Main Content

Trenčínu žreb neprial: V predkole ho čaká najťažší možný súper! + Ohlasy

pondelok, 22. jún 2015 12:58 | Autor: TASR

Trenčínu žreb neprial: V predkole ho čaká najťažší možný súper! + Ohlasy
Trenčínu žreb neprial: V predkole ho čaká najťažší možný súper! + Ohlasy | zdroj: © TASR

Nyon 22. júna (TASR) - Futbalisti slovenského šampióna AS Trenčín sa v 2. predkole Ligy majstrov 2015/2016 stretnú s rumunským šampiónom Steaua Bukurešť.

 Rozhodol o tom pondelňajší žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone. Prvé súboje 2. predkola LM 2015/2016 sú na programe 14.-15. júla, odvety potom 21.-22. júla.

Prvý zápas by mal slovenský majster odohrať na domácej pôde, resp. kvôli rekonštrukcii domáceho ihriska na Sihoti na žilinskom štadióne pod Dubňom. Už v pondelok dopoludnia Európska futbalová únia (UEFA) rozhodla, že Trenčín sa ako nenasadený klub mohol stretnúť s jedným zo šestice nasadených klubov Steaua Bukurešť, Ludogorec Razgrad, Dinamo Záhreb, Partizan Belehrad, Videoton FC a Skënderbeu Korcë.

Spolu 78 klubov z 53 členských krajín UEFA, bez Lichtenštajnska a druhýkrát s Gibraltarom, bude bojovať v prestížnej Lige majstrov. Už siedmy rok po sebe sa LM hrá systémom, ktorý dáva aj klubom s nižším rankingom väčšiu šancu dostať sa do vytúženej hlavnej fázy. V sezóne 2010/2011 sa to podarilo futbalistom MŠK Žilina. Tím českého kouča Pavla Hapala sa po 1. FC Košice a Artmedii Petržalka stal len tretím klubom zo Slovenska, ktorému sa podaril prienik do skupiny LM.

Od 3. predkola sa účastníci rozdelia do tzv. majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V majstrovskej vetve sa tímy nemôžu stretnúť s klubmi krajín z prvých dvanástich miest v päťročnej klasifikácii klubov UEFA. Slovensku aktuálne v klasifikácii patrí 30. miesto s koeficientom 11,250 bodu.

Priamu účasť v skupine má doteraz zabezpečenú 22 klubov - FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, FC Sevilla (všetci Šp.), Chelsea Londýn, Manchester City, Arsenal Londýn (všetci Ang.), Bayern Mníchov, Borussia Mönchengladbach, VfL Wolfsburg (všetci Nem.), Juventus Turín, AS Rím (obaja Tal.), Benfica Lisabon, FC Porto (Port.), Paríž Saint-Germain, Olympique Lyon (obaja Fr.), Dynamo Kyjev (Ukr.), Zenit Petrohrad (Rus.), PSV Eindhoven (Hol.), Galatasaray Istanbul (Tur.), KAA Gent (Belg.) a Olympiakos Pireus (Gr.).

Tento ročník bude už 61. v elitnej európskej súťaži, resp. 24. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Finále sa bude hrať v Miláne na San Sire v sobotu 28. mája 2016.

Žreb 1. predkola LM:

Lincoln FC - FC Santa Coloma
Crusaders FC - Levadia Tallinn
FC Pjunik Jerevan - S.S. Folgore
B36 Tórshavn - The New Saints FC

Žreb 2. predkola LM:

Hibernians - Maccabi Tel Aviv
APOEL Nikózia - FK Vardar Skopje
Karabach FK - FK Rudar Pljevlja
FK Sarajevo - KKS Lech Poznaň
NK Maribor - FC Astana
FC BATE Borisov - Dundalk FC
HJK Helsinki - FK Ventspils
FC Midtjylland - víťaz Lincoln FC/FC Santa Coloma
Molde FK - víťaz FC Pjunik Jerevan/S.S. Folgore
Malmö FF - FK Žalgiris Vilnius
Celtic Glasgow - Stjarnan
AS TRENČÍN - Steaua Bukurešť
FK Partizan Belehrad - FC Dila Gori
PFC Ludogorec Razgrad - FC Milsami Orhei
CS Fola Esch - GNK Dinamo Záhreb
KF Skënderbeu Korce - víťaz Crusaders FC/Levadia Tallinn
víťaz B36 Tórshavn/The New Saints FC - Videoton FC

Ohlasy z tábora AS Trenčín po žrebe:

Martin Ševela, tréner AS Trenčín: "Súpera si nenavyberáte. Ja som osobne som túžil po Celticu Glasgow, ale napokon sme mohli dostať iné tímy. Aj z nich to boli všetko veľmi kvalitné kluby, veď sú majstri svojich krajín. S rumunským tímom sme v Bukurešti hrali pred dvoma rokmi, keď nás vyradila Astra Giurgiu. Prvý zápas sme v Dubnici prehrali 1:3, tam na štadióne Steauay remizovali 2:2. Určite nás čaká ťažká previerka. Musíme sa na to svedomito pripraviť a urobiť všetko pre dobrý výsledok. Hovorí sa, že lepšie je začať u súpera, oťuknúť si ho a prípadne na jeho pôde streliť gól, čo je v pohárovej Európe mimoriadne dôležité. Doma tak budeme musieť byť veľmi obozretní a pokúsiť sa neinkasovať. My sme silní v ofenzíve, preto verím, že by sa nám na pôde súpera mohlo podariť skórovať."

Peter Kleščík, kapitán AS Trenčín: "Dostali sme kvalitný tím, akým majster Rumunska určite je. Hrali sme na jeho štadióne s Astrou pred dvoma rokmi, takže prostredie už máme ako sa hovorí 'očekované'. Z tých súperov, ktorých sme mohli dostať, už bolo ťažké vyberať. Sú to všetko kvalitné mužstvá, majstri a určite nás ani proti Bukurešti nebude čakať nič ľahké. Pokúsime sa ale o čo najlepší výsledok."