Main Content

ROZHODNUTÉ! Igor Nemeček zostáva prezidentom SZĽH! - aktualizované

štvrtok, 25. jún 2015 16:05 | Autor: TASR

ROZHODNUTÉ! Igor Nemeček zostáva prezidentom SZĽH! - aktualizované
ROZHODNUTÉ! Igor Nemeček zostáva prezidentom SZĽH! - aktualizované | zdroj: © TASR

Bratislava 25. júna (TASR) - Prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja sa na ďalšie štvorročné obdobie stal doterajší šéf Igor Nemeček.

Vo voľbách na štvrtkovom 8. kongrese SZĽH v Bratislave získal 58 hlasov. Jeho protikandidát Richard Lintner len 45. O dôveru hnutia do cyklu s vyvrcholením domácich MS 2019 sa uchádzali iba oni dvaja, z pléna nevzišiel iný kandidát okrem už dávnejších favoritov.

Tajné voľby sa značne predĺžili, s rátaním hlasov až na viac ako tri hodiny. Hoci prezident na ďalšie štvorročné obdobie bol zvolený hneď, Dozorná rada nie a podľa stanov sa nemohli výsledky vyhlásiť osobitne. Z kandidátov na členov 3-člennej Dozornej rady SZĽH postúpili do 2. kola tajných volieb Andrej Gmitter s 51 hlasmi, Jaroslav Lušňák získal o jeden menej, Martin Kalnický a Ivan Droppa po 31 a Ľubomír Vaic 30. Neuspeli Mojmír Božík, Branislav Semančík, Ján Kobezda, Dárius Rusnák, ani Ladislav Szuťányi. Druhé skrutínium dosadilo do funkcií Gmittera (68 hlasov), Droppu (64) a Vaica (57). Predsedom sa stal Gmitter.

Po voľbách Nemeček vyhlásil: "Ďakujem všetkým, ktorí ma podporili a verím, že v tomto období splníme všetky úlohy, ktoré si s novým výkonným výborom stanovíme." Vzápätí navrhol exekutívne kolégium, ktoré mu plénum schválilo v zložení: Dušan Mráz, Lukáš Machala, Róbert Lupták, Róbet Švehla, Tibor Turan a Martin Kohút.     

Delegáti kongresu odmietli návrh HK Nitra na zmenu stanov, ktorá by výrazne ovplyvnila volebné procedúry v pléne. Návrh predpokladal, aby riadne delegovaní účastníci kongresu z odborných komisií nemali hlasovacie právo. Na zhromaždení sa zaregistrovalo 112 delegátov a zástupcovia nitrianskeho klubu argumentovali tým, že 17 odborných komisií má v hnutí poradnú platformu a v takomto množstve výrazne ovplyvňujú voľby. "Pre nás je to principiálna otázka, lebo týchto členov komisií si vyberá vedenie zväzu a je teda predpoklad, že automaticky budú voliť toho, kto ich zamestnáva," zdôvodňoval riaditeľ HK Nitra Miroslav Kováčik. Jeho idea však nedostala potrebnú dvojtretinovú podporu.

Druhý návrh HK Nitra týkajúci sa zmeny súťažného poriadku už schválili, keď bola potrebná len nadpolovičná väčšina hlasujúcich. V prípade nerozhodného výsledku počas zápasu play off bude nasledovať predĺženie, v ktorom o víťazovi rozhodne prvý gól, teda tzv. "rýchla smrť". O konečnom výsledku tak vo vyraďovačke už nebudú rozhodovať nájazdové rozstrely. Riadiace orgány každej súťaž si však musia túto zmenu osobitne legislatívne uchopiť.

Ďalšia zmena je v článku 46 súťažného poriadku SZĽH, ktorý sa dotýka predčasného ukončenia stretnutia. Vzhľadom na novú regulu musí riadiaci orgán danej súťaže rozhodnúť o výsledku nedohratého stretnutia najneskôr do 72 hodín od prerušenia. Úpravami  prešiel aj prestupový poriadok. Podľa schváleného návrhu sa prestupové obdobie v I. lige mužov skončí dňom, keď sa oficiálne ukončí základná časť danej ligy, ak jej koniec bude na programe pred všeobecnou uzávierkou 15. februára.