Main Content

Splash brothers

sobota, 13. jún 2015 12:07 | Autor: Martin Gregor

Splash brothers
Splash brothers | zdroj: © TASR

286 úspešných trojkových pokusov v jednej sezóne a nový rekord základnej časti NBA, 88 doteraz premenených trojok v playoff. Deväť z deviatich trojok a 37 bodov v tretej štvrtine zápasu.

Všetko sú to rekordy z tejto sezóny a všetky štyri patria jednému tímu a v podstate jednej „rodine“. Splash brothers, alebo Steph Curry a Klay Thompson. Najlepšie strieľajúca dvojica na rozohrávke, môžeme povedať, v celej histórii NBA.

Obaja majú spoločné jedno, úžasnú mechaniku streľby a neskutočne rýchle vypustenie lopty z ruky. Obaja mali otcov v NBA, ktorí boli známy svojou streľbou. No ich synovia to povýšili na vyššiu úroveň. A pridal k tomu čosi navyše. Steph má jednoznačne najlepší ball handling v lige. Aj keď veľa ľudí môže oponovať a ukázať na iného rozohrávača. Klay zase dokáže skákať a byť lídrom, napriek mladému veku. A strieľať aj po tme!

Ako sa teda stali „bratia“?

21. december 2012, zápas proti Charlotte Bobcats, Warriors víťazia 115-100. Obyčajný zápas? Pre Curryho a Thompsona určite nie. Reportér stránky Golden State Warriros Brian Witt písal počas zápasu report a na Twitter postol správu.

Halftime: Warriors 58 - Bobcats 49. @StephenCurry30 & Klay Thompson are a combined 7-of-11 from 3 point range #SplashBrothers Golden St. Warriors (@warriors) December 22, 2012

Áno, môžem si na to nárokovať. Nikto mi to nemôže zobrať. Sú to dve veci, že som žil a vytvoril som prezývku Splash brothers,“ povedal Witt. Okamžite sa to začalo šíriť Twitterom a dvojici to prischlo. „Je to celkom presné pomenovanie. Neviem, či sme sa tak niekedy nazvali, ale je to milé,“ povedal starší z dvojky, Curry. O dva roky mladší Thompson je viac pracant, kapitán a líder GSW hrá akoby viac pre radosť. A skvele sa dopĺňajú.

V lete obaja pomohli skvelými výkonmi k zisku zlatej medaile na Majstrovstvách sveta pre tím USA. A veľa sa naučili o líderstve, pokore. Steph Curry je MVP ligy a zrazu z každej strany prichádzajú ponuky na reklamu, párty, večierky, podpisy.

Musím sa naučiť hovoriť nie a odmietať. Začať manažovať veci na kurte a mimo neho.“ Thompson dostal pred sezónou kontrakt na štyri roky a 70 mil. USD. Takmer ho vymenili za Kevina Loveho, ale GSW vedeli, čo v ňom je. GM Warriors Brad Myers: „Vedeli sme, kto to je. Nevychovali sme ho, ale vyrástol s nami. Veríme našim chlapcom.“ A urobili skvele, GSW vyrovnali finále na 2-2 a idú domov s miernou prevahou, najmä mentálnou.