Main Content

Španielsky klubový futbal je najlepší, preto zaslúžene dominuje

piatok, 29. máj 2015 10:21 | Autor: Filip Chudý

Španielsky klubový futbal je najlepší, preto zaslúžene dominuje
Španielsky klubový futbal je najlepší, preto zaslúžene dominuje | zdroj: © TASR

FC Sevilla druhýkrát za sebou vyhrala Európsku ligu, španielsky klubový gigant môže druhýkrát za sebou vyhrať Ligu majstrov a Španieli už teraz dosiahli najlepší koeficient v histórii. Prečo sa tak stalo? Pretože španielsky klubový futbal je aktuálne najlepší.

Komentár Filipa Chudého

Vo finále Európskej ligy sa žiadne prekvapenie neudialo, FC Sevilla obhájila svoje víťazstvo, aj keď Dnipro Dnipropetrovsk jej situáciu maximálne skomplikovalo. No kým ukrajinskému klubu a celkovo tamojšiemu klubovému futbalu patria sympatie, veď asi ťažko by niekto pred sezónou povedal, že Ukrajina bude v sezónnom hodnotení hneď za veľkou päťkou, španielskemu klubovému futbalu zas aktuálne patria nielen všetky možné medzinárodné trofeje, ktoré mohli získať (viď titulná foto), ale aj suverénne vedenie v generálnej klasifikácii UEFA. A dokonca majú Španieli najväčší náskok na čele od roku 1993, čo iba potvrdzuje fakt, že momentálne ich kluby nemajú vo futbale veľkú konkurenciu.

Súčasný španielsky koeficient (99,713) je dokonca najväčší v histórii. Už iba veľmi málo delí Španielsko od toho, aby pokorilo bájnu stovku, pričom o tej sa v minulosti zrejme nikomu ani nesnívalo. Ak Barcelona vyhrá finále Ligy majstrov v riadnom hracom čase, budú Španieli k stovke už naozaj blízko, pretože v tom prípade by mali koeficient 99,999. Lenže to nie sú jediné rekordy, ktoré Španieli prepisujú. V minulej sezóne španielske kluby dosiahli rekordný koeficient 23,000. Bolo to iba druhýkrát v histórii, čo za sezónu niekto prekonal 20-bodovú hranicu, samozrejme, prvýkrát to dokázali tiež Španieli, a to v sezóne 2011/12. Ak Barcelona uhrá vo finále aspoň remízu, opäť padne táto hranica, čo iba zvýrazňuje dominanciu španielskeho klubového futbalu v ostatných rokoch.

Jednotlivé ligové súťaže sa medzi sebou najlepšie porovnávajú vo vzájomnej konfrontácii, ktorú zabezpečujú práve európske poháre, veď do tých vysielajú všetky krajiny svojich aktuálne najlepších zástupcov. Preto ak v nich niekto za ostatných päť rokov absolútne dominuje, čo jasne vidieť na koeficientoch, musí byť najlepší.

O španielskej lige sa síce často posmešne hovorí, že v nej hrajú iba dva kluby, za čo môže finančná dominancia Realu a Barcelony, no pravda to ani zďaleka nie je. Veď aj zvyšné španielske kluby ukazujú na európskej scéne svoju veľkú kvalitu. Sevilla vyhrala za ostatných desať sezóny štyrikrát pohárovú súťaž číslo dva, vďaka čomu je v nej už najúspešnejšia v histórii. Atletico Madrid ju vyhralo nedávno dvakrát, pričom takmer zdvihlo nad hlavu aj ušatý pohár. A vypisovať ďalšie prenikavé výsledky ostatných španielskych klubov na pohárovej scéne by bolo zbytočné, veď koeficient hovorí za všetko.

Španielsky klubový futbal je momentálne jasne najlepší, pričom si dovolím tvrdiť, že aktuálny víťaz Európskej ligy FC Sevilla by hral reálne o titul v každej jednej lige na svete, teda okrem tej svojej, v ktorej nielenže oň nehral, ale bol až piaty. Preto je veľmi dobré, že aj takýto silný klub si podľa nového pravidla vybojoval účasť v Lige majstrov. V nej sa môžeme v budúcej sezóne tešiť až na päť španielskych klubov, pričom sa nebojím povedať, že všetky tieto kluby sú adepti na minimálne štvrťfinálovú účasť. A keďže kluby z jednej krajiny sa môžu stretnúť vo vzájomnej konfrontácii práve až v tejto fáze súťaže, nebude žiadnym prekvapením, ak by sme minimálne kvarteto z nich vo štvrťfinále aj videli.