste ženám odporúčali venovať sa športovým aktivitám?

To je prísne individuálne. Ak je niekto trénovaný a zvyknutý pravidelne športovať, nie je dôvod v tehotnosti radikálne znižovať telesnú aktivitu. Platí však, že tehotná sa nemá „úplne zničiť“. Preferujú sa aeróbne aktivity v neskoršom štádiu tehotnosti samozrejme aj s prihliadnutím na pohybový aparát. Podobne ako u netehotných je ideálna záťaž v trvaní 30 minút 3 krát týždenne. Intenzitu záťaže je potreba primerane znižovať s postupom gravidity.

Medzi minimálne náročný druh športu je pre ne vhodná bezpochyby jednoduchá chôdza. Ako je to však v prípade behu či bicykla? Hrozí tu nejaké nebezpečenstvo?

Beh a bicyklovanie je určite vhodná športová aktivita aj pre tehotné. V treťom trimestri však už beh môže predstavovať výraznú záťaž pre kĺby a pre srdcovocievny aparát. Bicykel je vhodná aktivita, odporúčam však skôr jazdy po ceste než po horách, hlavne kvôli riziku úrazu.

Počas obdobia tehotenstva a to najmä v poslednom trimestri je podľa mnohých odporúčaní najvhodnejšie plávanie. Aké sú jeho pozitívne účinky tak pre mamičku ako aj pre bábätko?

Tehotné často trpia bolesťami chrbta, ktoré vznikajú zapájaním nových svalových skupín chrbta na udržanie rovnováhy pri zmene držania tela. Pri plávaní sa rovnomerne zaťažujú a precvičujú viaceré svalové skupiny, čo môže pomôcť práve pri tehotenských problémoch. Ide o aeróbnu aktivitu s malou negatívnou záťažou pohybového systému.

Veľmi pozitívny dopad tak na telo, no predovšetkým na myseľ tehotnej ženy má joga...

Nie som odborník na tento druh športu resp. cvičenia, ale viem, že existujú práce, ktoré potvrdili priaznivý vplyv odborne vedeného cvičenia jogy na výskyt depresií v tehotnosti. Výsledky prác ohľadne zlepšenia bolestí chrbta nie sú jednoznačné. Jedna práca dokonca potvrdila zlepšenie prekrvenia maternice a zlepšenie rastu plodu u žien s podozrením na nedostatočnú funkciu placenty. Predpokladám, že cvičenie by malo prebiehať pod vedením skúseného cvičiteľa.

Šport na ktorý vraj ženy v tehotenstve nedajú dopustiť je pilates. Ten ma na ich telo, ale i na myseľ v tomto období blahodarné účinky...

O cvičení pilates v tehotnosti som nenašiel žiadne konkrétne odborné články ani štúdie. Jedna štúdia odporúča okrem iného cvičenie pilates ako prevenciu pádov v tehotnosti. Pilates zlepšuje ovládanie tela a koordináciu pohybov. Iná väčšia súhrnná práca hodnotí celkovo vplyv cvičenia pilates na celkový zdravotný stav žien. Konštatuje priaznivé účinky na telesnú aj duševnú pohodu u žien liečených na rôzne ochorenia a je vhodné ju zaradiť do rehabilitačného programu, aj pre tehotné ženy.

Okrem vyššie uvedených druhov športových aktivít, môžete spomenúť ešte ďalšie...

Proti bolestiam chrbta v tehotnosti možno odporučiť ešte cvičenie na fitlopte, kde možno posilňovať práve svalové partie, ktoré podporujú držanie chrbtice.

Aké športy by ste pre budúcu mamičku v období tehotenstva jednoznačne neodporúčali?

Určite sa absolútne neodporúča a zakazuje hĺbkové potápanie, pretože zmeny tlaku môžu spôsobovať zhoršenie prekrvenia placenty a predčasný pôrod. Z ostatných športov sa treba vyhnúť takým, kde hrozí priamy náraz na brucho, hlavne po prvom trimestri, kedy už nie je tehotná maternica chránená panvou matky. Do toho by som započítal všetky kontaktné a loptové športy, samozrejme kontaktné bojové športy.