Main Content

Skvelé správy pre Fortuna ligu, prichádzajú hviezdne mená

pondelok, 29. jún 2015 09:56 | Autor: Filip Chudý

Skvelé správy pre Fortuna ligu, prichádzajú hviezdne mená
Skvelé správy pre Fortuna ligu, prichádzajú hviezdne mená | zdroj: © TASR

Dnes sa uzatvára iba druhý týždeň prestupového obdobia, ale kluby Fortuna ligy už stihli nakúpiť toho toľko, že aj keby nikto ďalší neprišiel, možno hovoriť o jednom z najlepších prestupových období v histórii našej ligy.

Komentár Filipa Chudého

Našu najvyššiu futbalovú súťaž trápi veľa problémov. Jej kvalita každým rokom o niečo klesá, pričom minulý ročník nebol výnimkou. Najlepšie o tom hovorí klesajúca návštevnosť na našich štadiónoch, ktorá sa prvýkrát v histórii dostala pod hranicu 2000 fanúšikov na zápas. Priemerná návštevnosť 1978 fanúšikov bola síce najvyššia spomedzi všetkých súťaží na Slovensku, ale to je iba slabá náplasť pre našu futbalovú ligu.

Dôvodov, prečo došlo k dlhodobému úbytku fanúšikov na našich tribúnach, je viacero. Zastaranosť štadiónov sa rieši pomocou prebiehajúcej rekonštrukcie futbalových štadiónov. Marketingová stránka súťaže by sa mala zas riešiť ďaleko intenzívnejšie, pričom samotné kluby počas tohto prestupového obdobia značke „Fortuna liga“ výrazne pomohli. V priebehu prvých týždňov prestupového obdobia sa na naše ligové trávniky vrátilo viacero osobností, pričom všetky môžu byť tvárami súťaže.

Veľa fanúšikov sa v minulosti právom sťažovalo, že v našej najvyššej súťaži chýbajú osobnosti, na ktoré by sa chodili pozerať, resp. si s nimi spájali dané kluby. Nie tak dávno vedel každý fanúšik vymenovať aj zostavu súpera, na ktorú síce tiež nadával, ale rešpektoval ju a hlavne sa na ňu tešil. V súčasnosti v našej lige skúsených hráčov nahradili hlavne mladíci, pričom tí lepší z nich sa ešte ani nestihnú stať tvárami súťaže a už odchádzajú preč. Pre fanúšikov naozaj nie sú zaujímaví dorastenci, resp. hráči z nižších súťaží, ktorí vo veľkej miere dostávali v minulých sezónach priestor. Keby sa ľudia chceli pozerať na nich, zájdu si na mládežnícke zápasy, či na tie v nižších súťažiach. Preto treba vyzdvihnúť doterajšiu prestupovú aktivitu viacerých ligových klubov, vďaka ktorým sa do ligy vrátilo viacero slovenských futbalových osobností.

Momentálne je najväčším športovým hitom na Slovensku reprezentačná družina Jána Kozáka. Preto je veľmi dobrou správou pre Fortuna ligu, že sa môže pochváliť zvýšeným počtom zástupcov úspešnej reprezentácie. K Pečovskému, Salátovi a Michalíkovi sa pridali Jakubko s Muchom. A toto duo patrí vďaka dlhoročnému pôsobeniu v reprezentácii a v zahraničí, medzi najznámejších slovenských futbalistov vôbec. K tomu si treba pridať, že do našej ligy zamieril aj ďalší reprezentant Tomáš Priškin, keď tento rodák z Komárna reprezentuje Maďarsko. A Muchu s Priškinom spája okrem príchodu do Slovana aj to, že obaja v minulosti hrali aj anglickú ligu, čo je pre našu súťaž tiež zaujímavý impulz.

Ale nielen príchod súčasných reprezentantov súťaži pomohol, pretože ligu opätovne obohatili aj iné mená. Do Ružomberka sa vrátil bývalý kapitán Tomáš Ďubek, ktorý bol najproduktívnejším hráčom ligy v sezónach 2012/13 a 2013/14. Medzi najväčšie ofenzívne osobnosti súťaže v minulých sezónach patril aj Juraj Piroska, ktorý tentoraz obohatí káder Myjavy. K najznámejším brankárom ligy patril Martin Kuciak, ktorý mal na svojom konte najviac čistých kont v sezóne 2013/14, čo sa pokúsi zopakovať už v bráne Podbrezovej. Trnava zas angažovala nielen nedávnu obrannú hviezdu ligy Borisa Godála, ale napríklad aj bosniackeho útočníka Harisa Harbu, tretieho najlepšieho hráča českej ligy zo sezóny 2013/14. Ale tých zaujímavých posíl je oveľa viac, plus treba dodať, že najlepšie kluby minulej sezóny si udržali svoje kádre zatiaľ pokope, aj keď v prípade Trenčína je to zrejme časovo ohraničené na Ligu majstrov. No úradujúci majster už získal zaujímavého Jamajčana Leona Baileyho, čo je vraj ďalší obrovský talent, ktorý môže zabávať tribúny našich štadiónov, podobne, ako jeho predchodca Moses Simon.

Budúci ročník Fortuna ligy možno pomaly už teraz označiť za zaujímavejší a pre ľudí lákavejší, ako bol ten minulý. Fanúšikovia v ňom uvidia množstvo futbalových osobností, ktoré písali nielen dejiny našej ligy, ale aj nášho futbalu. Veď k osobnostiam budúcej sezóny treba zaradiť aj ďalších účastníkov MS 2010, ktoré sme si v minulých dňoch v dobrom pripomínali, Róberta Vitteka a Mareka Saparu, ktorí sa vrátia na naše ligové trávniky po predchádzajúcich zdravotných problémoch. A to sme stále iba na konci druhého týždňa letného prestupového obdobia, ktoré sa končí v septembri, pričom samotná liga začne až o necelé tri týždne. Preto nemožno vylúčiť ďalšie pozitívne prestupové správy, no aj bez nich sa možno na nový ročník Fortuna ligy tešiť už teraz, bude sa čo (koho) pozerať.